Elämänhallinnan palapeli

Kuinka oppia oman elämän hallintaa? Kuinka pärjätä elämässään paremmin ja pienemmällä vaivalla? Entä miksi elämänhallinta tuntuu usein käytännössä niin hemmetin hankalalta, vaikka teoriassa kyse onkin melko yksinkertaisesta asiasta?

Haluan tänään vastata tähän kysymykseen yhdestä tietystä näkökulmasta. Haluan kirjoittaa elämänhallinnan ja siihen liittyvien taitojen oppimisesta ja ennen kaikkea käsitteestä “elämänhallinnan palapeli”. Tykkään kovasti tuosta käsitteestä, sillä se kuvaa mielestäni hyvin sitä, mitä elämänhallinta mielestäni on: valtavankokoinen palapeli erilaisia tietoja ja taitoja.

Vaikka palapelin sisältö on kaikille periaatteessa sama, on meidän jokaisen palapeli kuitenkin yksilöllinen. Olemme oppineet kukin elämämme aikana erilaisia tietoja ja taitoja, eli saaneet palapeliämme rakennettua erilaisiin suuntiin. Jonkun palapeli on huomattavasti edistyneempi, kuin jonkun toisen, eikä aina suinkaan vain omasta ansiostaan.

Esimerkiksi joku hyvään kotiin syntynyt henkilö on saattanut saada rakentamiseen etumatkaa, sillä on jo lapsuudestaan asti päässyt rakentamaan palapeliään kannustavassa ja suojatussa ympäristössä. Joku traumaattisen ja turvattoman lapsuuden kokenut taas on päässyt omassa palapelissään alkuun paljon hitaammin, sillä ympäristö ei ole ollut oppimiselle ja itsensä rakentamiselle suotuisa. Näin aikuisiksi ehtiessämme voivat palapelimme poiketa laajuudessaan valtavasti toisistaan.

Nyrkkisääntö elämänhallintataitojen oppimisessa tuntuukin olevan se, että niissä etenee sitä nopeammin, mitä enemmän pohjaa on jo valmiina. Siis aivan, kuin oikeassakin palapelissä: mitä enemmän alueita on saanut rakennetuksi, sitä helpompaa on keksiä, mihin seuraavatkin palat asettuvat.

Kun ylempänä sanoin, että palapelin sisältö on meille kaikille periaatteessa sama, tarkoitan sitä, että elämänhallinnan osa-alueet ovat pohjimmiltaan samoja meille kaikille. Kuinka hyvin osaat esimerkiksi muodostaa uusia tapoja? Kuinka hyvin osaat pitää huolta kunnostasi ja terveydestäsi? Kuinka hyvin osaat hallita impulsiivisuuttasi? Kuinka hyvät parisuhdetaidot sinulla on? Entä kuinka taitavasti huolehdit onnellisuudestasi?

Elämänhallinan palapelistä voisi löytyä ehkä tällaisiakin paloja. Todellisuudessa palapeli on tietysti verrattoman paljon laajempi. Nämä mainitutkin osat kätkevät taakseen valtavan määrän erilaisia tietoja ja taitoja. En usko, että kukaan voi koskaan saada omaa elämänhallinnan palapeliään täysin kokoon. Aina on enemmän opittavaa.

Haastavaa elämänhallinnan palapelinsä kokoamisesta ei tee vain sen valtavan suuri koko, vaan myös se, että oma tilamme, elinympäristömme, kasvatuksemme, kokemuksemme ja ihan kaikki muukin vaikuttaa siihen, mitä paloja meillä on käytössämme ja kuinka helppoa meidän on niitä käyttöömme saada. Esimerkiksi henkilön, jonka keho ei tuota tarpeeksi onnellisuutta helpottavia välittäjä-aineita voi olla todella paljon vaikeampaa “löytää käyttöönsä” palapelin palasia, joilla hän saisi rakennettua onnellisuustaito-osiotaan. Esimerkiksi taas lapsuutensa turvattomassa ympäristössä viettäneen henkilön voi olla tavallista haastavampaa rakentaa itsevarmuus-osiotaan.

Koska jokaisen ihmisen elämäntilanne on tavalla tai toisella muista poikkeava, on meidän myös vaikea katsoa mallia muiden palapelistä. Minä esimerkiksi ihailen ihmisiä, jotka malttavat keskittyä täysillä vaikkapa työntekoon. Haluaisin itsekin rakentaa omat keskittymistaitoni vastaavaan kuntoon. Mutta vaikka kuinka yritän katsoa, kuinka ihailemani ihmiset toimivat ja matkia heitä, jää minulta aina jotain näkemättä. En pysty koskaan pääsemään niin syvästi toisten pään sisään tai näkemään heidän henkilöhistoriaansa niin täydellisesti, että voisin täysin tajuta, kuinka he ovat oman palapelinsä keskittymistaito-osion rakentaneet.

Hyvä uutinen on se, että useimmille meistä riittäisi jo se, että edes elämänhallinan peruspalat olisivat kunnossa. Se, että urheilee tarpeeksi, syö tarpeeksi oikein, pärjää jotenkuten ihmissuhteissaan ja niin edelleen. Tämäkin on tietysti paljon helpommin sanottu, kuin tehty, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Silti, vaikeampaa, kuin moni sellainen, jolta nämä sujuvat “luonnostaan”, usein tajuaa.

Toinen hyvä uutinen on se, että voimme oppia rakentamaan palapeliämme ajan kanssa yhä paremmin ja paremmin. Oppimistaidot, itsensäkehittämisestä innostuminen ja esimerkiksi uskallus pyytää apua muilta ovat kaikki asioita, jotka edesauttavat palapelin nopeampaa rakentumista.

Lopuksi pieni ajatteluharjoitus: Millaiset palat olet saanut aseteltua omaan palapeliisi? Entä mitä paloja koet, että sinulta vielä selkeästi uupuu? Entä mistä tai keneltä voisit nämä palat omaankin palapeliisi ehkä löytää?

Rakkaudella,

Jevgeni

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
1
En tykännyt!
En tykännyt!
0