HELPPO NYKYELÄMÄ JA KIIREMoi!

Törmäsin jossain päin nettiä mielenkiintoiseen kysymykseen:

Miksi meillä tuntuu olevan jatkuva kiire, vaikka maailma on täynnä kaikenlaisia aikaamme säästäviä työkaluja, vekottimia ja oppeja?

Mietitään millaista oli vain parisataa vuotta sitten ja verrataan sitä nykyiseen:

Olisimme joutuneet:

  • Käyttämään päivittäin aikaa takan sytyttämiseen ja talon/mökin/torpan lämmittämiseen. ja valaisemiseen Nyt napsautamme napista ja meillä on sähkövalo ja keskuslämmitys.
  • Itse kasvattamaan ruokamme. Nyt voimme hakea ruokaa kaupasta.
  • Tekemään huomattavasti pidempää kuin 8 tunnin työpäivää, sekä huonommassa tapauksessa sen päälle vielä oman talouden piiriin kuuluvat työt.
  • Tekemään rahaa myymällä oman talouden tuotoksia – aikaavievää hommaa sekin.
  • Pesemään pyykit ilman pesukonetta, astiat ilman astianpesukonetta, luuttuamaan lattiat ilman imuria, nikkaroimaan huonekalumme itse, kantamaan vettä kaivosta ja mitä ikinä.
  • Käyttämään mahdollisiin siirtymisiin enemmän aikaa. Nyt meillä on autot, metrot ja muut vastaavat.

Lisäksi meillä on nykypäivänä kätemme ulottuvilla äärimmäinen määrä tietoa ja mahdollisuus opiskella esimerkiksi ajan- ja tehtävienhallintaa, rauhoittumista ja kaikkea muuta kiirettä helpottavaa.

Silti tuntuu olevan ihan hirveä kiire.

Paljolti se voi johtua siitä, että nyt kun ikävät askareet eivät vie kaikkea aikaamme, meillä lopultakin on aikaa tehdä kaikkia kivoja juttuja. Koska kivat jutut ovat kivoja, niitä on mukava ehtiä mahdollisimman paljon, mikä johtaa kiireeseen. Tyypit, jotka juoksevat päivittäin kolmen eri harrastuksen välillä ovat tästä loistava esimerkki.

Toiset luottavat vähän perinteisempään malliin ja kiikuttavat työnsä myös kotiin. Kivaa ei välttämättä ole, mutta kiire on.

Kolmansien kohdalla taas kiire on seurausta ihan rehellisen huonosta ajanhallinnasta.

Kaikissa tapauksessa kiire on itseaiheutettua. Mitään uutta tai sinänsä väärää tässä ei ole. On ihan okei olla kiireinen, mikäli siitä tykkää. Hieman vain tuntuu ikävältä ainakin minuun korviini tämä tälläinen “minulla on kiire, elämäni on hirveää”-fiilistely, kun ottaa huomioon, kuinka hirveää se parisataa vuotta sitten olisi ollut.

Ilman muuta elämä voi tuntua hirveältä nykyaikanakin ja joissain tapauksissa se varmasti onkin. Useissa tapauksissa väitän sen kuitenkin tuntuvan siltä vain, koska satumme olemaan alhaisessa mielentilassa, väsyneitä, kärttyisiä, nälkäisiä, hormonisotkusta kärsiviä tai muuta vastaavaa. Elämä ei ole hirveää, mutta hetkittäin tuntuu siltä. Se on ihan normaalia ja sitä sattuu kaikille, myös niille valoisimmille ihmisille.

Tärkeänä koenkin, että sen tiedostaa olevan vain hetkittäin fiilis, eikä suinkaan “aito ja oikea totuus”, niin kuin monet näyttävät uskovan. Ja kun asiat asettaa oikeisiin mittasuhteisiin – esimerkiksi funtsimalla tuota 200 vuoden takaista meininkiä – alkaa omakin elämä vaikuttamaan ihan mukavan helpolta.

ei_ole_kiire