laajenna-tyonhakua

Työnhakua valmentaessa olen seuraillut jonkin verran erästä mielenkiintoista, työnhakutapaan liittyvää ilmiötä, joka pitkään jatkuessaan suuresti vahingoittaa työllistymisen todennäköisyyttä. Se menee näin:

Työnhakija selailee sivustoja, joille on listattu avoimia työpaikkoja. Hän klikkailee ilmoituksia auki, lukee tarjolla olevasta työtehtävästä ja huomaa, että kyseiseen paikkaan haetaan esimerkiksi jotain todella epämääräiseltä kuulostavaa “assistant controller”-tittelillä varustettua tyyppiä. Työnhakija hämmentyy nimikkeestä, toteaa ettei varmaankaan osaa mitään assistant controllerin hommia ja sulkee ilmoituksen,

Ja ei siinä mitään. Jos ei mieli assistant controlleriksi, niin mikäs siinä. Pidemmällä aikavälillä ongelma on kuitenkin se, että näin toimiessa moni täysin hakukelpoinen avoin paikka menee ohi. Epämääräinen tai harhaanjohtava titteli pelottaa työnhakijan pois, täysin turhaan.

Mitä tekee ”assistant controller” ?

NO EI MITÄÄN HEMMETIN HAJUA! Kyseessä saattaa parhaimmillaan olla hetkessä tuulesta temmattu, verrattain hyvältä kuulostava titteli, joka sopii kuvaamaan työtehtävää, johon ei ole keksitty oikein parempaakaan sanaa. Kyseessä voi olla vaikkapa assistentti, jota ei jonkin oikun vuoksi haluta nimittää assistentiksi. Tai ehkäpä joku vain tykkää kivalta kuulostavista vieraskielisistä titteleistä.

Jos haluat kohottaa todennäköisyyksiäsi työllistymiseen avaamalla itsellesi enemmän paikkoja haettavaksi, ota tavaksesi soittaa niihin paikkoihin, jotka revittelevät näillä epämääräisillä titteleillä. Useimmissa työnhakuilmoituksissa on yhteyshenkilön puhelinnumero tai ainakin sähköposti. Ne on listattu siihen juuri siksi, että kyseisestä työtehtävästä voisi saada lisätietoja.

Kun nappaat käteen luurin ja pirautat sillä, tulet monesti huomaamaan, että kuumottavalta tai epämääräiseltä kuulostanut ”assistant controllerin” tai jonkin muun yhtä epämääräisen työtittelin työnkuva onkin jotain varsin yksinkertaista: jotain, mitä osaatkin tehdä ja mihin voit todellakin hakea.

(Joku kysyy tässä vaiheessa, että eikös tuo nyt ole ihan itsestäänselvää. Tietysti puhelin käteen ja kysymään lisää! Vaan kun ei. Jos tällaiset itsestäänselvyydet olisivat oikeasti itsestäänselvyyksiä, tällaisia tekstejä ei tarvitsisi kirjoittaa. Tarpeeksi monen työnhakijan toimintaa seuratessasi voit itsekin todeta, ettei tämä tällainenkaan ole aina kovinkaan selvää. Siksi tällaisia itsestäänselvyys-tyyppisiä tekstejäkin lukiessa kannattaa aina miettiä: en kai minäkin tee välillä tätä virhettä?)

Siispä:

  1. Älä lähtökohtaisesti ylenkatso epämääräisellä tittelillä mainostettuja työnkuvia.
  2. Soita yhteyshenkilöille ja kysy, mitä homma käytännössä sisältää. Jos puhelinnumeroa ei ole, lähetä edes sähköpostia.
  3. Jos jokin homma on siinä rajoilla, että uskotko selviäväsi siitä, suosittelen hakemaan siihen. Jos saat työn, et tule elämään työpaikalla tyhjiössä, vaan voit aina saada tukea ja koulutusta muilta työntekijöiltä. Yleensä kaikkiin tehtäviin opastetaan edes jossain määrin. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja niin edelleen. Lähes jokainen työpaikka johon olen elämässäni päässyt, on tuntunut etukäteen kovasti vaikealta ja pelottavalta, mutta paikan päällä on poikkeuksetta huomannut, että kyllähän se sujuu ja aina on saanut muilta apua.

Rakkaudella,

Jevgeni