Menneenä syksynä, ennen Espanjaan muuttoani, olin mukana eräässä varsin huikeassa kokeilussa. Kasasimme muutaman samanmielisen ihmisen kanssa ns. Mastermind-ryhmän ja tapasimme toisiamme syksyn ajan kerran tai pari viikossa, muutama tunti kerrallaan. Tämän kokeilun hyödyt olivat ainakin omalla kohdallani huikeat. Siksi haluan kertoa lisää tästä Mastermind-konseptista sekä siitä, miten kuka tahansa voi luoda jotain vastaavaa.
Mikä tämä “Mastermind”-juttu siis on ja mitä hyötyä sen toteuttamisesta syntyy?
Kyseessä on alunperin Napoleon Hillin klassikkokirjassaan Think and Grow Rich lanseeraama käsite. Kun ympäröit itsesi ryhmällä ihmisillä, joiden vahvuudet ja osaamisalueet täydentävät omiasi, saat käyttöösi moninkertaisen määrän resursseja ja ratkaisuja verrattuna siihen, mitä käytössäsi olisi, jos työskentelisit ja ratkoisit pulmiasi yksin.
Vaikka herra Hill kirjoittikin kirjansa alunperin jo 30-luvulla, auttaakseen Suuren Laman päähänpotkimia nousemaan uuteen kukoistukseen, on tämä Mastermind-käsite juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Yksinäisten susien aika on ollut ohi jo useamman kymmenen vuotta, Jos nykyaikaisessa maailmassa tahtoo menestyä yhtään missään, vaatii se monipuolista osaamista, kykyä katsoa asioita monelta taholta ja ennen kaikkea verkostoitumista. Ja Mastermind-ryhmä osaltaan tarjoaa tätä kaikkea.
Millaisten aihepiirien ympärille ryhmän voi koota?
Tällaista ryhmää voi käyttää moneen tarkoitukseen: Tukemaan toimintaansa liike-elämässä, pohtimaan ihmissuhteitaan, etsimään ratkaisuja elämänsä ongelmiin tai vaikka kehittämään itseään.
Esimerkiksi oman ryhmämme tarkoitus oli koota yhteen nuoria, yrittäjähenkisiä osaajia, jotka suhtautuvat intohimoisesti niin henkilökohtaiseen kuin ammatilliseenkin itsensä kehittämiseen.
Tapaamisissa esimerkiksi sparrasimme toistemme ammatillisia taitoja, esitimme kysymyksiä, jotka pakottavat ajattelemaan asioita uudella tavalla, pohdimme henkisiä ominaisuuksiamme, sosiaalisia taitojamme ja kyseenalaistimme ajatusmallejamme.
Eräs kehittävin aiheemme olivat ns. teemapäivät. Jokaista ryhmän jäsentä kohti pyhitettiin yksi tapaaminen, jossa pohdittiin pelkästään tämän yhden ihmisen henkisiä ominaisuuksia, ajatus- ja toimintamalleja. Kyseinen henkilö valmisteli etukäteen listan hyvistä ja huonoista ominaisuuksistaan, jonka muut kävivät läpi, lisäten siihen omia kokemuksiaan ko. henkilöstä. Tällainen tapa kasvaa ihmisenä on suurennuslasin alla olevalle henkilölle aina hieman rankka, mutta äärimmäisen tehokas.
Toinen ryhmän tarjoama valtava hyöty oli ns. vastuuttaminen. Henkilökohtaisia projekteja aloittaessa vähensimme epäonnistumisen todennäköisyyttä ottamalla muut ikään kuin valvomaan onnistumista. Esimerkiksi taannoinen herkkulakkoni hyötyi tästä kovin. Olen monta kertaa elämässäni yrittänyt herkkulakkoilua ja epäonnistunut aina. Nyt sovittiin, että herkkuihin sortuessani maksan kahdelle ryhmän jäsenelle 200 euroa per naama. Koska olen persaukinen yrittäjä, eikä minulla tällaisia rahoja ole, motivoi tämä kummasti pysymään erossa kaikesta namista.
Millaisista ihmisistä ryhmä kootaan?
Se, millaisia ihmisiä ryhmää halutaan, riippuu tietysti täysin siitä, mitä tarkoitusta varten ryhmä on olemassa.
Meidän tapauksessa halusimme avointa, rehellistä ja suoraa keskustelua ja arviointia. Käytännössä tämä siis sulkee pois kaikki ne, jotka eivät kestä kritiikkiä, uskalla antaa sitä tai sortuvat epärehellisyyteen, olkoonkin sitten kiltteyden nimissä. Koska kasvaminen on herkkää hommaa ja kritiikin saaminen usein raskasta, oli jokaisen jäsenen oltava varsin valoisa persoona. Näin varmistettiin, että kritiikki on aina rakentavaa ja ryhmän yleissävy myönteinen. Koska halusimme myös keskustella yrittäjyydestä ja pisneksestä, oli kaikkien jäsenten oltava yrittäjähenkisiä ja ainakin jonkin alan asiantuntijoita.
Vaikka tämä kuulostaakin mulkkuilulta, ihminen, joka loukkaantuu kritiikistä, toimii epärehellisesti eikä tajua yrittäjyydestä mitään, ei olisi tuonut muille ryhmän jäsenille minkäänlaista lisäarvoa, vaan päinvastoin rampauttanut laadukkaan keskustelun.
Koska pohjimmiltaan olimme kaikki samanhenkisiä, välillemme syntyi nopeasti upea kemia ja näin ryhmään kehittyi äärimmäisen avoin ja rehellinen keskustelukulttuuri. Jos mukana olisi ollut yksikin kielteinen, tuomitseva ja tuhoava persoonallisuus, tällaisen avoimen yhteyden luominen olisi ollut todennäköisesti mahdotonta.
Tästä syystä ryhmään kootessaan kannattaa ottaa huomioon, millainen ihminen olet itse, ja millaisten ihmisten kanssa tulet parhaiten toimeen. On myös huomioitava aihepiiri, jonka ympärille ryhmä kootaan. Jos tarkoituksesi on esimerkiksi pohtia ja kehittää ihmissuhteita, voi tällainen ryhmä vaatia aivan erilaisia jäseniä kuin liike-elämän tarkoituksiin rakennettu ryhmä.
Joku voisi tietysti todeta tällaisen samanmielisten ihmisten suosimisen olevan jonkinlaista rinkirunkkausta. Ja tottahan se on. Sulkemalla pois muut kuin tarpeeksi itsensä kaltaiset ihmiset, luovutaan tietysti kaikesta siitä tietotaidosta, jota poissuljetulta löytyisi.
Esimerkiksi sulkemalla pois kielteiset tuomitsijat jäimme varmasti paitsi joistakin hyödyllisistä ajatuksista, joita tällainen ihminen olisi voinut suoda. Ryhmän sujuva toiminta kuitenkin vaati tällaisten tyyppien poissaoloa, joten kyseessä on menetys, joka vain kannattaa hyväksyä.
Kuinka aloittaa?
Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos päätät perustaa oman Mastermind-ryhmän?
Ensinnä tietysti se, mikä on ryhmän tarkoitus. Mihin pulmiin sen on tarkoitus tarjota ratkaisuja?
Kun tiedät aihepiirin, on sinun helpompi nähdä se, millaisia ihmisiä ryhmäsi kaipa. Millaisilla ominaisuuksilla varustetut ihmiset kykenevät a) keskustelemaan halutuista aiheista rakentavasti ja rohkeasti ja b) tuomaan keskusteluun lisäarvoa, eikä ainoastaan olemaan kuuntelijan roolissa?
Ryhmää ei tarvitse koota pelkästään omasta tuttavapiiristä. Itse en esimerkiksi tuntenut ryhmän jäsenistä etukäteen kuin yhden (yhteensä meitä oli 5), ja hänetkin varsin pintapuolisesti. Ryhmä rakentui nopeasti periaatteella “hei mä muuten tunnen ihan huikean tyypin jota vois kiinnostaa tää!”.
Ja kun ryhmä on kasassa (aloittaa voi jo kahden tai kolmen ihmisen voimin), voikin jo kokeilla miten idea lähtee lentoon! Mukavaa mastermindaamista kaikille ;)
Rakkaudella,
Jevgeni