Kuinka sanoa Ei?

ei2

 Tämä on osa Opi sanomaan ei-sarjaa:

1. Syitä sanoa Ei

2. Kuinka sanoa Ei

3. Myönteisistä asioista kieltäytyminen

Edellisessä osassa kävimme läpi syitä kieltäytymiseen. Seuraavaksi muutamia tapoja kieltäytyä nykyistä helpommin ja varmemmin, sekä muutama asia, jotka sisäistettyäsi kieltäytymisestä tulee helpompaa:

Kyse ei ole kieltäytymisestä itsestään, vaan siitä kuinka kieltäydyt.

Miksi kieltäytyminen on usein vaikeaa? Koska ajattelemme, että kieltäytymällä loukkaamme avunpyytäjää tai annamme itsestämme itsekkään vaikutelman. Mikäli osaa kieltäytyä oikein ja kohteliaasti, molemmat edellämainitut ongelmat poistuvat.

Tiedä mitä tahdot

Mikäli tiedät mikä sinulle on tärkeää, on sinun helpompaa ottaa vastaan tehtäviä jotka vievät sinua oikeaan suuntaan ja kieltäytyä niistä jotka eivät. Mikäli tunnet, että jokin sinulta pyydetty palvelus on jotenkin ristiriidassa omien arvojesi tai tavoitteidesi kanssa, on siitä helpompi kieltäytyä.

Tiedä mihin myöntyminen tai kieltäytyminen johtaa

Tiedosta mitä haittaa tai hyötyä päätöksestäsi on. Mikäli tiedät että kieltäytymisellä on jotain vakavia seuraamuksia, sitä ei tietenkään kannata tehdä.

Ota huomioon avun pyytäjä. On varmasti huomattavasti vaikeampaa sanoa ei pomolle kuin kanssatyöntekijälle. Mieti kuitenkin, että teetkö mielessäsi kieltäytymisestä isomman asian kuin se oikeasti on? Yleensä seuraamuksia ei edes ole. Pomosi ei todennäköisesti ala suhtautumaan sinuun nihkeämmin, jos jostain hänen ehdotuksestaan kieltäydyt.

Mieti onko pyyntö oikeasti niin mitätön, kuin miltä se vaikuttaa

Monet (itsekin usein syyllistyn tähän) ajattelevat, ettei yksi parinkymmenen minuutin homma missään paina. Eikä se yleensä painakkaan. Joskus käy kuitenkin niin, että vastaan otettu tehtävä paljastuukin paljon monimutkaisemmaksi kuin sen odotti olevan. Tai sitten se sisältää jonkin sortin jatko- tai lisähommia. Selvitä ajoissa mitä kaikkea tehtävään kuuluu. Ota huomioon myös homman toistuvuus. Mikäli käytät siihen sen parikymmentä minuuttia joka päivä, laske paljon se tekee pidemmän ajan sisällä.

Kieltäytyminen on täysin hyväksyttävää

Ajattelemme, että loukkaamme avun pyytäjää, vihastutamme hänet, saamme hänet pettymään. Pelkäämme että annamme itsestämme huonon kuvan. Kieltäytyminen myös tuntuu hetken pahalta ja saa aikaan syyllisen olon. Itsestäni myös usein tuntui, että mikäli nyt kieltäydyn, en kehtaa enää koskaan itse pyytää apua ko. henkilöltä.

Todellisuudessa mikään näistä ei ole ongelma. Avun pyytäjä osaa lähes aina ottaa kieltäytymisen hyvin, varsinkin jos perustelet päätöstäsi. Kaikki eivät edes odota että myönnyt, jolloin kieltäytyminen ei tuota mitään sen kummempaa pettymystä. Mikäli myönnyt, koska sinua pelottaa avun hakijan negatiivinen reaktio, mieti, voitko myöntyä loputtomiin. Avunpyynnöt harvoin jäävät yhteen kertaan. Kuinka kauan voit myöntyä kunnes raja tulee vastaan ja joudut kieltyätymään? Vedä ajoissa selkeät rajat.

Selitä lyhyesti miksi kieltäydyt, ehdota vaihtoehtoa

Avun pyytäjälle jää kieltäytymisestäsi parempi mieli, mikäli selität miksi kieltäydyit. Älä turhaan pyytele anteeksi tai nöyristele, et tee mitään väärin. Voit myös auttaa avunhakijaa keksimään toisen ratkaisun. Ehkä joku olisi sinuakin soveliaampi auttamaan?

Anna vastauksesi viipyä

Mikäli pyyntö on esitetty vaikkapa sähköpostilla, anna vastaukesi viipyä. Useimmat varmasti osaavat lukea rivien välistä, että vastauksesi viipyminen on merkki siitä, ettei kiinnosta. Kokonaan vastaamattomuus on myös vaihtoehto, varsinkin jos olet muutenkin todella kiireinen. En itse periaatteessa suosi tätä, vaan mielummin kohtaan tilanteen kasvotusten tai lähetän edes jonkinlaisen vastauksen, mutta kukin tavallaan.

Kuinka päästä alkuun?

Mikäli olet niitä jotka eivät vain kykene sanomaan ei ja tahdot muuttaa tämän, kuinka kannattaa aloittaa?

Kuten aina, aloita pienestä. Odota, että vastaan tulee joku tarpeeksi mitätön pyyntö. Kieltäydy, vaikka periaatteessa voisitkin juuri silloin suostua. Kieltäydy kuitenkin ihan vain oppimisen vuoksi. Huomaat, ettei se ollutkaan mitenkään kamala kokemus. Mitä nyt vähän voi hävettää alkuun, mutta siihenkin tottuu. Tee tätä muutamia kertoja aina sopivin väliajoin (kunhan et kieltäydy joka kertaa). Pikkuhiljaa alat tottumaan, etkä koe enää mitään hirveitä tunnontuskia. Hyvältähän kieltäytyminen tuskin tulee kuitenkaan tuntumaan. Sen sijaan hyvältä tuntuu se, että voit keskittyä omiin hommiisi muiden juttujen sijaan. Älkää olko kusipäitä, mutta arvostakaa omaa aikaanne.

Aikahan on korvaamatonta. Et saa sitä koskaan takaisin, joten mieti, miksi käyttää sitä siihen, mitä et itse tahdo tai pidä tärkeänä?

Seuraavassa osassa käsittelemme myönteisistä asioista kieltäytymistä, saa lukea!

 

 

klikkaa verkkokauppaan


Leave A Response

* Denotes Required Field