Kuinka herätä ajoissa? (9 hyödyllistä vinkkiä)

kuinka herata ajoissa

Kuinka herätä ajoissa? Herääminen on sekä ihana, että kauhea tunne. Toisinaan silmien avaaminen aamuisin ilahduttaa, mutta usein – varsinkin synkkinä, kylminä ja aikaisina talviaamuina – se myös tuntuu aivan kamalalta. Mitä voi tehdä, jotta ajoissa herääminen muuttuisi helpommaksi? Tässä tekstissä nostan esiin 9 vinkkiä, joista on ollut itselleni ainakin jonkinlaista hyötyä. Mikään nautinto aikaisin herääminen ei näidenkään avulla ole, mutta helpotus se on pienikin helpotus.

Kuinka herätä ajoissa – 9 vinkkiä

1. Sijoita herätyskello kauemmaksi sängystä

Kun herätyskello soi ja mikään ei tunnu houkuttelevammalta kuin nukkumaan jääminen, turvautuu moni meistä torkkuun, tai pahimmillaan sammuttaa koko herätyskellon. Tämän seuraamuksena on usein myöhästyminen aamun menoista, mikä ei tietenkään ole toivottavaa.

Yksi itselläni toiminut ratkaisu on ollut se, että laitan herätyskellon kaueammaksi sängystä. Jos herätyskellon sammuttamiseksi minun on noustava ylös, tuntuu se vähentävän todennäköisyyttä, että jatkaisin uniani.

2. Käytä useaa herätyskelloa

Osa meistä on sen verran sitkeäunisia, että saattaa sammuttaa ärsyttävästi pirisevän herätyskellon ilman, että siitä jää edes mitään muistikuvaa. Jotkut taas eivät edes herää kellon pirinästä huolimatta. Tällaisessa tapauksessa voi yhden kellon sijaan virittää useamman kellon, jotka rämähtävät päälle samaan aikaan. Tämä vähentää todennäköisyyttä, että jatkaa uniaan kellon soimisen jälkeen.

3. Kokeile erityisherätyskelloa

Jos tavallinen herätyskello ei riitä herättämään sinua, voit kokeilla hieman erilaista herätyskelloa. Voisiko ratkaisu piillä esimerkiksi pakenevassa herätyskellossa? Entä miltä kuulostaisi herätyskello, jonka sammuttaminen vaatii matemaattisten laskujen laskemista?

4. Kokeile heräämisvaloa

Sain aikoinaan Philipsiltä arvosteltavaksi heräämisvalon. Valon ideana on se, että herätyskellona toimivaan kirkasvalolamppuun syttyy puolen tunnin aikana yhä kirkkaammaksi äityvä valo, joka hitaast valmistaa kehosi heräämään. Herääminen on ikään kuin helpompaa, kun kehoa on valmisteltu siihen. Oman kokemukseni mukaan vehje toimii upeasti. Mikäli vain olen kotona, käytän aina mieluummin heräämisvaloa kuin perinteistä herätyskelloa.

5. Verhot auki nukkuminen

Auringonvaloon herääminen on ihanaa, joskin Suomessa tämä taitaa toimia lähinnä kesäisin. Ikkunasta hipsivä auringonvalo kertoo kehollemme, että pian on aika herätä, jolloin herätyskellon soidessa olemme jo osittain valmiina nousemaan ylös. Toisaalta valoisassa huoneessa nukkuminen voi olla huono asia unenlaadun kannalta. Siksi suosin itse edellisessä kohdassa mainittua heräämisvaloa.

6. Tee kaverisi tai kumppanisi kanssa heräämissopimus

Jos nukut jonkun kanssa tai sinulla on kanssasi samoihin aikoihin herääviä ystäviä, mikset tekisi heidän kanssaan sopimusta? Kun herätyskellosi soi, kumppanisi tehtävä on varmistaa, ettet sorru nukahtamaan uudelleen, vaan häivyt sängystä kipinkapin. Vuonna 2011 sinkkuna ollessani kokeilin tätä myös kaveriversiona. Sovimme samoihin aikoihin heräävän ystäväni kanssa (joka myös kamppaili tämän heräämisongelman kanssa), että soitamme toisillemme heti heräämisen jälkeen ja varmistamme, että toinen on noussut sängystä, eikä jäänyt nukkumaaan.

7. Älä neuvottele itsesi kanssa siitä, saatko jäädä sänkyyn vielä pieneksi hetkeksi

Olen huomannut itsessäni ikävän tavan neuvotella sopivammasta heräämisajankohdasta. Kun kello soi ja herääminen ei huvita, päädyn käymään itseni kanssa suurin piirtein seuraavan vuoropuhelun: Mitäpä jos heräisin 10 min myöhemmin, eihän siitä mitään haittaa ole? Vielä yksi torkutus ja sitten ainakin nousen ylös!

Ja kuten arvata saattaa, onnistun vakuuttamaan itseni siitä, että voin vielä jatkaa uniani, mikä sitten pahimmillaan johtaa myöhästymiseen. Nykyään tällaisen neuvotteluyrityksen havaittuani toteankin heti itselleni, että EI NYT YHTÄÄN NEUVOTELLA ja pakotan itseni ylös. Tiedän, että neuvotteluun alkaminen johtaisi vain unien jatkumiseen.

8. Kysy itseltäsi kysymys: kuka kärsii siitä, jos jään nukkumaan?

Toisinaan unen kanssa kamppaillessani esitän itselleni tämän kysymyksen. Se toimii, koska minulla on usein aamuisin erilaista menoa, johon liittyy itseni lisäksi myös muita ihmisiä. Jos myöhästyn näistä sovituista menoista, saattavat siitä kärsiä itseni lisäksi myös muut. Vastuu muita kohtaan on jostakin syystä ainakin omalla kohdallani vahvempi voima kuin vastuu vain itseäni kohtaan, joten tämä kysymys antaa minulle usein voimaa heräämiseen.

9. Nuku jo lähtökohtaisesti tarpeeksi

Tämä on itsestäänselvä, mutta yllättävän vaikeasti toteutettavissa oleva asia. Jokainen ymmärtää, että herääminen on helpointa, kun on saanut nukuttua riittävät yöunet. Tarpeeksi hyvien ja pitkien unien saaminen on kuitenkin vaikeaa, hyvin monesta eri syystä. Joka tapauksessa asia on mainitsemisen arvoinen, sillä on monia tekniikoita, joilla omaa unta voi pidentää tai parantaa.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka herätä ajoissa” on alunperin julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia