3 ajatusta, joiden avulla vähennät kiusallisuuden tunnetta sosiaalisissa tilanteissa

3 ajatusta, joiden avulla vähennät kiusallisuuden tunnetta sosiaalisissa tilanteissa

Kiusalliset sosiaaliset tilanteet, nuo jokamiehen ja jokanaisen arkiset pelonkohteet. Niiden uhka leijuu alati yllämme, minkä vuoksi haluankin tänään jakaa kolme ajatusta siitä, kuinka niitä kohtaan tunnettua pelkoa voi hieman vähentää :)

1. Muut eivät välitä mokailuistasi, eivätkä edes muista niitä

Tiedän toistelevani tätä ajatusta täällä blogissani kyllästymiseen asti. Se on kuitenkin ylivoimaisesti tärkeimpiä sosiaalista itsevarmuutta lisääviä ajatusmalleja, joten haluan jakaa sen jälleen kerran.

Muita ihmisiä eivät kiinnosta tekemisemme ja mokailumme läheskään niin paljoa, kuin miltä meistä tuntuu.

Meitä ihmisiä on täällä maapallolla 7,4 MILJARDIA. Jokaisella meistä on oma elämä: omat toiveet, pelot, unelmat, huolet, kuulumiset ja ajatukset. Pääasiassa ehdimme keskittyä vain omaan elämäämme ja hyvässä tapauksessa pitää vähän huolta läheisistämme. Sen sijaan muut ihmiset kiinnostavat meitä paljon vähemmän, kuin kehtaamme edes myöntää. Emme ihan hirveästi ehdi ja jaksa välittää siitä, miten muut elämäänsä elävät. Itse sen sijaan kärsimme hämmentävästä tärkeysharhasta ja kuvittelemme, että muut olisivat jotenkin erityisen kiinnostuneita meidän tekemisistä.

Tämä on vapauttava ajatus. Koska muut eivät ole kovin kiinnostuneita meistä, olemme melko vapaita olemaan juuri sellaisia kuin haluamme. Usein jopa testailen tätä ajatusta ystävieni kanssa: Saatamme esimerkiksi kävellä keskelle jotain julkista tilaa, kuten ostoskeskusta ja kajauttaa ilmoille jonkun nolohkon laulun. Ja arvaa mitä? Ohikulkijat kiinnittävät meihin huomiota ehkä sekunin ajan ja jatkavat sitten matkaansa. Mitään pahaa ei tapahdu, sillä ketään ei oikeasti kiinnosta.

Omissa sosiaalisissa piireissä voivat kiusalliset mokat toki tuntua pelottavammilta, sillä on olemassa uhka, että ihmiset muistavat mokailumme. Itse en huolestu tästä liikaa kahdesta syystä:

Ensinnäkin siksi, ihmiset muistavat mokamme paljon lyhyemmän aikaa kuin me itse, sillä heillä tosiaan on ajateltavaa omassakin elämässä. Toiseksi siksi, että sosiaalinen lähipiiri koostuu yleensä ihmisistä, jotka ovat meitä kohtaan myötämielisiä. Vaikka välillä mokaillaan, harva haluaa nähdä näitä mokia kovinkaan kielteisessä valossa, joten ne painuvat siksikin nopeahkosti unholaan. Oman kokemukseni mukaan mokailijoita pikemminkin ymmärretään heille naureskelun sijaan.

2. Kiusallisuus on sympaattista ja samaistuttavaa

Kiusallisuus on sympaattista ja samaistuttavaa, vaikka omalle kohdalle sattuessa se ei siltä ehkä tunnu. Kiusallisuuden pelko on yhteistä lähes meille kaikille ihmisille, joten joutuessamme todistamaan muiden kiusallisia hetkiä, olemme todennäköisemmin sen epäonnisen raukan puolella kuin häntä vastaan. Koska pelkäämme sitä, että meille sattuu samaa, haluamme nähdä muiden kiusalliset mokailut hyvässä valossa, aivan kuten haluaisimme muiden näkevän omat mokailumme silloin, kun niitä meille lopulta sattuu.

Pienet mokailut ovat sen verran yleinen ilmiö, että niiden uhka on käytännössä jatkuva. Onneksi yleisille asioille ei myöskään anneta kovin paljoa painoarvoa. Ai joku mokasi taas? No sitähän sattuu jatkuvasti, no big deal :)

3. Mokaaminen on aitoa ja saa sinut tuntumaan inhimilliseltä

Oletko ikinä hengannut sellaisten tyyppien kanssa, jotka ovat niin hemmetin hiotun täydellisiä, joilta kaikki aina vaan onnistuu ja jotka eivät mokaa ikinä? Jos olet, saatat tietää, että sellainen seura tuntuu paitsi ärsyttävältä, myös OUDOLTA. Täydellisyyttä lähentelevien ihmisten kanssa on outoa olla. On outoa, että joku on niin hemmetin hyvä, että hänestä ikään kuin puuttuu tietty pala inhimillisyyttä.

Me tykkäämme olla sellaisten ihmisten kanssa, joihin me samaistumme. Ja koska useimmat meistä ovat kuitenkin tällaisia tavallisia mokailijoita, me haluamme hengailla muiden tavallisten mokailijoiden kanssa. Se, että välillä mokaa, on sikäli vain hyvä asia. Siten lukeudumme tavallisten, inhimillisten ihmisten joukkoon ja ikään kuin viestitämme muille: Minäkin olen tavallinen mokailija, joten sinäkin voit olla seurassani tavallinen mokailija. Olemalla inhimillisiä me tavallaan helpotamme myös muiden oleskelua lähellämme, ja se on mielestäni todella hyvä ja kauniskin asia :–)

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

klikkaa verkkokauppaan


4 Comments

 • Mikko

  Reply Reply 12.04.2017

  hyviä ajatuksia! (Y)

 • Taneli

  Reply Reply 28.10.2017

  Mulla olisi seuraavanlainen kysymys: miten erottaa, onko kyseessä vain sosiaalisten tilanteiden pelko, kokemattomuus ja huono itsetunto, vai onko kyseessä esimerkiksi Aspergerin oireyhtymä?

  Nuorempana en itse useinkaan ymmärtänyt, kuinka normaalit ihmiset ja maailma toimii, ja kuinka tulisi käyttäytyä… Tämä on saanut minut pohtimaan, olisiko taustalla jotakin neurologista.

  • Jevgeni

   Reply Reply 01.02.2018

   Moi Taneli ja sori tosi hidas vastaus!

   Noista ainakin kokemattomuus ja huono itsetunto ovat sellaisia tekijöitä, joita on usein sosiaalisten tilanteiden pelon (tai sosiaalisen ahdistuneisuuden) taustalla. Eli käytännössä mitä enemmän on sellaisia sosiaalisuutta häiritseviä tekijöitä, sitä todennäköisemmin on sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

   Aspergerista en osaa itse sen tarkemmin sanoa. Jos asia mietityttää niin kannattanee käydä varmaan ihan tutkituttamassa asia, sillä jos sellainen on, niin se voi auttaa selittämään myös tuota edellämainittua sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Leave A Response

* Denotes Required Field