kannattaako unelmistaan puhua

Käsitellään tänään tuoreista unelmista puhumista. Kannattaako sitä tehdä vai onko järkevämpää pitää suunsa kiinni?

Tuoreilla unelmilla tarkoitan niitä unelmia, jotka kyllä aiot toteuttaa, mutta jotka ovat vielä joko suunnittelu- tai aivan alkuvaiheissa. Käydään ensin läpi syitä, jotka eivät puolla puhumista ja sitten sitä, miksi puhuminen ehkä kannattaisikin.

Puhumisen huonot puolet

1. Tuoreet unelmat ovat haavoittuvia

Kun unelma on tuore, on muiden ihmisten paljon helpompi vaikuttaa käsitykseesi siitä kuin silloin, kun olet kelaillut unelmaa mielessäsi jo pidemmän aikaa. Tämä johtuu seuraavista asioista:

Tuore unelma on usein vielä epäselkeä. Sitä ei aivan osaa vielä muotoilla, että mistä tarkalleen ottaen unelmoi ja mitä unelmaltaan haluaa. Tällöin muiden ihmisten on kannanotoillaan helppo vaikuttaa siihen, mitä unelmastasi ajattelet ja tällä tavoin ohjata sinut eri poluille kuin mitä itse olisit kulkenut.

Tuore unelma voi olla epävarma. Koska sinulle ei vielä ole muodostunut varmuutta siitä, kykenetkö toteuttamaan sitä, voi jonkun lannistavilla kannanotoilla olla melko tuhoisa vaikutus. Muut voivat joko kyseenalaistaa kykyäsi toteuttaa unelmasi, tai saada itse unelma näyttämään paljon hankalammalta toteuttaa, kuin mitä se todellisuudessa on.

Muutos, tai tässä tapauksessa uuden aloittaminen on usein epävarmaa ja tuntuu hiukan oudolta, jolloin saatat olla itsekin hiukan kahden vaiheilla sen toteuttamisen suhteen. Kun siihen väliin pääsee joku sanomaan että hei, jatka niinkuin tähänkin asti, turha mitään tommosta on koittaa, on siinä vaiheessa helppoa luopua koko unelmasta.

Ei sovi unohtaa tietenkään näitä perinteisiä lannistajia, joita tuntuu löytyvän kolmetoista tusinasta. Lannistajat ovat siis näitä ihmisiä, joiden mielestä sinä nyt vain olet totaalisen tyhmä, perseestä ja muutenkin hukassa, jos lähdet toteuttamaan unelmaasi.

2. Puhuminen ei vastaa toimintaa

Monesti jotain asiaa toteuttaessa miettii että okei, teen tänään ton yhden jutun ja loput jätän myöhemmäksi. Tämä on tässä tapauksessa ikävää, jos se yksi juttu on siitä unelmastaan puhuminen. Koska unelman paljastaminen voi tuntua aluksi vaikealta, sitä saattaa sortua ajattelemaan että huh, tulipahan tehtyä, se siitä. Eli tunnemme tehneemme jotain konkreettista, vaikka todellisuudessa mitään ei ole tapahtunut. Ja koska olemme jo muka tehneet jotain, mitään muuta ei tarvitse aivan heti tehdä. Unelmastaan puhuminen voi siis pahimmillaan johtaa toimettomuuteen.

3. Epäonnistuminen on nolompaa sen jälkeen kun unelmaansa on hehkutellut ympäriinsä

Näin taisi sano jo joku antiikin filosofi. Parempi on pitää suunsa kiinni ja yllättää muut onnistumisellaan, kuin pröystäillä suunnitelmillaan ja sitten epäonnistua nolosti.

4. Hiljaisesta unelmasta on helpompi luopua

Usein käy niin, että se unelma ei ollutkaan ihan sitä, mitä oikeasti haluat lähteä tavoittelemaan. Tällöin se on helpompi haudata vähin äänin, kun siitä ei ole aikaisemmin hirveänä hehkunut.

Ja hyvät

1. Puhuminen sitouttaa

Kuten ylempänä todettiin, unelmasta on noloa luopua hirveän hehkuttamisen jälkeen. Lisäksi siitä kertomalla todennäköisesti onnistut keräämään ympärillesi ihmisiä, jotka tukevat sinua ja tarkkailevat edistymistäsi.

2. Puhuminen luo mahdollisuuksia

Missä tahansa menestyy paremmin, kun siihen saa jonkinlaista apua. Olkoot se sitten käytännön apua, tietoa, tukea, uusia mahdollisuuksia tai jotain muuta. Muut ihmiset kykenevät auttamaan sinua unelmasi toteuttamisessa mitä moniulotteisimmilla tavoilla, mutta heidän pitää toki ensin tietää sinun tavoittelevan moista unelmaa, ennen kuin kykenevät tarjoamaan apuaan.

3. Puhuminen luo verkostoa

Et todennäköisesti ole ainoa ihminen joka on kiinnostunut kyseisestä asiasta, etkä ainoa ihminen joka sen toteutumisesta hyötyy. Aina löytyy niitä, jotka olisivat mielellään hankkeessasi mukana ainakin jossain muodossa. Ja mitä enemmän ihmisiä hankkeeseesi osallistuu, sitä helpommin sen todennäköisesti toteuttaa. Toki joissain tapauksessa tämä voi olla huonokin juttu, mutta se lienee melko harvinaista.

4. Puhuminen edistää

Tiedättehän kuinka aina sanotaan, että “ongelman myöntäminen on ensimmäinen askel sen korjaamiseen”? Niin tässäkin. Unelman myöntäminen on jos ei aina ensimmäinen, niin ainakin hyvin tärkeä askel sen toteuttamisessa. Usein sen kertoessaan myöntää ensimmäistä kertaa itselleenkin, että hei, mä OIKEASTI taidan haluta tätä kun kehtaan siitä muillekin sanoa. Ja kun tämän käsittää, on konkreettisen toteuttamisenkin aloittaminen helpompaa.

Näin yhteenvetona voisi todeta että vaikka nämä hyvät ja huonot puolet menevätkin aika tasan, on kuitenkin selvää että jossainhan kohti siitä unelmastaan on pakko alkaa puhua. Kyse on ennemminkin siitä, tekeekö sen aiemmin vai myöhemmin. Ja jos sen tekee myöhemmin, ei saa missään tapauksessa unohtaa edistää unelmaansa kaikessa hiljaisuudessakaan!

Onnea ja menestystä!