EROON SOTKUSTA 5 MINUUTISSAElinympäristömme siisteys tuntuu olevan monille (kuten itsellenikin) melko tärkeä asia, mutta sen ylläpitäminen ei sitten aina olekkaan ihan helppoa. Siisteys on helppoa saavuttaa, mutta juuri sen ylläpitäminen tuottaa usein ongelmia. “Tämä pysyy siistinä” -päätöksistä huolimatta sitä toistuvasti huomaa, miten erilaista sotkua on salakavalasti ilmestynyt vähän sinne ja tänne. Siitä tosin onneksi pääsee halutessaan eroon tehokkaasti, helposti ja nopeasti. Lue miten.

Vaikka useimmat meistä yrittävätkin pitää kotimme tai työpaikkamme työpisteen jatkuvasti siistinä, eihän se sellaisena pysy. Johonkin ilmestyy päivän vanha lehti, johonkin kahvikuppi, pöydälle pari työpaperia, johonkin vaatteita, tiskaamattomia lautasia, kuitteja, kirjoja, käsirasvoja ja mitä ikinä. Yhdessä nämä sitten ovatkin jo melkoinen sotku.

Jotkut sanovat ettei tälläinen heitä haittaa, enkä kyseenalaista tätä ollenkaan. (Tavallaan olen jopa kateellinen heille!)

Eipä haitannut minuakaan ennen, olin nimittäin varsin tottunut sotkussa elämiseen. Pikkuhiljaa kuitenkin huomasin etten oikein enää pidä siitä. Minne ikinä katsoinkin, näin jotain pientä siistittävää ja korjattavaa. Ja vaikkei se yksistään olisi ollut vaikeaa, sotkun suuruus sai sen tuntumaan vaikealta. Ei huvittanut oikeastaan edes aloittaa. Tuntui helpommalta antaa sen olla kuin siivota se.

Joskus kaiken sotkun sitten joutui pakostakin siivoamaan, eikä se tietenkään tuntunut miltään herkulta. Paljon helpommaksi olenkin havainnut siisteyden ylläpitämisen kuin ajoittaisen suursiivouksen. Nykyään lähes täydellisen siisteyden ylläpitämiseen minulta menee enintään se viisi minuuttia päivästä.

Kuinka teen sen?

1. Lehdet, paperit ja mainokset

Mainoksia tippuu postiluukusta sitä tahtia, että niitä on pian helposti pitkin ja poikin kämppää. Ota tavaksi ne luettuasi (ja jos haluat säästää aikaa, lue ne kaikki kerralla) pinota ne päällekkäin samaan paikkaan uutislehtien kanssa, josta koko pino on helppo kuljettaa paperinkeräykseen. Saman kohtalon tulee odottaa kaikkia muitakin turhia lappuja. Toki vielä järkevämpää vain olisi liimata se ei mainoksia-kyltti siihen postiluukun päälle…

2. Vaatteet

Pidä vaatteet vaatekaapissa ja kengät eteisen telineessä. Mikään ei pilaa tilan yleisilmettä yhtä paljon kuin vaatemytyt siellä ja täällä. Tietyn vaatteen löytäminen helpottuu myös kummasti jos tiedät sen olevan varmasi vaatekaapissa.

3. Tiskit

En tiedä edustanko tässä jonkinlaista vähemmistöä, mutta koen kaksi päivää vanhat hernekeitonjämät pöydällä aika luotaan työntävänä juttuna. Tiskeille on tapana paitsi näyttää ikäviltä, myös tuoksua kaikkea muuta kuin taivaallisilta. Tiskaamalla tiskisi heti ruokailun jälkeen pidät paitsi ympäristösi siistinä, myös säästät aikaa, kun et joudu jynssäämään betoniksi kovettunutta ruokaa astioistasi.

4. Kuitit, pikkuroskat ja vastaavat

Ota tavaksi heittää taskuista putoilevat kuitit, suklaapatukoiden kääreet ja muut pois heti kun kykenet. Ennen ajattelin heittäväni ne pois kun jaksan nousta paikoiltani, kun käyn keittiössä, kun niitä on kerääntynyt tarpeeksi, kun… Lopulta niitä oli aivan joka paikassa.

5. Muistilaput

Vaikka muistilaput ovat äärimmäisen hyvä asia, huomasin niitä pian löytyvän aivan joka paikasta, myös sellaisista, joissa ne eivät todellakaan ajaneet asiaansa. Nykyään pidän ne kaikki samassa paikassa ja olen ottanut tavaksi vilkaista sinne aina vähän väliä sen sijaan, että pitäisin niitä ympäri asuntoa ja toivoisin törmääväni oikeaan lappuun oikeassa paikkaa.

6. Sänky

Petaamaton sänky on todennäköisesti suurin yksittäinen sotkuisuuden tunteen aiheuttaja. Vaikkei se periaatteessa ole sotkua, se näyttää niin äärettömän epäsiistiltä, että kannatan ehdottomasti sen petaamista päivittäin.

7. Käyttötavarat

Meillä on tapana jättää usein käyttämiämme tavaroita milloin minnekin. Tämä johtaa sotkuisuuden tunteeseen ja siihen, ettei niitä aina tarvittaessa löydäkään. Säädä jokaiselle tavaralle oma paikkansa ja opettele palauttamaan ne aina sinne.

8. Turhat tavarat

Oletko koskaan käynyt vähän rikkaampien ihmisten kodissa? Heidän kotinsa ovat oman kokemukseni mukaan äärettömän siistejä, eikä se suinkaan johdu siitä että niissä käy joku palkattu siivoja. Heillä ei yksinkertaisesti ole siellä mitään turhia tavaroita lojumassa siellä ja täällä. Hiukan köyhemmät ihmiset taas tuppaavat säästämään kaiken mahdollisen koska “se saattaa joskus tulla tarpeeseen”. Tälläiset tavarat eivät lähes koskaan kuitenkaan tule tarpeeseen, vaan lojuvat aikansa osana sotkua, kunnes ne saa vihdoin annettua tai heitettyä pois.

9. Rikkinäiset tavarat

…miksi me edes säilytämme näitä?

10. Vanhentuva informaatio

Internetin aikakaudella on täysin turhaa pitää inffoa kuten matkaoppaita ympäriinsä lojumassa. Niiden sisältö vanhenee nopeasti, jolloin netti on joka tapauksessa luotettavampi väline.

Joka-aamuinen siisteystarkastus

Käytän noin 1-5 min joka aamu ennen töihin lähtöä siisteyden ylläpitämiseen. Jos jotain on jäänyt johonkin lojumaan, siirrän sen ylläolevien pointtien mukaisesti minne se kuuluukin. Vien myös roskia pois asunnosta poistuessani, jolloin roskapussit eivät pääse kerääntymään parvekkeelle tai muualle. 1-5 min päivittäisellä panostuksella oma elinympäristöni pysyy siistinä, enkä joudu oikeastaan koskaan kokemaan sotkuisuuden tunnetta. Mikäli sotku häiritsee sinuakin, suosittelen lämpimästi soveltamaan tätä.

Mikäli elinympäristösi on vielä tällä hetkellä sotkuinen, sinulta menee toki ensimmäisellä kerralla enemmän kuin se viisi minuuttia asian korjaamiseen. Mitä enemmän kuitenkin totut siisteyden ylläpitämiseen, sitä helpommaksi ja vähemmän aikaavieväksi se ajan myötä muuttuu :-)