Pieni, helpottava ajatus epäoikeudenmukaisuuden kestämiseen

epäoikeudenmukaisuuden kestäminen

Hei!

Yksi toistuvimmista kysymyksistä, joka minulle esitetään blogin, videoblogin tai vaikkapa jonkin business-projektin aloittamiseen liittyen, on seuraava: Kuinka sietää paremmin sitä, että oma tekeminen herättää muissa kiukkua ja vihaa, joka ei ole edes ansaittua?

Esimerkiksi aloitat blogin, kirjoitttelet sinne ihan kivoja juttuja, mutta silti jotkut (mielestäsi) aiheettomasti pahastuvat siitä ja alkavat lähettelemään kielteistä palautetta, jota et mielestäsi ole ansainnut. Kuinka kestää tällaista ikävää palautetta, jonka koet epäoikeudenmukaiseksi?

(On myös tietysti hyvä osata arvioida omaa tekemistä sen verran, että kykenet näkemään tekemisesi myös toisen osapuolen näkökulmasta. Ehkä sieltä katsottuna vaikkapa kielteinen palaute on ihan perustellusti annettua, eikä suinkaan epäoikeudenmukaista?)

Tämä on hyvin tärkeä kysymys, sillä näyttää siltä, että juuri epäoikeudenmukaisuus satuttaa meitä helposti. Ikäväkin palaute kyllä kestetään, jos tiedetään, että se on aiheellista. Sen sijaan aiheeton ja epäoikeudenmukainen palaute tuntuu pahalta. En voi väittää, että olisin sen kanssa itsekään sen enempää sinut, kuin kukaan muukaan, mutta olen löytänyt yhden pienen “ajatustempun”, jolla epäoikeudenmukaisuutta tuntuu ainakin hieman helpommalta kestää.

Ajatus, joka rohkaisee ja lohduttaa, on se, että epäoikeudenmukaisuuskin on vain “osa peliä”. Vaikka se ei ole oikein, niin se kuuluu peliin nimeltä elämä. Epäoikeudenmukaisuuden kohtaaminen ei ole mikään poikkeus, vaan se kuuluu “pelin sääntöihin”. Voimme olla varmoja, että jos teemme elämässämme jotain vähääkään näkyvämpää tai suurempaa, tulemme kohtaamaan myös epäoikeudenmukaisuutta. Sitä ei voi täydellisesti välttää, vaikka mieli tietysti tekisikin. Valinta ei ole omamme.

Ja kun tämän tietää, on myös sen kohtaaminen helpompaa. Kun tietää, että epäoikeudenmukaisuutta joutuu joka tapauksessa kohtaamaan, tulee sen kohtaamisesta sellainen “asiaan kuuluva” tilanne, ei niinkään erityinen poikkeus, jota ei pitäisi tapahtua. Kun pitää väkisin kiinni ajatuksesta, että jotain ei vain pitäisi tapahtua, sattuu se sitäkin enemmän, kun se kuitenkin ottaa ja tapahtuu.

Tämä korostuu erityisesti tekemisessä, jossa olemme jotenkin esillä. Olkoon se blogin tai videoblogin pyörittäminen, olkoon se jokin näkyvä ja esiintyvä työ, kuten musiikki tai politiikka. Mitä enemmän olemme esillä, sitä useamman ihmisen näköpiiriin joudumme. Ja mitä useampi ihminen meidät näkee, sitä todennäköisemmin meidät näkee joku, joka ei meistä tai tekemisestämme tykkää.

Valtaosa ihmisistä ovat kaikin puolin hyviä tyyppejä, joilla ei ole tarvetta kohdella muita epäoikeudenmukaisesti. Ja jopa silloin, kun muita kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, sitä ei ole usein tehty tarkoituksella, vaan ikävä kohtelu syntyy esimerkiksi huonon kommunikaation tai jonkin muun virheen seuraamuksena.

Valitettavasti löytyy kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat ihan tietoisestikin valmiita “valuttamaan paskaa” muiden päälle. Ehkä jollakulla on vain itsellään niin paha olla, että paha olo laukeaa muiden kaltoinkohtelulla. Ehkä taas jonkun maailmankuva on vain sellainen, että ihminen ihan tosissaan uskoo tekevänsä oikein, kun hän pyrkii vahingoittamaan toista ihmistä. Tällaisia ihmisiä on onneksi verrattain vähän, mutta heitäkin joutuu kohtaamaan sitä enemmän, mitä näkyvämpää työtä tekee.

Ja heidän kohtaamisensa on juuri “part of the game”, osa peliä, osa sen sääntöjä. Halusimme tai emme, heitä on olemassa ja heitä joutuu kohtaamaan. Ja kun sen jo etukäteen tietää ja kun siihen tajuaa ennakkoon varautua sekä psykologisella (“kuinka diilaan heidän kanssaan tunteiden tasolla”), että käytännön tasolla (“mitä teen käytännössä, kun kohtaan epäoikeudenmukaisuutta”), sitä helpommaksi heidänkin kohtaamisensa tulee.

Tämä on vain pieni ja yksittäinen ajatus, jonka kuitenkin itse koen edes hieman toimivana. Mitä enemmän käytössämme meillä on tällaisia “edes hieman” toimivia työkaluja, sitä kestävämpiä ja onnellisempia voimme elämän haastavissa tilanteissa olla.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta haluan hehkuttaa. Julkaisin äskettäin uuden verkkokurssin sosiaalisesta jännittämisestä ja ahdistuneisuudesta kärsiville. Jos aihe liippaa läheltä, voit tutustua Itsevarmuus: Eroon sosiaalisesta jännittämisestä -verkkokurssiin täältä.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia