Onnistu työnhaussa: Näin löydät enemmän itsellesi sopivia avoimia työpaikkoja

avoimia tyopaikkoja

Kuinka työnhakija voisi löytää enemmän itselleen sopivia avoimia työpaikkoja? Tässä tekstissä esittelyssä yksi tapa, joka jää monelta käyttämättä. Se liittyy seuraavaan työnhaun ilmiöön:

Työnhakija selailee sivustoja, joille on listattu avoimia työpaikkoja. Hän klikkailee ilmoituksia auki, lukee tarjolla olevasta työtehtävästä ja huomaa, että kyseiseen paikkaan haetaan työntekijää, jolla on varsin epämääräiseltä kuulostava titteli, kuten “assistant controller”. Työnhakija hämmentyy nimikkeestä, toteaa ettei varmaankaan osaa mitään assistant controllerin hommia ja sulkee ilmoituksen.

Voi olla, että ratkaisu on oikea, sillä assistant controller ei ehkä ole hänelle sopiva työtehtävä. Voi kuitenkin olla, että pidemmällä aikavälillä hän näin toimiessaan tulee ummistaneeksi silmänsä sellaisiltakin töitä, jotka olisivat olleet hänelle hyvinkin sopivia. Epämääräinen tai harhaanjohtava titteli ikään kuin pelottaa työnhakijan pois, vaikka siihen ei olisi aihetta.

Mitä tekee esimerkiksi ”assistant controller” ?

NO EI MITÄÄN HEMMETIN HAJUA! Titteli ei paljasta, mitä työhön oikeasti sisältyy. Kyseessä saattaa olla jopa hetkessä tuulesta temmattu, verrattain hyvältä kuulostava titteli, joka sopii kuvaamaan työtehtävää, jonka kuvaamiseen ei ole keksitty oikein parempaakaan sanaa. Assistant controller saattaa olla vaikkapa assistentti, jota ei jonkin syyn vuoksi haluta nimittää assistentiksi. Tai ehkäpä assistant controller on kyseisessä työpaikassa yleisnimitys tehtävälle, johon saattaa sisältyä hyvinkin keskenään eri tyyppisiä vastuita.

Jos haluat kohottaa todennäköisyyksiäsi työllistymiseen ja avata itsellesi enemmän avooimia paikkoja haettavaksi, ota tavaksesi soittaa niihin paikkoihin, jotka käyttävät tällaisia epämääräisiä titteleitä. Useimmissa työnhakuilmoituksissa on yhteyshenkilön puhelinnumero tai ainakin sähköposti. Ne on listattu siihen juuri siksi, että kyseisestä työtehtävästä voisi saada lisätietoja.

Kun nappaat käteen luurin ja pirautat työpaikkaan, tulet monesti huomaamaan, että pelottavalta tai epämääräiseltä kuulostanut ”assistant controllerin” tai jonkin muun yhtä epämääräisen työtittelin työnkuva onkin jotain varsin yksinkertaista. Jotain, mitä osaatkin tehdä ja mihin voit todellakin hakea!

Tiivistäen:

  1. Älä lähtökohtaisesti ylenkatso epämääräisellä tittelillä mainostettuja työnkuvia.
  2. Soita yhteyshenkilöille ja kysy, mitä homma käytännössä sisältää. Jos puhelinnumeroa ei ole, lähetä sähköpostia.
  3. Jos et ole varma onko jokin työ sinulle sopiva, suosittelen hakemaan siihen joka tapauksessa. Jos saat työn, et tule elämään työpaikalla tyhjiössä, vaan voit aina saada tukea ja koulutusta muilta työntekijöiltä. Yleensä kaikkiin tehtäviin opastetaan edes jossain määrin. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja niin edelleen. Lähes jokainen työpaikka johon olen elämässäni päässyt, on tuntunut etukäteen vaikealta ja pelottavalta, mutta paikan päällä on poikkeuksetta huomannut, että kyllähän se sujuu, viimeistään muiden työntekijöiden tuella.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Onnistu työnhaussa: Näin löydät enemmän itsellesi sopivia avoimia työpaikkoja” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia