kuinka olla myöhästymättä-15 vinkkiä

Minua pyydettiin kertomaan toimivia vinkkejä myöhästymisen välttämiseksi. Ja mielelläni kerronkin.

Läpinäkyvyyden vuoksi myönnän heti alkuun, että toisinaan myöhästelen itsekin. En pahasti: Myöhästymiseni ovat yleensä viiden minuutin luokkaa ja niitä sattuu harvoin. Mutta sattuupa kuitenkin. Eivät nämäkään vinkit kenestäkään mitään aina ajoissa olevaa supermiestä tee, mutta ehkäpä niistä on pientä hyötyä.

 

Näin olet ajoissa

01

Tiedä paljonko aikaa käytät valmistautumiseen

Tiedätkö paljonko aikaa käytät yleensä pukemiseen? Entä suihkussa käyntiin? Entä meikkaamiseen? Entä kadonneiden tavaroiden etsimiseen?

02

Tiedä mikä kaikki on saatava tehdyksi ennen lähtöä

Syyllistyn toisinaan siihen, että lähtiessäni muistan että vielä pitikin viedä roskat ja pakata mukaan pari kansiota ja kastella kukat ja…

Kun sitten olen lopulta suorittanut nämä kaikki, olen jo myöhässä. Mikäli taas tiedän etukäteen, mikä kaikki on tehtävä, osaan joko ottaa ne huomioon lähtöaikaa miettiessä tai etsiä paremman ajan niiden tekemiseen.

03

Laita itsesi ensin valmiiksi ja hoida muut hommat vasta sitten

Toimivaksi tempuksi olevan havainnut myös sen, että laitan itseni ensin täysin valmiiksi ja vasta sitten alan hoitamaan kaikkia näitä vapaaehtoisia rästihommia. Näin päin siksi, että unohduttuani tekemään hommia liian pitkäksi aikaa, pääsen nopeammin ovesta ulos enkä joudu hirveässä paniikissa kiskomaan vaatteita päälle ja tarkastamaan että muistinko kaiken oleellisen.

 

04

Kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä

Ihmisaivoista löytyy sellainen jännä ominaisuus kuin optimismivääristymä. Sen takia oletamme asioiden menevän paremmin kuin ne todellisuudessa menevät. Yleisiä esimerkkejä ovat kaikki nämä “no en mä ainakaan sairastu”, “ei mulle mitään kolareja satu” ja aiheeseen sopiva “kyllä mä siihen junaan ehdin”.

No, et välttämättä ehdi. Tämän takia pyrin ainakin itse varaamaan kaiken tekemiseen edes pari minuuttia enemmän aikaa kuin siihen oikeastaan tarvitsisi. Aika usein se johtaa odotteluun, mutta säilyypä mielenrauha.

05

Säilytä tavarat omilla paikoillaan

Tämä on varmaan suurelta osin luonnekysymys, mutta järjestelmällisenä ihmisenä on aika vaikea samaistua heihin, jotka onnistuvat päivä toisensa jälkeen hukkaamaan kaiken tarvittavan kotiavaimestaan lähtien jonnekin kotiinsa. Kotiavaimen ja muiden tavaroiden sijoittaminen joka päivä samalle paikalle auttaa välttämään kerta toisensa jälkeen toistuvan “apua minne mä oon jättänyt avaimeni mun on ihan just pakko juosta aaaaaaaaaa missä ne on missä ne on”-panikoimisen.

Mikäli jokin tavara nyt kuitenkin hukkuu, kuten se jossain kohti kuitenkin tekee, kannattaa etsintä hoitaa alusta asti järjestelmällisesti:

Mieti mihin olet voinut tavaran sijoittaa, etene etsinnöissä järjestelmällisesti taskulta toiselle tai huoneesta toiseen. Näin vältät turhan päättömänä kanana juoksentelun etkä hukkaa aikaa tarkistaessasi samaa paikkaa useaan kertaan. Ja sujuvatpa etsinnät muutenkin tehokkaammin kuin puolet ajatuskapasiteetista ei mene panikoimiseen ja lisäpelon luomiseen.

 

06

Opi hyvästelemään tehokkaasti

Aika usein näkee keskusteluja, joissa toisen osapuolen olisi vikkelästi lähdettävä seuraavaan määränpäähän, mutta koska keskustelu on (yleensä ei-kiireisen osapuolen toimesta) kesken, ei kiireinenkään osapuoli kehtaa kohteliaisuuttaan lähteä pois. Kiireinen osapuoli näyttää levottomalta, siirtelee jalkojaan, vilkuilee kelloaan mutta jää paikoilleen. Kohteliaisuushan on kaikki kaikessa! Syyllistyn tähän oikeastaan toisinaan itsekin.

Loppujen lopuksi kohteliaalla äänensävyllä lausuttu “hei, mun täytyy nyt juosta seuraavaan tapaamiseen” ei näytä sen kummemmin loukkaavan ketään, joten sitä olisi hyvä oppia käyttämään.

 

07

Tee ajoissa olosta miellyttävää

Monesti kuulee, että porukka ei tahdo lähteä ajoissa kotoa pois, koska olisi silloin sen 10 min liian ajoissa ja joutuisi sitten vain odottelemaan määränpäässä. Ja sehän on tylsää.

Ratkaisu tähän on tietysti se, että tekee siinä odotellessa jotakin kivaa. Oma suosikkini on kirjan lukeminen, tai mikäli satun olemaan työmoodissa, tarkistan sähköpostejani puhelimesta. On loppujen lopuksi aivan sama, käytänkö 10 minuuttia kotona Facebookin räpläämiseen vai luenko sen 10 minuutin ajan määränpäässä tapaamisen alkua odotellessa. Koska molempien tekeminen on minusta ihan yhtä kivaa, en häviä mitään ja ainakin vältyn potentiaaliselta myöhästymiseltä.

 

08

Tiedosta matkoihin kuluva aika

Tiedän, että pukeutumiseeni ja laittautumiseeni menee talvella 5 minuuttia. Tiedän että kotiovelta metrolle tai bussipysäkille on 5 minuutin matka. Tiedän että metrolla menee 15 minuuttia pysäkiltäni keskustaan. Tiedän että Rautatientorin metrolaiturilta on kolmen minuutin kävely maan pinnalle.

Tietämällä siirtymiin kuluvat ajat voidaan helposti laskea, paljonko matkaan menee suunnilleen. Kun tähän lisää sen 10 minuuttia liikennevälineiden hitailun tai huonon kelin varalle, aletaan olla turvallisilla vesillä.

Koska näin talvikeleillä bussien ja junien myöhästely näyttäisi olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, otan tämänkin huomioon lähtemällä kotoani siten, että ehdin jo aikaisempaan bussiin. Näin en myöhästy vain siksi, että bussini oli myöhässä.

 

09

Päätä pukeutumisestasi jo edellisiltana

Miehenä tähänkin on verrattain vaikea samaistua, mutta naispuolisilta ystäviltäni olen enemmän kuin tottunut kuulemaan tämän “no tuli vaatekriisi!”-perustelun. Vaatekriisi on varmasti vakavaakin vakavampi asia, mutta ehkäpä se olisi vältettävissä, mikäli pukeutumisensa suunnittelisi jo edellisiltana? ;-)

 

10

Älä torkuta

Se on ihan sama, onko kello herättämässä jo aamuviideltä, jos seuraava tunti vierähtääkin sitä torkutellen. Torkuttelusta eroon opettelu on ollut mennen tullen hyödyllisimpiä opettelemiani tapoja.

On tietysti helppoa sanoa “Älä torkuta”, kun ottaa huomioon millaisia tahdonponnistuksia se ylösnouseminen toisinaan vaatii. Tänne olen aikoinaan listannut jonkin verran vinkkejä ylösnousemiseen, mutta lupaan paneutua tähän aiheeseen uudemman kerran lähiaikoina <;

 

11

Lähde kotoa ajoissa

Hello Captain Obvious. Itsestäänselvyydet itsestäänselvyyksinä, mutta ei porukka tätä ihan oikeasti aina noudata. Toisinaan kotoa lähtö viivästyy edellä mainittujen asioiden takia, mutta toisinaan kyse on ihan vain siitä, että kotona nyt vaan on kiva maata viimeiseen sekuntiin asti. Ja ei siinä mitään, on se minustakin. Se ei kuitenkaan ole ihan myöhästymisen arvoista, joten pyrin pitämään huolen siitä, että poistun kotoa ennen sitä viimeistä mahdollista hetkeä.

Olen joskus kuullut jonkun käyttävän myös seuraavaa keinoa: Yksi herätyskello herätti hänet aamulla ja toinen muistutti 10 min ennen lähtöaikaa, että nyt viimeistään olisi alettava pukemaan. Näin hän ei sanojensa mukaan vahingossa unohtunut tekemään jotain muuta.

12

Älä minuuttiaikatauluta

Pyysin kerran työkavereideni päiväaikatauluja nähtäväksi ja nehän olivat enemmän tai vähemmän täynnä toistensa päälle meneviä palavereja. Jos palaveri 1 loppuu kello 13:00 ja palaveri 2 alkaa kello 13:00, lienee tähän toiseen mahdotonta ehtiä ajoissa kun ottaa huomioon siirtymiseen vaadittavan ajan.

Noh, työpaikallahan tälläiseen on vähän hankala vaikuttaa (joskin useimmat palaverit tuntuisivat koostuvan niin työpaikassa kuin työpaikassa tyhjästä ja tehottomasta toissijaisten asioiden jauhamisesta, jolloin niistä voi hyvin mielin lähteäkin ajoissa), mutta omassa arjessa se kyllä onnistuu.

 

13

Tiedosta mihin myöhästyminen johtaa

Tämä nyt on vähän tällaista itsensä pelottelua, mutta kuulemma toimii joidenkin kohdalla.

Tiedosta mitä kaikkea myöhästymisestä seuraa. Ehkä joku pahoittaa mielensä? Ehkä joku tulkitsee, ettet kunnioita heidän aikaansa ja luo mielessään sinusta kuvan itsekeskeisenä kusipäänä? Ehkä joku tärkeä diili menee ohi? Ehkäpä elämäsi nainen tai mies valitsee sinun sijaan kaverisi koska myöhästyit treffeiltä? ;-)

 

14

Ota vastuu myöhästymisestäsi

Bussisi oli myöhässä ja koirasi pureksi kenkäsi pilalle. Sitä sattuu. Mutta vaikka näin oikeasti olisikin, aivan äärimmäisen hyvän vaikutelman minuun – ja kuulemma moneen muuhunkin – tekee se, että toteaa vaan että “joo, myöhästyin, oma moka, olisi pitänyt lähteä kotoa aiemmin/valmistautua paremmin/jotain”.

 

15

Miksi olet myöhässä?

Tämänhän voi muuttaa myös tällaiseksi itsetutkiskelukysymykseksi. Miksi oikeastaan olet myöhässä?

Siksikö, ettet vain pidä ajoissa oloa niin pirun tärkeänä? Siksi, ettet kunnioita täysillä muiden aikaa? Siksi, että olet epäjärjestelmällinen tai et ajattele asioita etukäteen? Jostain muusta syystä?

Ehkäpä tuon pohdiskelu tarjoilee jonkin uuden oivalluksen.

 

Mikäli kuitenkin myöhästyt…

…Niin älä syyllistä itseäsi liikaa! Ehkäpä teit kaikkesi ehtiäksesi ajoissa. Tällöin voit taputtaa itseäsi selkään hyvästä yrityksestä ja hyväksyä, että aina nyt ei vaan voita. Ehkäpä taas olit laiska ja saamaton ja myöhästyit ihan oman mokailusi takia. Sekin on ihan ookoo. Ota huomioon mikä meni vikaan ja yritä välttää sitä seuraavalla kerralla. Kyllä muut ymmärtävät ;-)