kaikki lähtee ideasta

Kaikki lähtee ideasta ja kaikki luodaan kahdesti. Aivan kuten puu kasvaa siemenestä, mikä tahansa toteuttamamme asia syntyy ideasta. Ensin luomme asian mielessämme ja vasta sen jälkeen luomme sen todellisessa maailmassa.

Ennen kuin rakennamme talon me ajattelemme talon rakentamista.

Ennen kuin treenaamme itsemme huippukuntoon me ajattelemme itsemme treenaamista huippukuntoon.

Ennen kuin toteutamme unelmamme, me ajattelemme sen toteuttamista.

Itsestäänselvää, ajattelet. Ja niinhän se onkin. Itsestäänselvää, mutta äärimmäisen tärkeää.

Miksi se sitten on tärkeää?

Siksi, että ideoiden laadulla on merkitystä. Jos haluat kasvattaa mahdollisimman näyttävän, terveen ja elinvoimaisimman puun, valitset varmasti parhaimman siemenen. Miksi sitten jotain toteuttaessasi lähtisit liikkeelle huonosta tai puutteellisesta ideasta?

Huonosta ideasta seuraa…

Asioiden kesken jäämistä

Ideavaiheessa ei useinkaan uhrata kovinkaan montaa ajatusta sille, halutaanko idea oikeasti, aidosti toteuttaa, vai onko kyse hetkittäisestä motivaatiopuuskasta, joka lopahtaa pian tositoimiin pääsemisen jälkeen. Aloitetaan talon rakentaminen ja jätetään kesken, kun se on puolivalmis.

Väärien asioiden toteuttamista

Samoin jätetään ajattelematta sitä, onko kyseessä idea, joka “olisi ihan kiva” toteuttaa, vai idea jonka ihan oikeasti oikeasti oikeasti haluaa toteuttaa. Se on aika ikävä huomata jälkeenpäin että hei, en olisi oikeasti edes halunnut toteuttaa tätä. Eli saadaan talo kyllä valmiiksi, mutta tajutaan että kyllä sen yhtä hyvin olisi voinut jättää rakentamatta ja keskittää voimat johonkin oleellisempaan projektiin.

Epäselkeyttä

Usein käykin niin, että ideassa on potentiaalia vaikka millä mitalla, mutta missään vaiheessa ei vaivauduta sen tarkemmin määrittelemään, millaiseen lopputulokseen pyritään. Päätetään että rakennetaan talo, ja sen valmistuttua huomataan, että tulikin rakennettua vaja. Mikäli halutaan rakentaa asuintalo, olisi jo ideointivaiheessa hyvä määritellä se asuintaloksi (ja mieluiten asuintaloksi, joka koostuu neljästä seinästä, ulko-ovesta, neljäst ikkunasta…jne).

Talolle siis luodaan piirustukset. Yritykselle taas luotaisiin yrityssuunnitelma. Vaatteille luotaisiin kaavat. Puhe kirjoitettaisiin valmiiksi. Idea yksinään ei riitä, se vaatii valmistelua ja hiomista.

Itsestäänselvää, joo, mutta silti ihan huomioonottamisen arvoista :-)