hyvinvoiva minä hyvinvoiva ympäristö

Kuinka parantaa sekä omaa elämää, että ympärillään olevaa maailmaa samanaikaisesti? Tämä on ajatus, jota olen viime aikoina huomannut miettiväni yhä useammin. Ajatus maailman parantamisesta viehättää, mutta siihen liittyy hyvin inhimillinen ongelma: usein hyvien asioiden tekeminen “muille” on samalla “itseltä pois”. Jotta voi auttaa muita tai “parantaa maailmaa”, täytyy siihen uhrata usein aikaa, rahaa tai energiaa, jonka voisi käyttää myös oman elämänsä parantamiseen.

Tämä ei ole mikään pieni kysymys, sillä maailmassa on tällä hetkellä monia ihan oikeita haasteita, joita “ne muut ihmiset” eivät välttämättä ratkaise, vaan joiden ratkaisu vaatii toimia melkeinpä jokaiselta meistä. Ilmastonmuutos lieveilmiöineen on tästä erinomainen esimerkki. Vaikka itse sulkisi silmänsä, joutuu silti ennen pitkää kärsimään seuraamuksista. Ongelma ei mene pois, vaikka sen toivoisi menevän pois.

Yksi ratkaisu tähän on luoda tilanteita, joissa on ihmisten oman, henkilökohtaisenkin edun mukaista osallistua hoitamaan yhteisiäkin asioita. Tietysti tämä “yhteinen on henkilökohtaista” on hieman sellainen etäinen ylätason ilmaisu, joten konkretisoidaan sitä hieman:

  • mitä jos hyviä asioita tekemällä sinulla olisi myös parempi mieli?
  • mitä jos hyviä asioita tekemällä sinulla olisi käytössä enemmän aikaa tai rahaa?
  • mitäs jos hyviä asioita tekemällä ihmissuhteesi olisivat parempia?

Olen itse näiden elämänhallinta- ja mielenterveystöiden ohella ennen kaikkea liiketoimintataustainen ihminen. Uskon, että juuri liikemaailmasta tutuilla keinoilla saadaan maailmaa parannetuksi tehokkainten. Siksi olen alkanut tekemään ehtiessäni pieniä kokeiluja ja lainaamaan esimerkiksi omaa liiketoimintaosaamista tilanteissa, joissa pienellä vaivalla saatetaan saada jotain hyvääkin aikoiseksi. Tänään haluankin esitellä erään pienen projektin, jossa olin aiemmin tänä vuonna mukana.

Kyseessä on tällainen “Hyvinvoiva minä, hyvinvoiva ympäristö “-niminen kurssi. Nähdäksemme yleisin tällainen “ympäristökurssien” ongelma on se, että ne pyörivät niin vahvasti kaikenlaisen itsensä rajoittamisen ympärillä. Pitäisi luopua siitä ja tästä ja tehdä vähemmän sitä ja tätä, jotta ympäristö voisi hyvin. Tämä on meille puoli-itsekkäille ihmisille ajatuksena ikävä, sillä vihaamme luopua kivoista asioista, edes sen “yhteisen hyvän” nimessä.

Otimmekin tätä kurssia suunnitellessamme sellaisen johtoajatuksen, että erilaisten ympäristötekojen tuleekin olla sellaisia, että ne pikemminkin antavat kuin ottavat pois. Sellaisia, että niitä tekemällä hyötyy ihan konkreettisella, henkilökohtaisella tasolla. En tunne itse lopullisen kurssin sisältöjä sen tarkemmin, mutta haluan laittaa tähän loppuun vielä kurssin vetäjiltä saamani kurssikuvauksen ja ilmoittautumislinkin.

Jos aihe ja maailman parantaminen sekä oman elämänsä parantaminen siinä ohessa kiinnostaa, niin on huippumukavaa, jos tutustut tähän ja tulet ehkä mukaankin :)!

Rakkaudella,

Jevgeni

Hyvinvoiva minä, hyvinvoiva ympäristö -kurssi

“Kuvittele hetken, miltä tuntuu ajatus siitä, että teet välittäviä tekoja itsesi ja ympäristön puolesta? Eikö se saakin sinut tuntemaan itsesi hyväksi ja merkitykselliseksi, ikään kuin toimisit itseäsi suuremman asian, ehkä maapallonkin hyvinvoinnin puolesta? Ja kuvittele vielä päälle, ettei se vaadi elämältäsi kohtuutonta vaivaa, vaan tietoisuutta sekä yksinkertaisia ja helppoja tekoja.

Mutta miten motivoitua ja innostua tämän pienen, mutta merkityksellisen muutoksen aikaansaamiseksi? Olen omissa ympäristöalan opinnoissani pohtinut samaa ja käynyt läpi tutun ajatuksen siitä miten muka yksin voisin saada muutosta aikaan. Historiasta kuitenkin löytyy esimerkkejä yhden ihmisen teoista, jotka ovat estäneet ympäristökatastrofeja ja heilläkin oli vain halu, motivaatio ja välittävä asenne ympäristöä kohtaan. He tunsivat kuinka koko ihmislaji on väistämättömän riippuvainen ympäristön hyvinvoinnista.

Näiden positiivisten tunteiden ja ajatusmallien herättämiseksi järjestämme kurssin, jossa yhdessä innostavien ympäristöalan ammattilaisten kanssa etsimme sinulle sopivat keinot ympäristötehokkaaseen arkeen. Pidämme ryhmäkoon kompaktina, 15 osallistujan suuruisena, jotta ryhmän tunnelma pysyy riittävän intiiminä ja voimme kohdata sinut yksilöllisesti.

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa elämään ekologista ja sopusointuista arkea. Tämän muutoksen aikaansaamiseksi tarvitset ainoastaan päätäsi, käsiäsi ja ennen kaikkea, sydäntäsi. Tule ja osallistu nyt parantamaan elämäsi laatua, vahvistamaan positiivisia tunteita ja oppimaan sinulle tehokkaat keinot ympäristön hyvinvoinnin puolesta.”

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Linkki

Tapahtuma Facebookissa: Linkki

 

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0