eilisellä ei ole väliä

Tuli tuossa hetki sitten keskusteltua erään aika vaikuttavan ihmissuhdemokan tehneen ihmisen kanssa. Hän oli mokaamisestaan kovasti allapäin, ajatellen, että kyseinen moka tulee vielä kummittelemaan pitkään hänelle tärkeissä ihmissuhteissa. Ja onhan se toki mahdollista.

Tästä tuli kuitenkin mieleeni. Monilla on usein tapana rajoittaa nykyistä itseään sillä, mitä he ovat tehneet tai millaisia olleet ennen, vuosia tai kuukausia sitten. He kokevat, että heidän menneet valintansa jotenkin määrittävät heidän nykyistä toimintaansa. Että ne jotenkin vaikuttavat siihen, mitä he voivat tai eivät voi tehdä, millaisia voivat tai eivät voi olla.

Menneillä valinnoilla on toki vaikutusta nykyiseen tilanteeseemme, se on aivan selvää. Mutta määrittävätkö ne välttämättä nykyistä toimintaamme?

No eihän ne mitään määritä.

Kyse ei aina ole edes vuosista tai kuukausista, vaan viikoista ja päivistä. Se, että olisin esimerkiksi sattunut toimimaan kusipäisesti eilen, ei tarkoita, että minun olisi toimittava niin myös tänään. Tai se, että olisin ollut hankala ihminen viimeiset kymmenen vuotta, ei tarkoita että minun pitäisi olla sellainen myös tänään.

Eikä kyse ole nyt vain ihmissuhteista. Tämä pätee ihan mihin vain.

Se, että olisin ollut viimeiset viisi vuotta passiivinen ja kaavoihini kangistunut, ei todellakaan tarkoita sitä, että minun tulisi olla sellainen myös jatkossa. Se, etten ennen uskaltanut tavoitella unelmaani, ei tarkoita, ettenkö voisi tehdä sitä nyt!

Me valitsemme oman toimintamme. Voimme valita, että jatkamme samaa kuin ennen, tai voimme valita jotain täysin uutta.

Tietenkään tämä ei ole aina niin helppoa. Menneiden toimintatapojen, tottumusten ja ajatusmaailman muuttaminen on usein hyvinkin hankalaa. Se on kuitenkin tehtävissä, mikäli sitä tarpeeksi kovasti haluaa.

Mieti jotain elämäsi osa-aluetta, johon et ole täysin tyytyväinen. Voit valita kyseisen osa-alueen parantamisen ja ennalleen jättämisen välillä. Eilisen ja tämän päivän välillä. Kumman valitset?