ennen oli helpompaa

Ennen oli helpompaa – vai oliko? Törmään usein väitteeseen, että moderni elämä on niin hirvittävän kiireistä. Näissä puheissa asetetaan usein vastakkain entisaikojen hidas ja nykyaikojen kiireinen elämä. Mutta onko tällainen vastakkainasettelu perusteltua? Oliko ennen tosiaan helpompaa – tai ainakin vähemmän kiireisempää kuin nykyään?

Tunteen tasolla toki samaistun itsekin väitteeseen siitä, että nykyinen elämä tuntuu olevan erittäin hektistä. Samaan aikaan tuntuu kuitenkin hurjalta ajatella näin, sillä käytössäni on valtava määrä erilaisia työkaluja, jotka tekevät elämästä helpompaa ja nopeampaa. Esimerkiksi:

  • Vaatteiden pesemiseen, tiskaamiseen, siivoamiseen, kodin lämmittämiseen, ja muuhun talouden pyörittämiseen menee vähemmän aikaa kuin koskaan ennen, sillä käytössämme on koneita ja teknologioita, joiden avulla nämä onnistuvat nopeammin ja pienemmällä vaivalla.
  • Ruoan hankkiminen oli ennen hidasta, kovaa ja kuluttavaa työtä. Jos ei kesän ajan esimerkiksi viljellyt onnistuneesti maatilkkuaan, ei talvella ehkä ollut syötävää. Nykyään ruokaa taas saa haettua lähikaupasta.
  • Ennen muihin ihmisiin oltiin yhteydessä esimerkiksi kirjeitse, joiden kirjoittaminen ja perille saapuminen vei aikaa. Nykyään taas voimme kirjoittaa sähköpostin tai lähettää tekstiviestin parissa minuutissa.
  • Ennen jo lähimpään kaupunkiin matkustaminen saattoi olla usean päivän tai jopa viikon projekti. Nykyään lähimpään kaupunkiin suhauttaa autolla tai junalla puolessa tunnissa.

Altistavatko koneet ja teknologia kiireelle?

Toisaalta apuvälineiden ja elämää helpottavien koneiden olemassaolo on saattanut aiheuttaa sen, että myös arjelle asetetut vaatimukset ovat lisääntyneet. Jos joskus menneisyydessä riitti, että vaatteet pestiin vaikkapa kerran kuukaudessa, nykyään odotetaan, että vaatteet ovat aina puhtaat. Jos aikoinaan riitti, että saamaansa kirjeeseen vastasi parin viikon sisällä, nykyään odotetaan, että sähköposteisin vastataan parin päivän sisällä.

Pidänkin mahdollisena, että osaltaan elämämme rytmi on kiihtynyt juuri näiden apuvälineiden ja koneiden olemassaolon vuoksi. Koska asiat voidaan tehdä nopeasti, ne myös halutaan tehdä nopeasti. Saatamme aiheuttaa itse kiireisyytemme sillä, että vaadimme itseltämme nopeutta ja tehokkuutta.

Nykyaikana on enemmän tekemistä

Osittain kiireisyys saattaa selittyä myös sillä, että nykyään eri tyyppistä tekemistä ja mahdollisuuksia on oikeastikin enemmän. Jos ennen aika kului vaikkapa oman maan viljelyyn ja vapaa-ajan aktiviteetit rajoittuivat siihen, että matkustettiin kirkkokylään kauppa-asioille tai vietettiin tanssiaisia työväentalolla, on nykyään erilaisia aktiviteettejä tarjolla merkittävästi enemmän. Haluamme käydä viihteellä, harrastaa taiteita ja kulttuuria, urheilla, viettää aikaa useiden eri ystävien kanssa, harrastaa sekä osallistua myös lastemme harrastuksiin, menestyä urallamme, hankkia koulutuksen ja niin edelleen. Nykyään useimmille ihmisille on tarjolla valtavasti erilaisia ajan viettämisen muotoja, mikä saattaa osaltaan lisätä kiireisyyttämme. 

Onko nykyään kiireisempää, vai onko kiire vain erilaista?

En missään tapauksessa kyseenalaista sitä, etteikö nykyelämä usein ole oikeastikin kiireistä ja hektistä. Kieleni ei kuitenkaan käänny väittämään sellaista, että elämä olisi ennen ollut varsinaisesti helpompaa tai rauhallisempaa. Siitä pitivät huolen ne monet valtavat ongelmat, joita nykypäivän suomalaisina emme joudu kohtaamaan. En tahdo väheksyä kenenkään huolia, mutta koen, että jokin entisaikojen sairas ja nälkäinen torppari joutui elämään huomattavasti rankempien huolten kanssa kuin nykypäivän tietotyötä tekevä valkokaulustyöläinen.

Vaikka entisaikojen torppari ei ehkä kokenut kiirettä ihan samassa merkityksessä kuin nykyihminen, en koe oikeaksi väittää, etteikö hänenkin elämä ollut omalla tavalla kiireistä ja rankkaa. Jossain mielessä ennen oli helpompaa, monessa muussa mielessä todella paljon vaikeampaa. Henkilökohtaisesti olen erittäin onnellinen siitä, että elän vuotta 2013 enkä vuotta 1613.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on julkaistu 10.01.2013 ja päivitetty 14.4.2021. Lisää samantapaisia tekstejä löytyy tekstiarkistosta. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)