ikävä illuminati ja tyhjien pelkojen kanssa eläminen

Olen viettänyt pari kuukautta sen verran hektistä elämäntilannetta, että lähettämiinne kysymyksiin vastailu on saanut jäädä taka-alalle. Pahoittelut tästä! Nyt pyrin kuitenkin kunnostautumaan, ja pikkuhiljaa selvittämään rästiin jääneet viestit. Tällä kertaa pääsemme käsittelemään ikävää Illuminatia:

Hei Jevgeni ja kiitos mahtavasta sivustosta, jonka kautta olen saanut paljon uusia näkökulmia asioihin.

Kysymykseni kuuluu kuinka lakata pelkäämästä salaliittoteorioita tai onko niiden pelkääminen tällaiselle tavalliselle tallaajalle edes tarpeellista? Olen joskus vuosia sitten kuullut ja typeryyksissäni ottanut selvää illuminati-salajärjestöstä ja tämän salajärjestö pyrkimyksistä hallita maailmaa.

Oletko kuullut tästä ja onko tämän pelkäämine tarpeetonta? Välillä iskee suunnaton ahdistus tästä. Miten päästä eroon koko aiheesta?

Kiitos kehuista! Katsotaan mitä saadaan aiheesta irti :)

Ikävä Illuminati

Miksi sanon tätä otsikossani tyhjäksi peloksi? Eikö pelko ole kokijalleen aina yhtä todellinen, niin epätodennäköiseltä kuin se ehkä rationaalisesti ajateltuna vaikuttaisikin?

Pelko on toki todellinen, mutta ei tarkoita, että pelättävä asia olisi oikeasti vaarallinen.

Tehdään ajatusleikki, ja kuvitellaan, että Illuminati, tai mikä tahansa muu vastaava todellinen tai epätodellinen järjestö on oikeasti onnistunut soluttautumaan maailman valtaapitävien joukkoon tai ainakin pyrkii tekemään niin. Mitä tästä seuraa?

Jos tilanne on se, että Illuminati jo hallitsee maailmaa, en varsinaisesti onnistu näkemään asiassa mitään ahdistuksen aihetta, sillä ihan siedettävänoloista työtä ne näyttävät tekevän. Toki meillä on ratkaisua vaativia ongelmia kuten ilmastonmuutos, ylikansoittuminen, sairas kerskakulutukseen pohjaava länsimainen elämäntapa, isot pojat ja tytöt jotka eivät aina malta pitää sormiaan erossa kivääriensä liipaisimilta ja eräät valtionpäämiehet, jotka kompensoivat pippelinsä pienuutta hyökkäilemällä muihin valtioihin.

Kokonaisuudessaan maailmalla kuitenkin menee paremmin kuin koskaan. Sotia ja väkivaltaa ei ole ikinä ollut näin vähän, lääketiede, teknologia ja globaali tieto- ja koulutustaso ei ole ikinä ollut yhtä korkealla ja yleistä hyvinvointia ei ole koskaan ollut näin paljon. Ja kehitys sen kuin näyttää kehittyvän. Jos joku Illuminati hallitsee tällaista maailmaa, niin minun puolesta hallitkoon, ihan hyvin näyttää menevän.

Jos tilanteen taas leikitään olevan se, että tämä Illuminati vasta pyrkii valtaan pääsyä, avautuu eteemme kaksi vaihtoehtoa. He saattavat valtaan päästyään päätyä johtamaan maailmaa joko hyvin, tai huonosti. Minun on syystä tai toisesta vaikea uskoa, että ihan kuka tahansa riemuidiootti pystyisi noin vain pääsemään maailmanvaltaan, joten olen taipuvainen uskomaan, että tuollaisen johtajan kädenjälki olisi pikemminkin myönteistä kuin kielteistä. Ja hei, eikös koko Illuminatin ideana ollut se, että porukkaan pääsevät vain erityisen välkyt kaverit.

Jos kuitenkin leikitään, että tämä valtaan noussut Illuminati keksii johtaa maailmaa ikävästi, miten tämä eroaisi jo nyt monissa valtioissa vallitsevista diktatuureista (joiden alla elävät ihmiset näyttävät pääosin kuitenkin tulevan toimeen) tai kaikista muista ehkä mahdollisesti toteutuvista huomispäivän uhista? Ottaen huomioon, että voin milloin tahansa kaatua ja lyödä pääni, joutua auton alle, sairastua tai muuta vastaavaa, en jostain syystä oikein osaa kokea Illuminatia ihan ajankohtaisimpana uhkana hyvinvoinnilleni.

Noh, on tietysti mukavaa että pelkonsa osaa rationalisoida turhaksi. Valitettavasti ihminen on kuitenkin sellainen olento, että pelkkä rationalisoiminen ei aina riitä pelosta irti pääsemiseen. Erityisesti monet oudompia fobioita omaavat loistavasti tietävät pelkonsa järjettömäksi, mutta eivät silti pääse fobiastaan eroon.

Konkreettisesti pelkojaan voi hoitaa sekä itse, että ammattilaisen kanssa. Aihe on astetta laajempi ja ansaitsee useamman oman blogahduksensa, mutta henkilökohtaisesti suosittelen tutustumaan altistumishoitoihin (exposure therapy, systematic desensitization), joissa pelkoja poistetaan niihin pikkuhiljaa totuttautumalla sekä flooding-tekniikkaa käyttäviin hoitoihin, joissa altistumistekniikka käännetään päälaelleen ja heitetään peloistaan eroon pyrkivä suoraan “altaan syvään päähän”. Nämä kaksi hoitokeinoa yhdistettynä pelon rationalisointiin ovat omien kokemusteni mukaan kerta toisensa jälkeen johtaneet jonkin tietyn pelon vähenemiseen siinä määrin, ettei se enää millään tavoin häiritse elämää.

Aivan oma aiheensa on tietysti se, onko pelkojensa hoitaminen kivaa. Vaikka koenkin peloista vapautumisen olevan kerta toisensa jälkeen todella innostavaa, itse prosessi harvoin on kovin mielekäs. Rohkeus ja pelottomuus näyttää hyvin pitkälti toimivan lihaksen tavoin. Se vaatii harjoittamista ja ylläpitoa.

Jos seuraamme vaikuttavaan rohkeuteen kykeneviä henkilöitä, huomaamme heidän jatkuvasti tekevän tekoja, jotka pakottavat heidät mukavuusalueensa ulkopuolelle. Pelko on heille tuttu kumppani ja he osaavat hallita sitä. Myös rohkeiden ihmisten vatsassa on perhosia. Heidän perhosensa vain ovat oppineet lentämään hallitussa muodostelmassa.

Jos taas tarkastelemme Pertti Pelokasta Perusjätkää, huomaamme, että pelkojensa kohtaamisen sijaan hän välttelee ahdistavia tilanteita, menee toistuvasti siitä, mistä aita on matalin ja jos joskus kohtaakin pelkonsa, tekee sen liian harvoin, jotta kehittyisi oikeasti rohkeaksi. Ilmiö on sama, kuin jos Pertti kävisi kerran kuussa pumppaamassa salilla rautaa, mutta loppuajan lojuisi sohvalla, rapsuttelisi muniaan ja söisi sipsiä. Helppoa ja mukavaa, mutta ei siinä lihakset kasva.

Rohkeuden, aivan kuten lihastenkin kehittäminen on paikoin todella hemmetin epämiellyttävää, mutta henkilökohtaisesti koen, että vaivannäön seuraamukset ovat todellakin sen arvoisia. Nappaa itseäsi siis niskasta kiinni, vedä selkä suoraksi, suuntaa kotkankatseesi suoraan eteenpäin ja haasta itsesi kokemaan ikäviä, mutta niin kovin palkitsevia hetkiä pelosta vapautumisen parissa ;-)