Epävarmuus omasta työsuorituksesta: kuinka vähentää epävarmuutta?

epavarmuus tyosuorituksesta

Onko epävarmuus omasta työsuorituksesta myös sinulle tuttu ilmiö? Niin monelle muullekin. Sain taannoin eräältä lukijalta seuraavanlaisen viestin:

Hei!
Mitä voisin tehdä epävarmuudelleni työni suhteen? Osaan perusasiat hyvin, mutta jos olen jostain asiasta epävarma enkä tiedä varmasti miten asia on, minulle tulee tästä epävarmuudesta syyllinen olo ja tunnen itseni tosi huonoksi. Jos olen jotain tehnyt omasta mielestä huonosti töissä, se kiertää päässä tämän tästä koko viikonlopun.

Kiitos paljon viestistä! Muistan, että aikoinaan työelämässä vasta aloitettuani, olin huolissani aivan samasta asiasta. Nuorempana, ennen työelämään menoa olin elänyt uskossa, että työpaikoilla kaikki asiat tapahtuvat erittäin tehokkaasti ja järkevästi, että jokainen henkilöstöön kuuluva tietää tarkasti mitä tekee, että jok’ikinen prosessi toimii kuten pitääkin ja että kaikkien työn jälki on aina ammattimaista ja laadukasta.

Työelämässä pidempään olleet saattavat hieman hymähtää oletukselleni, sillä he tietävät todellisuuden olevan jotain aivan muuta. Nykyään minäkin tiedän, että työelämä on kaikkea muuta kuin se tehokas ja öljytty kone, jollaiseksi sen aikoinaan ajattelin. Moni tekee työnsä kaikkea muuta kuin täydellisesti, merkittävä osa prosesseista on kaikkea muuta kuin optimaalisia, kommmunikaatiokulttuurissa ja johtamisessa on usein valtavasti vikaa… Ongelmia on siis todella paljon, mutta siitä huolimatta maailma jatkaa pyörimistään. Yhdessäkään kaikki nämä viat eivät vaikuta johtavan sen suurempiin ongelmiin.

Kun tajusin tämän, pystyin luopumaan monista huolistani. Tätä ennen epävarmuus omasta työsuorituksesta oli vaivannut minua ja olin ollut huolissani esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Mitä työkaverini tai pomoni ajattelevat, jos menen sieltä, mistä aita on hieman matalampi?
  • Mitä muut työntekijät ajattelevat, jos huomaavat, etten käytä aikaani mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti
  • Olenkohan ihan huono työntekijä, jos en tee töitäni ihan täysillä ja siten todista, että minut kannatti palkata
  • Olenko valehtelija, kun olen työhaastattelussa vakuuttanut olevani erinomainen työntekijä, mutta todellisuudessa koenkin olevani jotain ihan muuta?

Voisi kai sanoa, että koin olevani jollain tavoin huonompi, kuin muut työntekijät. Tyhmempi, hitaampi, laiskempi. Nämä huolet onneksi helpottivat ajan kanssa. Tämä tapahtui siksi, että huomasin olevani vähemmistön sijaan pikemminkin enemmistöä. En ollut se ainoa musta lammas, jos ei viitsinyt tehdä töitään sata lasissa ihan koko aikaa. En ollut se ainoa henkilö, joka ei aina suoriutunut töistään annetussa ajassa. En ollut ainoa, joka viettää taukohuoneessa enemmän aikaa, kuin mitä on sallittu.

Päinvastoin, havaitsin, että meitä tavalla tai toisella epätäydellisiä työntekijöitä on merkittävästi enemmän kuin täydellisiä. Huomasin useimpien työntekijöiden tekevän työnsä mukavan verkkaiseen tahtiin, miettimättä maksimaalista tehokkuutta tai täydellistä tulosta. Heille riitti, että he tekevät työnsä tarpeeksi hyvin.

Toki joukossa oli aina jokunen huippusuoriutujakin. Opin kuitenkin nopeasti, ettei huippusuoriutuminen vaikuta johtavan varsinaiseen lisäkiitokseen. Huippusuoriutujia kohdeltiin ihan samalla tavoin kuin meitä tavallisiakin työntekijöitä, siitäkin huolimatta, että he olisivat mielestäni todellakin ansainneet saada lisäkiitosta. Jotkut henkilöt ovatkin myöhemmin maininneet minulle kahdenvälisissä keskusteluissa, etteivät viitsi tehdä omia töitään täysillä, koska siitä ei välitetä sen enempää kuin keskinkertaisestikaan hoidetusta työstä.

Valitettavasti harvoin huomasi, että huippusuoriutuminen olisi johtanut jonkinlaiseen erityiskiitokseen, minkä seurauksena moni hyvin suoriutuva kahdenkeskisissä keskusteluissa myöhemmin myönsi, ettei yksinkertaisesti viitsinyt panna parastaan, koska siitä ei välitetty sen enempää kuin keskinkertaisestakaan työpanoksesta.

Aika on näyttänyt, että pitkälti sama meininki tuntuu jossain määrin elävän jokaisella työpaikalla. En puhu vain siitä, mitä olen itse nähnyt, mutta myös siitä, mitä olen kuullut muiden työpaikkojen väeltä. Sama meininki sielläkin. Tämän perusteella voidaan ainakin jossain määrin olettaa, että myös sinun työpaikallasi tapahtuu samaa. Monet muutkin työpaikallasi äärimmäisen todennäköisesti tekevät työnsä huomattavasti huonommin kuin kykenisivät. Moni on hyvin todennäköisesti sinun laillasi epävarma ja tekee välillä huonoa jälkeä. Maailma jatkaa tästä huolimatta pyörimistä kaikesta tästä heikosta tekemisistä huolimatta

Tarkoitukseni ei tietenkään ole kannustaa ketään tekemään työtänsä huonosti, mutta ei siitä aina huolissaankaan tarvitse olla. Riittävä työsuoritus on riittävä työsuoritus, täydellistä jälkeä ei tarvitse tehdä. Kukaan ulkopuolinen tuskin edes välittää siitä, teetkö työsi erittäin hyvin vai vain riittävän hyvin.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Epävarmuus omasta työsuorituksesta” on ilmestynyt 08.08.2014 ja päivitetty 13.4.2021. Lisää työelämä-aiheisia tekstejä löytyy tämän linkin takaa. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia