Kuinka kiinnostua ihmisistä? 3 tapaa kehittää ihmisiä kohtaan tuntemaasi kiinnostusta ja saada sosiaalisista tilanteista enemmän irti

kuinka kiinnostua ihmisista

Kuinka kiinnostua ihmisistä? Kysymys on merkittävä heille, jotka haluavat tutustua ihmisiin tai löytää itselleen esimerkiksi parisuhteen. Mitä kiinnostuneempia olemme muista ihmisistä, sitä helpompaa heihin tutustuminenkin on ja sitä vähemmän voimavaroja se meiltä vaatii. Kun olemme kiinnostuneita muista ihmisistä, tunnemme helpommin inspiraatiota, joka antaa meille innostusta ja voimaa tutustumiseen.

Tässä tekstissä haluan pohdiskella sitä, mitä meidän kannattaisi tehdä, jos sosiaaliset tilanteet tuntuvat tylsiltä. Kuinka saada sosiaalisista tilanteista ja keskusteluista enemmän irti?

Sain postilaatikkooni aiheeseen liittyvän kysymyksen:

”Hei!

Olen viime aikoina päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja tutustua uusiin ihmisiin. Kuitenkin huomaan monesti sosiaalisissa tilanteissa, että koen ihmisten kanssa olemisen melko puuduttavaksi. Hankalaa on se, että koen myös yksinäisyyden tylsäksi.

Tavallaan haluaisin olla kiinnostunut muista ihmisistä. Kuitenkin minusta tuntuu, etten vain pysty olemaan. Voiko kiinnostusta muita ihmisiä kohtaan kehittää? Vai onko aito kiinnostus muita ihmisiä kohtaan ihmisen luonteesta kiinni?

Huomaan, ettei minulla ole tällä hetkellä oikein yhtäkään todella hyvää ystävää. Todella monet ystävyyssuhteeni ovat vain todella pintapuoleisia. Miten ystävyyssuhteita voi syventää ja kehittää paremmiksi?”

Kiitos kysymyksestä! Tuo on tärkeä aihe, minkä kanssa itsekin hieman kamppailen. Toisinaan koen sosiaaliset tilanteet tylsinä, mikä on vähän keljua. Epäilen sen johtuvan siitä, että tapaan niin paljon ihmisiä, että valtaosa sosiaalisista tilanteista on enemmän tai vähemmän aiempien tilanteiden toistoa. En kuitenkaan ollenkaan pidä tästä tylsyyden tunteesta enkä muutenkaan halua olla se tyyppi, joka ei ole kiinnostunut muista. Siksi pyrin aktiivisesti kiinnostumaan ihmisistä.

Usein se onneksi onnistuukin! Tässä kolme keinoa, jotka ovat toimineet omalla kohdallani:

Kuinka kiinnostua ihmisistä?

1. Jokaiselta voi oppia jotakin uutta ja mielenkiintoista

Olen melko oppimismyönteinen kaveri. Usein se on jopa ongelmallista. Koska minua kiinnostaa vähän kaikki, tunnen usein isoa ahdistusta siitä, etten vain voi ja ehdi kokea kaikkea tämän yhden ihmiselämäni aikana! Olisi niin monta aihetta, johon haluaisin perehtyä, niin monta koulua, jotka haluaisin käydä, niin monta ammattia, jotka haluaisin kokea!

Sosiaalisissa tilanteissa kuitenkin tämä kiinnostus ”vähän kaikkea” kohtaan on melkoinen siunaus!

Muilta ihmisiltä voi nimittäin oppia paljon. Ihan kaikki ovat minua parempia ja viisaampia jossakin aiheessa. Kohtaamiset, keskustelut ja yhdessä tekeminen ovat väyliä uusien oppien ja tietojen keräämiseen.

Kun puhun pikkulapsen äidin kanssa, opin samalla lapsista ja lapsenhoidosta. Kun puhun bileissä kohtaamani anarkistin kanssa, opin hänen tavastaan katsoa maailmaa. Kun puhun taitavan ruoanlaittajan kanssa, opin pientä nippelitietoa ruoanlaitosta. Tämä kaikki on todella kiinnostavaa.

Voi olla, etten ikinä varsinaisesti tarvitse näitä tietoja mihinkään. Koen kuitenkin jo oppimisen itsessään palkitsevana ja innostavana. Mitä enemmän tiedän, sitä paremmin hahmotan maailmaa ja mitä paremmin hahmotan maailmaa, sitä helpommaksi tässä maailmassa toimiminen ja sen myötä omakin elämäni käy.

2. Ihmisten tarinat yllättävät mielenkiintoisuudellaan

Huomaan helposti lokeroivani ihmisiä jo ennakkoon turhan ahtaisiin ja kielteisiin lokeroihin. Kun joku kertoo minulle olevansa töissä valtion virastossa, saattaa ensimmäinen ajatukseni olla, että kyseinen tyyppi on varmasti läpikotaisin tylsä ja jäykkä. Käytännössä teen hänestä tylsän jo omilla ajatuksillani, tietämättä hänestä oikeasti yhtään mitään enempää. Tämä taas ei ole reilua ketään kohtaan!

Siksi pyrin nykyään aktiivisesti kyselemään ihmisiltä heidän ”tarinaansa”. En tarkoita tarinalla mitään kokonaisvaltaista elämäntarinaa, vaan pikemminkin erilaisia yksittäisiä ajatuksia ja hetkiä esimerkiksi heidän elämänvalintojen taustalla. Millainen hetki johti siihen, että keskustelukumppanini päätyi töihin valtion virastoon? Millaisia tunteita ja ajatuksia hänellä oli tuolloin? Mitä hänen elämässään tapahtui tuolloin? Millaisten arvojen vuoksi hän viihtyy virastossaan?

En kysy näitä kysymyksiä varsinaisesti siksi, että saisin niihin täsmällisiä vastauksia. Kyse ei usein ole vastauksissa itsessään, vaan siitä kuvasta, jonka ne maalaavat ihmisen elämästä. Sanat eivät paljasta vain omaa merkitystään, vaan niiden taakse kätkeytyy suuria määriä näkymätöntä informaatiota.

Kun kuulen, että keskustelukumppanini päätyi virastoon siksi, että turvallinen ja pysyvä virka antaa mahdollisuuksia harrastuksissa kehittymiseen ja perhe-elämään panostamiseen, alkaa eteeni piirtyä hetki hetkeltä suurempi aiheiden, arvojen, unelmien, pelkojen ja loputtomien asiayhteyksien verkko. Koen tällaisen ihmiselämän kompleksisuuden hyvin kiinnostavana aiheena. Siihen taas pääsen tutustumaan juuri tällaisten kohtaamisten ja keskustelujen kautta.

3. Jokaisella on jokin kokemus jostaikn minua kiinnostavasta aiheesta

Jokaisella meistä on omat kiinnostuksenkohteemme. Jokaisella on aiheita, jotka kiinnostavat enemmän kuin muut aiheet. Kuitenkin yllättävän harvoin sitä tulee tietoisesti vietyä keskustelua niihin suuntiin, jotka itseään oikeasti kiinnostaisivat. Tämän tekeminen kuitenkin tekee sosiaalisista tilanteista kertaheitolla kiinnostavampia.

Esimerkki:

Minulla on Rohkeuskoulu -niminen yritys. Autan ihmisiä sosiaalisuuden haasteissa, kuten ujoudesta vapautumisessa tai deittailussa. Siksi rohkeus ja ihmissuhteet ovat aiheita, jotka minua kiinnostavat kovasti. Siksi tykkään nykyään keskustelujen lomassa kysellä keskustelukumppaneiltani esimerkiksi siitä, mikä on ollut heidän elämänsä rohkeiden teko, mitä he haluaisivat uskaltaa tehdä elämässään, mitä he pelkäävät ja niin edelleen. Tällaiset kysymykset johtavat usein hyvinkin syvällisten ja molemminpuolisesti kiinnostavien keskusteluiden ääreen.

Mikä on sellaisia aiheita, jotka sinua kiinnostavat ja joista voisit jutella useammin ihmisten kanssa?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti ”Kuinka kiinnostua ihmisistä? 3 tapaa kehittää ihmisiä kohtaan tuntemaasi kiinnostusta ja saada sosiaalisista tilanteista enemmän irti” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia