Jos suhtaudut tavoitteisiin hälläväliä -asenteella, saat sen mukaisia tuloksia

hallavalia asenteella saat sen mukaisia tuloksia

“Jos et suhtaudu tavoitteisiisi vakavasti, saat sen mukaisia tuloksia.”

Toisinaan tykkään kirjoittaa asiattoman tylyn tekstin, joka muistuttaa siitä, että hyviä asioita ei tässä elämässä yleensä saa helposti. Tämä on sellainen teksti. Pahan mielen varoitus on annettu.

Hei! Tänään kirjoittelen taas asiasta, joka on sinänsä aivan itsestäänselvä, mutta joka silti unohtuu meiltä helposti arjen tiimellyksessä.

Kyse on elämässämme olevista tavoitteista ja suhtautumisestamme niihin. Moni toivoo, että saavuttaa tavoitteensa, vaikka ei näe niiden eteen erityisemmin vaivaa. Halutaan tuloksia ilman vaivannäköä ja uskotaan, että se on mahdollista.

Eräs konteksti, jossa tämä näkyy erityisen usein, on deittailu ja kumppanin löytäminen. Ihminen haluaisi kovasti löytää itselleen kumppanin, mutta näkee asian eteen käytännön tasolla vain vähän vaivaa. Ehkä hän käy treffeillä pari kertaa vuodessa, ehkä hän vähän chättäilee Tinderissä, mutta siihen se jääkin. Tuloksena on usein vuodesta toiseen jatkuva yksinäisyys.

Deittailu on mielenkiintoinen esimerkki, sillä siihen liittyy monilla jopa jonkinlaista taikauskoa. Uskotaan, että kumppani kyllä löytyy “jos niin on tarkoitettu”. Ajatellaan, että väkisin ei pidä etsiä, vaan pitää luottaa jonkinlaiseen kohtaloon tai korkeampaan voimaan.

Taikauskossa ei toki ole itsessään mitään vikaa, mutta ei se kyllä yleensä onnistumisen todennäköisyyksiä nosta. Pikemminkin päinvastoin.

Mitä enemmän tällaista “hälläväliä” ja “kohtalon haltuun” -suhtautumista omassa arjessamme harjoitamme, sitä vähemmän todennäköisesti onnistumme tavoitteissamme.

Jos haluaa tuloksia, niin asian eteen pitää nähdä vaivaa. Ainakin yleensä. Jotkut harvat onnekkaat onnistuvat toki saamaan tuloksia ilman vaivannäköäkin, mutta sellaisia ihmisiä on hyvin vähän. On epätodennäköistä, että tällainen onnenkantamoinen osuu juuri omalle kohdallemme.

Useimmille meistä tulokset edellyttävät kovaakin vaivannäköä.

Olen huomannut vuosien varrella, että tätä ei oikein saisi sanoa ääneen. Ihmiset inhoavat kuulla, että heidän pitäisi nähdä vaivaa jonkin asian eteen. Haluamme saada hyviä asioita helposti, nopeasti ja vaivatta.

Jos joku tuo esiin, että vaivaa pitäisi nähdä, alkaa usein vihainen kiukuttelu. Ensin kyseistä henkilöä syyllistetään esimerkiksi kovasta ja kylmästä maailmankuvasta, liiasta tavoitekeskeisyydestä tai jopa siitä, ettei tämä osaa nauttia elämästään. Sen jälkeen taas vedotaan esimerkiksi hänen ymmärtämättömyyteen ja epäinhimilliseen asenteeseen.

“Etkö muka tajua, että kaikilla ei ole voimavaroja nähdä vaivaa asioiden eteen!?”

Mutta todellisuus ei tästä tietenkään muutu. Voimme vastustaa vaivannäköä ihan niin paljon kuin vain haluamme, mutta kylmä tosiasia on silti se, että useimpia hienoja asioita elämässä ei saa ilman vaivannäköä. Ei parisuhdetta, ei varallisuutta, ei onnea, ei terveyttä.

Eri tyyppiset asiat toki vaativat keskenään melko erilaista vaivannäköä ja tekemistä, mutta vaivannäköä ne silti vaativat.

Mitä pikemmin pystymme hyväksymään tämän ja toimimaan sen mukaan, sitä pikemmin voimme saada myös haluamiamme tuloksia.

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia