Kenen seurassa kukoistat?

kenen seurassa kukoistat

Kenen seurassa kukoistat? Tämä kysymys tuli vastaan, kun kuuntelin tänä aamuna Elonkoulun podcasteja. Yhdellä niistä puhuttiin ”henkilökohtaisesta kukoistamisesta”. Tällä kukoistamisella tarkoitettiin elämän niitä hetkiä, jolloin tunnemme olevamme parhaimmillamme. Hetkiä, jolloin olomme on innostunut, vahva ja pystyvä. Hetkiä, joina elämä tuntuu upealta.

Useimmilla meistä on ainakin toisinaan tällaisia hetkiä. Osalla niitä saattaa olla useinkin, osalla taas melko harvoin. Yksilöllisiä eroja ”kukoistuksen määrässä” on paljon. Kokemamme kukoistuksen määrään oletettavasti vaikuttavat elämän suuret muuttujat: fyysinen ja henkinen terveys, ihmissuhteet, merkityksellisyyden tunne, resurssien riittävyys ja muut elämässä tärkeät asiat.

Tällä kertaa pysähdyin pohtimaan erityisesti ihmissuhteiden merkitystä ”henkilökohtaiselle kukoistuksellemme”. Muilla ihmisillä on vaikutusta myös meihin. Se, kenen seurassa vietämme aikaa, vaikuttaa siihen, kuinka hyväksi olomme tunnemme. Joidenkin ihmisten seurassa oleminen tuntuu hyvältä, joidenkin taas ei.

Mikäli haluamme kokea elämässämme mahdollisimman usein ”kukoistuksen hetkiä”, tulee tästä kysymyksestä hyvin merkittävä. Kenen seurassa kukoistat? Millaisia ovat ne ihmiset, joiden seurassa juuri sinun on todella hyvä olla? Entä millaisia ovat ne ihmiset, joiden seurassa oleminen tuntuu vähemmän mukavalta? Voisiko olla mahdollista järjestää asiat niin, että voisit viettää enemmän aikaa mukavassa seurassa ja vähemmän aikaa vähemmän mukavassa?

Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta se ei taida olla sitä käytännössä. Vaikka meille on usein itsestäänselvää, että haluamme viettää aikaamme pääasiassa mukavassa seurassa, emme silti tule järjestäneiksi elämäämme sellaiseksi, että tämä onnistuisi. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä meillä ei ole aina mahdollisuutta vaikuttaa elämämme ihmissuhteisiin ja seuran valikoitumiseen riittävän vahvasti. Joka tapauksessa aihe on vähintäänkin pohtimisen arvoinen.

  • Millaisten ihmisten seurassa sinä kukoistat? Kenen seurassa kykenet olemaan innostunut ja vapautunut, voimakas ja varma? Millaisten ominaisuuksien olet huomannut yhdistävän ihmisiä, joiden seurassa sinun on hyvä olla?
  • Entä millaisten ihmisten seura tuntuu sinusta raskaalta ja tukahduttavalta? Kenen seurassa olosi on ankea ja heikko? Millaisten ihmisten seurassa olemisen jälkeen olosi on ikävällä tavalla väsynyt?
  • Onko sinulla mahdollisuuksia muuttaa ajankäyttöäsi tai ihmissuhteitasi siten, että voisit viettää jatkossa vähemmän aikaa seurassa, jonka koet raskaana ja vastaavasti enemmän aikaa ”kukoistamisen” mahdollistavassa seurassa?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti ”Kenen seurassa kukoistat?” on julkaistu 13.3.2014 ja sitä on päivitetty 27.7.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia