Näin luot parempia elämäntapoja muiden ihmisten avulla

kohti myönteisempiä elämäntapoja

Suurimpia aiheita itsensä kehittämisessä on erilaisten myönteisinä ja järkevinä pidettyjen elämäntapojen omaksuminen:

  • Kuinka urheilla ja liikkua säännöllisemmin?
  • Kuinka syödä terveellisemmin?
  • Kuinka käyttää rahaa järkevämmin?
  • Kuinka käydä toistuvasti ajoissa nukkumaan?
  • Kuinka pyörittää arkea tehokkaasti?

Ja niin edelleen ja niin edespäin. Toisilta tällainen myönteisten tapojen omaksuminen tuntuu sujuvan kuin vettä vain, toiset taas epäonnistuvat näiden tapojen luomisessa kerta toisensa jälkeen, vuosi toisensa perään. Ja melko vaikeaahan sellaisten luominen keskimäärin on. Jos se olisi helppoa, ei tämänkään kaltaisille blogeille olisi kovin paljoa tarvetta. Jokainen pärjäisi ilman kaikenmaailman elämäntapavinkkejä. Näin ei kuitenkaan ole, joten jaetaan jälleen kerran eräs toimintatapa, jonka avulla hyödyllisten toimintamallien omaksuminen onnistuu helpommin.

Tällä kertaa haluan puhua ”muiden imussa olemisesta”. Tiedäthän, muiden imussa, samalla tavalla kuin esimerkiksi kilpa-autot pyrkivät ajamaan aivan toistensa perässä, sillä edellä ajava auto vähentää ilmanvastusta ja tekee näin ajamisesta takana tulevalle helpompaa. Kuinka tämä sama periaate toimii ihmisen arjessa? Tässä muutama esimerkki omasta arjestani:

  • Terveellisesti syöminen: Jotkut ystävistäni ovat jonkinmallisia terveysintoilijoita. Pyrin itsekin syömään terveellisesti, mutta toisaalta rakastan herkuttelua. Kun vietän aikaa näiden ystävieni kanssa ja esimerkiksi ruokailemme tai käymme yhdessä kaupassa, on minun heidän seurassaan helpompaa tehdä itsekin terveellisiä valintoja kuin silloin, jos kävisin kaupassa yksin. Heidän elämäntapansa siis pääsevät vaikuttamaan myönteisesti myös omiini.
  • Polkupyöräily: Tykkään kyllä pyöräillä, mutta se on samalla sen verran rasittavaa hommaa, etten kyllä viitsisi tehdä sitä kovin usein. Avovaimoni kuitenkin lähtee useimpina aamuina polkupyörällä töihin ja tiedän, että hänenkin matkansa sujuu joutuisammin, jos hän saa matkoilleen seuraa. Tämän motivoimana minun on helpompaa itsenikin istahtaa pyörän selkään paljon useammin, kuin mitä muutoin tekisin. Olen siis ikään kuin hänen toimintatapansa ”imussa”.
  • Ajoissa nukkumaan meneminen: Olen melko iltavirkku ihminen. Iltaisin ei tee mieli mennä nukkumaan, joten päädyn usein valvomaan pitkään ja sitten maksankin aamulla melkoista väsymyshintaa. Avovaimoni taas menee nukkumaan usein hämmentävänkin aikaisin. En aina seuraa hänen esimerkkiään, mutta verrattain usein kuitenkin. Näin saan paljon useammin pitkät ja kunnolliset yöunet, kuin omia toimintatapojani noudattamalla. Tässäkin hyödyn hänen elämäntavoistaan.

Vastaavia esimerkkejä on arjessa useita. Monilla ihmisillä on erilaisia tapoja, jotka ovat ”myönteisempiä ja järkevämpiä” kuin omani. En aina seuraa niitä, mutta aina toisinaan kyllä. En esimerkiksi edes terveysintoilija-ystävieni seurassa tee aina terveellisiä ruokavalintoja, mutta usein kuitenkin kyllä. Näin päädyn tekemään järkeviä valintoja huomattavasti useammin, kuin muutoin niitä tekisin. Pitkällä aikavälillä tästä saatava hyöty voi olla melko suurikin.

Toki sama toimii myös toisinpäin. Useimmilla meistä on myös erilaisia ”hankalia ja haitallisia” toimintatapoja, joihin muut meitä ympäröivät ihmiset voivat tarttua. Eräässäkin tutkimuksessa ilmeni, että ihmisen todennäköisyys lihoa nousi jopa 57 %, jos hänen ystäväpiirissään oli toinen ylipainoinen henkilö. Ja miksei nousisi. Yhdessä herkuttelu on ainakin minusta huippumukavaa.

Näistä asioista on hyvä olla kuitenkin tietoinen, niin myönteisten, kuin kielteistenkin tapojen kohdalla. Millaisissa asioissa sinä olet toisten ”imussa”? Entä millaisissa asioissa voisit olla sitä enemmän tai vähemmän?

Tsemppiä ja kiitos lukemisesta!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

neuromoninaisuus

Neuromoninaisuus: mihin unohtuivat matalasti herkät?

Viime vuodet ovat tuoneet mukanaan räjähdysmäisesti lisääntyneen keskustelun niin sanotusta neurodiversiteetistä. Keskustelu jakautuu useiden termien alle. Olet saattanut kuulla puhuttavan esimerkiksi ”neuromoninaisuudesta”, ”neurovähemmistöistä”, ”nepsyistä” sekä

Lue lisää »