Sinulle, joka jäät aina yksin: Oletko itse kiinnostunut muista ihmisistä?

jaat aina yksin

Tämä teksti on sinulle, joka jäät aina yksin. Sinulle, jota ei onnista ihmissuhteissa ja sosiaalisessa elämässä. Sinulle, joka jää porukan ulkopuolelle.

Esitän sinulle kysymyksen:

Oletko itse kiinnostunut muista ihmisistä avoimesti ja selkeästi?

Tämä on tärkeä kysymys, joka määrittää onnistumistamme sosiaalisessa elämässä. Kaikkein suosituimmat ja sosiaalisesti lahjakkaimmat ihmiset omaavat erään keskeisen piirteen. He ovat silminnähden kiinnostuneista muista ihmisistä.

He ovat kiinnostuneita muiden elämästä. He ovat kiinnostuneita muiden kuulumisista. He ovat kiinnostuneet juttelemaan muille. He ovat kiinnostuneita tutustumaan muihin.

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä. Tottakai muista ihmisistä pitää olla kiinnostunut, ajattelee lähes jokainen.

Mutta toteuttavatko yhtä monet tätä käytännössä? Saako heistä aidosti sen kuvan, että he olisivat kiinnostuneita muista?

Eivät toteuta. Ei saa. Usein pikemmminkin päinvastoin.

Se, mikä yhdistää monia heistä, jotka jäävät usein yksin ja joilla on vaikeaa sosiaalisissa suhteissa, on passiivinen ja epäkiinnostuneen oloinen asenne muita ihmisiä kohtaan.

Tässä on muutama heille hyvin ominainen toimintamalli:

  • He eivät kysele jatkuvasti muiden kuulumisia
  • He eivät aloita keskusteluja
  • He eivät kuuntele tarkasti, mitä muilla on kerrottavanaan
  • He eivät pyri aktiivisesti syventämään ihmissuhteitaan
  • He eivät vietä aikaa muiden kanssa, vaan eristäytyvät omiin oloihinsa

Usein heillä on toki hyvät syyt tähän kaikkeen. Ehkä he ovat hyvin ujoja. Ehkä he pelkäävät muita ihmisiä. Ehkä heidän aiemmissa suhteissaan on sattunut jotakin, mikä on rikkonut heidän luottamuksensa muihin ihmisiin. Tai ehkä he vain nauttivat siitä, että saavat seurata hiljaa sivusta.

Oli syy mikä tahansa, ulospäin näyttää helposti siltä, että he eivät ole kiinnostuneita muista. Se taas antaa heistä usein etäisen ja kylmäkiskoisen vaikutelman.

Ihmissuhteet ovat tiimipeliä. Ne ovat vastavuoroisia. Olemalla kiinnostuneita muista, muut kiinnostuvat vastavuoroisesti meistä.

Jos haluamme kuulua joukkoon, on meidän oltava kiinnostuneita muista joukon jäsenistä. Ei vain salaa omassa mielessämme, vaan avoimesti ja selkeästi. Näyttää muille, että olemme aidosti halukkaita antamaan oman panoksemme yhteisen ilmapiirin eteen.

Omaa etäistä ja passiivista käytöstä voi selittää monilla sinänsä asiallisilla syillä. Ehkä joku on introvertti. Ehkä joku on ujo. Ehkä jotakin muuta. Nämä ovat hyviä syitä, mutta itse tilannetta ne eivät välttämättä muuta. Jos haluaa saada kiinnostusta, on oltava itsekin kiinnostunut.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia