kuinka pysya rehellisena

 

Kuinka pysyä rehellisenä itselleen tai muille? Integriteetti eli toimiminen linjassa omien arvojen mukaan on tärkeä osa hyvää ihmisyyttä. Se on kuitenkin helpommin sanottu, kuin tehty. Me ihmiset olemme olentoja, joihin ei alkeellisen moraalikäsityksen lisäksi ole ohjelmoitu sen parempia moraaliasetuksia. Siksi olemme hyvin alttiita tekemään myös epärehellisiä ja moraalittomia tekoja. Monet tekomme ovat sellaisia, joista emme ole itsekään jälkeenpäin erityisen ylpeitä.

Tästä syystä on tärkeää omaksua erilaisia ajatusmalleja, joiden avulla rehellisyys itseään tai muita kohtaan muuttuisi helpommaksi. Tässä tekstissä haluan esitellä yhden tällaisista ajatusmalleista. 

Kun kohtaan arjessani jonkin tilanteen, jossa minulle syntyy halu toimia epärehellisesti, esitän itselleni seuraavan kysymyksen:

Mitä jos tekoni painettaisiin lehteen kaikkien nähtäväksi? Tekisinkö silloin tätä epärehellistä tekoa, vai hillitsisinkö itseni ja valitsisin jonkun toisen tavan toimia?

Tämä ajatusleikki on mielestäni mielenkiintoinen. Mitä jos kaikki tekomme motiiveineen painettaisiin lehteen, jota kaikki muut pääsisivät lukemaan? Tekisimmekö samoja tekoja ja samoja epärehellisiä valintoja, jos tietäisimme, ettemme ”selviä kuin koira veräjästä”?

Miltä tuntuisi, jos aamun lehdessä lukisi kissan kokoisilla kirjaimilla esimerkiksi jokin seuraavista:

  • ”Matti kusetti kaveriansa – Vetosi ajanpuutteeseen vaikkei oikeasti vain halua nähdä kaveriaan!”
  • ”Liisa valehteli pomollensa – Ei uskaltanut myöntää myöhästyneensä, koska nukkui pommiin!”
  • ”Jaakko jätti hakematta unelmiensa työpaikkaa – Ei uskaltanut soittaa ja sopia haastattelua!”
  • ”Milla jätti työnsä tekemättä – Katsoi mieluummin Big Brotheria!”

Voisin kuvitella ainakin itsestäni, että harkitsisin tekemisiäni huomattavasti tarkemmin. Mukavaahan se ei olisi, että joutuisi elämään ikään kuin valokiilassa, mutta kyllä se varmasti käytöstä parantaisi. En koe olevani mikään varsinainen kusipää, mutta kyllä minäkin välillä teen tyhmiä asioita siksi, ettei ”kukaan kuitenkaan huomaa sitä”.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka pysyä rehellisenä” on julkaistu 4.11.2012 ja sitä on päivitetty 29.4.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta. Mukavia lukuhetkiä!)