Esittelyssä kaksi fantasiamaailman asukkia: Epävarma & Yli-itsevarma ihminen

fantasia asukit

Hei!

Tämän viikon blogikirjoituksessa haluan hetkeksi poistua meidän yhteisestä todellisuudesta ja sukeltaa hetkeksi eräänlaisen fantasiamaailman mystisiin syövereihin. Fantasiamaailmassa tulemme tutustumaan kahteen varsin eriskummalliseen otukseen: korostuneen epävarmaan ja korostuneen itsevarmaan ihmiseen. Vaikka nämä tyypit näyttävätkin kulkevan keskuudessamme, osana yhteistä ja jaettua todellisuuttamme, elävät he samaan aikaan myös omassa fantasiamaailmassaan, jossa maailma on varsin omanlaisensa paikka!

Meidän yhteinen todellisuutemmehan on varsin tasapainoinen paikka. Jotkin asiat todellisuudessamme ovat varsin vaarattomia, jotkin asiat taas varsin vaarallisia. Jotkut todellisuudessamme elävät ihmiset ovat varsin luotettavia ja hyväntahtoisia tyyppejä, jotkut taas melkoisen epäluotettavia ja pahantahtoisia ilkimyksiä. Elämämme sujuu täällä todellisuudessamme milloin hyvin ja milloin huonosti. Meille tapahtuu niin hyviä, kuin huonojakin asioita.

Fantasiamaailmassa kaikki on kuitenkin toisin, sillä fantasiamaailma vääristyy tarkastelijansa kokemuksien ja maailmankuvan mukaiseksi. Se ottaa juuri sen muodon, jonka odotammekin näkevämme. Ja juuri siksi fantasiamaailma onkin niin petollinen paikka. Sinne kerran eksynyt ei löydä aina takaisin, sillä fantasiamaailma viettelee, vääristää ja saa uskomaan itseensä. Todellisuuteen palaaminen ei ole helppoa, kun on kerran kulkenut fantasiamaailman poluilla.

Tutustutaan seuraavaksi vuorotellen kahteen tämän maailman asukkiin. Ensimmäisenä vuorossa on varsin yleinen ilmestys, korostuneen epävarma henkilö.

(Kuten aina, tarkoitus ei ole esittää asioita väheksyen, vaikka tyylinä onkin tällä kertaa yksinkertaistava äärrimäistäminen. Molemmat alempana kuvatut “henkilöt” ovat luonnollisesti todellisuudessa huomattavasti monimutkaisempia kokonaisuuksia.)

Epävarmuus-olento uhkien ja varjojen maasta

Tämän asukkityypin elämä fantasiamaailmassa on usein varsin ahdistavaa, sillä hänen aistinsa ovat kehittyneet havaitsemaan tarkasti pienimmätkin uhat, joita hänen ympäristöstään löytyy. Hän saattaa olla jatkuvasti varuillaan ja suhtautua epäluottamuksella useimpiin muihin tapaamiinsa ihmisiin. Hän tietää, että harvaan täällä voi oikeasti luottaa. Hän tietää, että muut ihmiset tekevät toisilleen lähinnä ikäviä ja pahoja asioita. Epävarman asukin keho ja mieli ovat äärimmilleen virittyneet, voihan millainen tahansa vaara vaania lähes missä tahansa! On tärkeää olla varuillaan sen varalta!

Varovaisuutensa vuoksi epävarma ihminen onnistuukin ansiokkaasti välttämään monia elämässä usein esiintyviä vaaroja ja riskejä. Itse hän ei tästä kuitenkaan nauti, eikä herpaannu varovaisuudestaan sillä hänen fantasiamaailmansa on synkkä paikka, josta niin näkyviä kuin näkymättömiäkin vaaroja löytyy aina vain lisää.

Hetkittäin epävarma ihminen saattaa itsekin kyseenalaistaa jatkuvan varovaisuutensa tarpeellisuuden: “onko maailma sittenkään ihan niin julma ja vaarallinen paikka, kuin miltä se tuntuu? Voisiko elämäänsä elää hieman rennommin?”

Hän kuitenkin yleensä lopulta luopuu näistä ajatuksista. Parempi pelata varman päälle, kuin katua myöhemmin. Pessimisti ei pety ja järkevä ihminen ei ota turhia riskejä!

Mitä pidemmän aikaa epävarma ihminen hiiviskelee synkän fantasiamaailmansa varjoisilla poluilla, sitä tiukemman otteen tämä epätodellisuus hänestä saa ja sitä vaikeampaa fantasioiden pauloista on päästä enää irti. Synkkä maailmankuva toimii usein petollisen kierteen lailla. Mitä synkempänä asiat kokee ja mitä syvemmälle pelkofantasioihinsa uppoutuu, sitä enemmän niihin alkaa uskomaan ja sitä synkempänä koittaa myös seuraava päivä. Epävarma ihminen avaa silmänsä aamuun, jossa on jälleen enemmän uhkia, kuin edellispäivänä.

Hälläväliä-maan hämmentävä itsevarmuus-olento

Seuraavaksi tutustutaan toiseen fantasiamaailman olentoon. Tämä ilmestys on kotoisin Hälläväliä-maasta, jonka asukkaiden tiedetään suhtautuvan varsin välinpitämättömästi ja luottavaisesti elämän vaaroihin ja haasteisiin. Ei ole täysin selvää, mistä tällainen äärimmäisen luottavainen ja hetkittäin suorastaan naiivi maailmankuva johtuu.

Osa näistä korostuneen itsevarmoista henkilöistä näyttävät olevan niin etuoikeutettuja, ettei heille yksinkertaisesti satu elämässään mitään sellaista, mikä voisi kolhia heidän ylimielisen itsevarmaa maailmankuvaansa. Toiset itsevarmuus-olennot taas näyttävät olevan niin nuoria ja kokemattomia, ettei elämä ole päässyt kolhimaan heitä vielä niin paljoa, että olisi onnistunut vaikuttamaan heidän naiivin luottavaiseen mielialaansa.

Nämä yli-itsevarmat henkilöt eivät joko näe tai välitä elämän uhista ja riskeistä, mikä usein tekeekin heistä ihailtavan aikaansaavia yksilöitä. He suunnittelevat, luovat, aloittavat, rakentavat ja saavat valmiiksi. Toisinaan heidän projektinsa onnistuvat (muiden epäilyksistä huolimatta!), toisinaan taas liiallisen uskon ja itsevarmuuden vallassa aloitettu projekti luhistuu kasaan. Jälkien siivoojiksi muuten usein joutuvat ihan muut, kuin projektin aloittajat itse. Yli-itsevarmalla ihmisellä näyttääkin olevan ilmiömäinen kyky päästä itse pälkähästä, kun muut korjaavat jäljet. Tämä heille tosin sallitaan, sillä he ovat keskimäärin varsin pidettyjä ja suosittuja henkilöitä, joiden lähellä muut tykkäävät olla.

Toisinaan liiallinen itsevarmuus kuitenkin kostautuu. Maailma on monimutkainen ja haastava paikka. Jos sen vaaroja ei ajoissa havaitse tai niihin ei suhtaudu vaaditulla vakavuudella, voi käydä varsin ikävästi. Usein elämä nuijiikin yli-itsevarmasta ihmisestä ajan myötä nöyremmän ja mukavamman ilmestyksen.

Hälläväliä-fantasiamaailmasta poispääsy näyttää olevan onneksi verrattain helppoa. Muutama todellisuuden tarkasti tarjoilema kolaus tällaisen henkilön liialliseen itsevarmuuteen auttaa usein vetämään hänet pois naiivista ja etuoikeutetusta fantasiamaailmastaan ja tuo hänet takaisin objektiiviseen todellisuuteemme.

Paluu todellisuuteen

Niin, sekä yli-itsevarma, että korostuneen epävarma ihminen ovat uponneet omaan maailmankatsomukseensa, jota tässä fantasiamaailmaksikin kutsuin. Toinen näkee uhkia sielläkin, missä niitä ei ole, toinen taas ei suostu näkemään niitä edes silloin, kun ne ovat aivan ilmeisiä. Molemmat näistä ihmistyypeistä kulkevat keskuudessamme, mutta elävät silti hieman omassa maailmassaan.

Koska heillä on kuitenkin vain oma kokemuksensa, vertaaminen “tasapainoisempaan” maailmankuvaan on vaikeaa. Liiallisesti uhkaorientoituneen, korostuneen epävarman henkilön voi olla aidosti vaikeaa nähdä, että keskimäärin todellisuus ei ole ihan niin uhkaava paikka, kuin miltä se itsestä tuntuu. Vastaavasti usein etuoikeutetun ja naiivin yli-itsevarman henkilön tuntuu olevan vaikeaa käsittää sitä, että todellisuudessa tosiaan on myös vaaroja ja että joidenkin ihmisten kohdalla elämä ei oikeasti ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Fantasiamaailmasta voi olla vaikeaa löytää pois, mutta onneksi reittiohjeitakin löytyy. Yli-itsevarmoille riittää yleensä se, että elämä lyö tarpeeksi kovaa ja siten osoittaa, ettei kaikki ehkä olekaan ihan niin mukavaa, helppoa ja yksinkertaista. Korostuneen epävarmoille henkilöille taas olen suunnitellut reittioppaaksi esimerkiksi Itsevarmuus -verkkokurssin, jolla keskitymme oppimaan myös siitä, ettei todellinen maailma ole pelkästään vaarallinen, vaan myös mukava ja mahdollisuuksia täynnä oleva paikka.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia