Hauskaa ei saa kuin pitämällä

hauskaa ei saa kuin pitämällä

Jos halutaan kaupasta maitoa, haetaan kaupasta maitoa. Jos halutaan oppia tanssimaan, mennään tanssitunnille. Jos halutaan oppia matikkaa, avataan matikankirja. Mutta jos halutaan mielekäs elämä, miksei luoda itselleen sellaista?

Koska se on vaikeaa, sanoo yksi.

Koska en tiedä miten, sanoo toinen.

Koska elämä on niin iso ja vaikeasti hahmotettava asia, etten oikein osaa aloittaa, sanoo kolmas.

Entä sitten, sanovat näille kolmelle kaikki, jotka sellaisen ovat omalla kohdallaan edes osittain luoneet.

Mielekkään elämän luominen voi olla vaikeaa, tottakai. Mutta myös tanssiminen on mielettömän vaikeaa, sanon sen kokemuksesta. Kuitenkin maailmassa on varmaan miljoonia ja miljoonia ihmisiä, jotka ovat tanssimaan oppineet. Varmasti se on ollut vaikeaa, mutta uutteralla harjoittelulla he ovat lopulta onnistuneet. Vaikeaa, muttei mahdotonta.

“En tiedä miten” taas on tekosyistä ehkä noloin. Maailma on täynnä tietoa.  Kun ympärillämme on jatkuvasti tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka ovat mielekkään elämän itselleen luoneet, miksemme neuvojen torjumisen sijaan kysyisi apua heiltä (varsinkin kun nämä ihmiset hyvin mielellään jakavat tietoa)? Meillä on netti, joka suorastaan pursuaa hyvää, ilmaista ja helposti saatavilla olevaa tietoa. Kirjoja meillä taas on ollut niin kauan, että olemme näköjään jo ehtineet unohtaa niiden olemassaolon. Koen vaikeaksi kuvitella, miten tällä aikakaudella, jona tiedon jakamisesta on tehty hyve, joku voi vakavalla naamalla väittää ettei “tiedä miten”.

Totuus lienee pikemminkin joku “en viitsi nähdä opettelemisen vaivaa” eikä se “en tiedä miten”.

Ja joo, onhan elämä ilmeisesti aika isohko juttu ja onhan sitä vaikea hahmottaa. Mutta mahdotonta ei sekään ole. Jos jonkin kokee vaikeaksi, löytyy aina joku jolle se on helpompaa. Joka alalla on omat asiantuntijansa. Jos auto hajoaa, viedään se ammattilaisen fiksattavaksi korjaamolle tai opetellaan korjaamaan se itse. Miksei sitten elämän kohdalla?

Jokainen käsittää, että tuloksia saadaan tekemällä niiden eteen jotain. Käsittää, vaan ei välttämättä hyödynnä tätä tietoa. Mieluummin eletään uhriasenteessa (“on muiden syytä etten oo korjannut mun elämäni epäkohtia”) tai podetaan tuhkimosyndroomaa. Odotetaan että jostain ilmestyy hyvä haltijatar ja taikasauvansa heilautuksella muuttaa koko elämän paremmaksi ilman, että piti itse pistää tikkuakaan ristiin.

Jos istut kotona ja huomaat tuntevasi tyytymättömyyttä tylsistymisen johdosta, hyvin todennäköisesti keksit itsellesi hauskaa tekemistä, soitat ystäviä paikalle tai keksit jotain muuta vastaavaa. Hauskaahan ei saa kuin pitämällä.

Entä kun tunnet tyytymättömyyttä elämään, mitäs silloin tehdään? Mielekästä elämää ei saa kuin luomalla sellaisen.

klikkaa verkkokauppaan


2 Comments

 • Ja sitten on vielä ne ihmiset, jotka näkevät elämän ja onnellisuuden jotenkin muokkamattomana asiana, jonka ympäristö luo henkilölle ja johon yksilö ei voi vaikuttaa. Joillekin heistä neuvot ovat humpuukia ja mikään ei ole ennenkään toiminut. Heidän mielestään mielekkään elämän omaavat eivät ole sitä itselleen luoneet.

  Ehkä tällaiset tyypit pitää vain saada jotenkin käytännön kautta huomaamaan, että muutos voi tapahtua. Ja toivottavasti tulevaisuudessa tunnetut ihmiset kertovat rehellisesti itsensä kehittämisestä, eivätkä kerro tarinoitaan niin, että hauska vaikuttaa satavan taivaalta joidenkin syliin.

  • Jevgeni

   Reply Reply 11.05.2012

   Joo, toi on toi “sulla vaan on käynyt hyvä tuuri”-juttu. Ja sitten kun ihmiset tuntuu ihan aidosti uskovan tähän “mun tuurilla asiasta X ei tuu mitään” niin ollaankin aika nopeasti siinä uskossa että se mielekkäämpi elämä ei nyt vaan onnistu just heidän kohdallaan.

   Se mikä mun mielestä on nyt tällä hetkellä ihan superpositiivista on just tää koko hyvinvointi-, valmennus- ja vastaavien alojen ympärillä pyörivä hehkutteluilmiö. Että lyhyessä ajassa ollaan tultu siihen että näistä asioista saa puhua (kun taas ennen olisi ollut tyyliin noloa jos kertoisit että oot palkannut itselles jonkun valmentajan). Ja parasta tässä on sitten just tää että julkkiksetkin on lähteneet mukaan siihen. Mun on vaikea ajatella että kukaan heistä nyt olisi ihmisenä mitenkään erityisemmin suunnannäyttäjä tai vastaava, mutta onhan se nyt ihan äärimmäisen upeaa mainosta kaikelle tälläiselle kun joku julkkis sitä hehkuttaa.

Leave A Response

* Denotes Required Field