kuinka olla mielenkiintoinen keskustelukumppani

Tässä on ollut syksyn bilekausi jo hetken aikaa käynnissä, menoa ja meininkiä on siis riittänyt. En ole mikään äärimmäisen kova dokailun ystävä (vaikka juonkin mielelläni), joten bilettely on minulle lähinnä keino tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja pitää hauskaa sen ohella.

En ole itse suorastaan mikään sosiaalisten taitojen mestari (vaikka toki olenkin äärimmäisen sosiaalinen), ja vaikka pärjäänkin yleensä keskusteluissa varsin mallikkaasti, aina välillä löydän itseni omalta osaltani melko jäisistäkin pulinatuokioista.

Okei, useinhan ne ovat jäisiä esimerkiksi siksi, ettei keskustelukumppani satu olemaan kovin taitava keskustelija, mutta on toki yhtälailla omaa syytäni, etten osaa valita sellaisia keskustelunaiheita, joissa keskustelukumppanini haluaisi olla mukana.

Mitä taitoja on siis osattava, kyetäkseen olemaan mielenkiintoinen keskustelukumppani?

1. Taito keskustella

Okei, itsestäänselvyys, mutta myös äärimmäisen olennainen asia. Taitoon keskustella kuuluu esimerkiksi se, ettei keskeytä keskustelukumppaniaan joka käänteessä, ettei puhu toisen päälle, ettei hypi aiheiden välillä täysin epäloogisessa järjestyksessä, ettei valitse loukkaavia aiheita ynnä muuta vastaavaa.

2. Taito kuunnella

Tämä on niin tärkeä juttu, että ansaitsisi ihan oman kirjoituksen, mutta se jääköön myöhemmäksi. Ihmiset haluavat puhua itsestään. Maailman käytetyin sana on – yllätys yllätys – sanan “minä” eri muodot. Hyvistä kuuntelijoista pidetään aina. Mikäli osaat kuunnella aidosti mukanaeläen (“kuunnella aktiivisesti”), olet jo puolitiessä voittoon. Hyvään kuunteluun kuuluu mm. se, että näytät keskustelukumppanillesi olevasi aidosti kiinnostunut hänen jutuistaan (ja toivottavasti oletkin, etkä vain esitä, se kyllä tulee ilmi jossain välissä) ja se, ettet keskeytä hänen puhumistaan omilla muka tärkeämmillä jutuillasi.

3. Tietoa eri aiheista

Mitä useammasta aiheesta osaat keskustella, sitä mielenkiintoisempi olet, loogista. Uusimpien juorujen ja ajankohtaisten uutisten tuntemisella pääsee jo pitkälle, mutta aidosti kovat keskustelijat kykenevät puhumaan aiheesta kuin aiheesta. Joo, myös niistä vaikeista jutuista.

4. Uniikki näkemys

Se, että osaa keskustella vähän kaikesta ei vielä riitä, mikäli kykenee vain toistamaan muilta kuulemiaan juttuja. Oma, aidosti uniikki näkemys on se, mikä tekee jutuista kiinnostavia.

5. Paljon omia kokemuksia

Vähän sama kuin äskeinen. Muiden juttuja ei saa koskaan kuulostamaan yhtä mielenkiintoisilta kuin niitä, mistä löytyy myös omakohtaisia kokemuksia.

6. Taito kertoa tarinoita

Tätä en vielä itse oikein hallitse ja voin olla avoimesti kateellinen niille, jotka tämän osaavat. Tarinoita on aivan huikeaa kuunnella ja niiden kertojat saavat poikkeuksetta osakseen positiivista huomiota.

7. Tilannetajua ja tarkkaavaisuutta

Parhaat keskustelut syntyvät usein tilanteiden yhteydessä, sillä kaikkien kyseisessä tilanteessa mukanaolevien on helppoa yhtyä juttuun mukaan. Tilannetajuun toki liittyy tässä yhteydessä myös se, että tajuaa olla sanomatta esimerkiksi vääriä juttuja väärille ihmisille.

Karla Nieminen Jäänmurtajat Oy:stä kirjoitti myös keskusteluissa pärjäämisestä, mutta eri näkökulmasta. Hyvää tavaraa, kannattaa lukea!