haasta itseäsi ja ansaitse helppo elämä

Väite: Itsensä haastaminen on parasta, mitä voit pidemmän päälle itsellesi tehdä.

Tiedän, tiedän. Itsensä haastaminen on vähän sellainen aikamme kirosana. On tässä muutenkin vaikeaa, ei tässä mitään lisähaasteita kaivata! Vai kuinka?

En tiedä sinusta, mutta itse tavoittelen helpompaa elämää. Jos ihan rehellisiä ollaan, haluaisin vain lötköpötkötellä riippumatossa, syljeskellä kattoon ja fiilistellä sitä, kun englantilainen palvelijani James kantaa minulle viileitä drinkkejä suoraan käteen.

Tällaista helppoa elämää eivät tosin taida elää kuin paratiisisaareltaan maailmanvalloitusta johtavat elokuvien pääpahikset ja ehkä muutama IT-huumassa rikastunut nörttimiljonääri. Mutta saahan sitä unelmoida.

Vaikka paratiisisaari ja englantilainen palvelija lienevätkin meidän tavallisten ihmisten ulottumattomissa, voi jokainen meistä tehdä elämästään ainakin jossain helpompaa. Hieman hämmentävästi tie kohti helpompaa elämää kulkee kuitenkin vaivannäön ja itsensä haastamisen kautta.

Annan esimerkin:

Nykyään ihmisten kanssa oleminen ja sosiaaliset tilanteet ovat minulle äärimmmäisen helppoja. Voin mennä tilanteeseen kuin tilanteeseen jopa täysin valmistautumattomana ja ottaa sen edes jotenkuten haltuun. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut, vaan olin vielä muutamia vuosia sitten äärimmäisen ujo ja epävarma. Jopa helpoimmat sosiaaliset tilanteet pelottivat minua silloin.

Otin kuitenkin sitä kuuluisaa härkää sarvista (ahistaakohan sitä kaveria yhtään, että jengi käy jatkuvasti räplää sen sarvia?), rupesin haastamaan itseäni, hakeuduin kerta toisensa jälkeen hankaliin sosiaalisiin tilanteisiin, opin ja kasvoin. Itsensä haastamisen ja vaivannäön kautta elämäni on helpottunut aivan järkyttävän paljon.

Sama mekaniikka pätee elämän muillakin osa-alueilla. Asiat ovat vaikeita silloin, kun emme tiedä miten ne tulee hoitaa. Harjoituksen ja kokemuksen puute tekee niistä vaikeita. Harjoitusta ja kokemusta taas saa vain itsensä haastamisen kautta.

Itsensä haastaminen ei tarkoita välttämättä sitä, että teet jotain älyttömän isoja ja vaikeita asioita. Jo pienenpieni itsensä haastaminen vie vähän eteenpäin. Kun aikoinaan aloin treenata sosiaalisista tilanteista selviämistä, aloitin sen niinkin pienestä, että opettelin katsomaan ihmisiä päin. Pieni alku, mutta tässä sitä nyt ollaan.

Mikä on sellainen elämän osa-alue, jonka haluaisit helpottuvan? Raha, ihmissuhteet, sosiaaliset tilanteet, ammattielämä, seksi, jokin muu?

Mitä pieniä, täysin saavutettavissa olevia haasteita voisit asettaa itsellesi? Tee vaikka 5-10 kohdan lista. Sellainen onnistuu varmasti.

Entä minkä pienen haasteen tältä listalta voisit suorittaa jo tämän viikon aikana?

Siitä se lähtee. Elämästä tulee ajan kanssa helpompaa, kunhan näet nyt en eteen vähän vaivaa :)

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Jos kaipaat henkilökohtaisempaa opastusta itsevarmuuden lisäämiseen ja tykkäisit opiskella sitä yhdessä muiden kanssa, tutustu seuraavaan Itsevarma Minä -kurssin toteutukseen ja tule mukaan!