KUINKA SELVITÄ LYHYESTÄ URAKASTA

Moi!

Yrittivät mokomat antaa tuossa alkuvuodesta koulussa oikein ennennäkemättömiä määriä urakoitavaa. Projekteja, ryhmätöitä ja vastaavia joka lähtöön. Yhdistettynä oman yrityksen asioihin sekä kaikkeen muuhun pieneen mutta oleelliseen, löysin itseni jälleen kerran tilanteesta, jossa tekemistä oli optimistisesti ajateltuna tasoa “stressaavan paljon”.

Koska en millään mallia halunnut toistaa syksyistä burnoutin porteilla käymistä, päätin soveltaa hieman erilaista taktiikkaa urakan murtamiseksi. Syksyinen huono fiilis johtui pitkälti siitä, että niin pientä kuin isoakin tekemistä oli jatkuvasti paljon, ja erityisesti pientä tuli lisää siihen tahtiin, että koin vaikeaksi edes ehtiä käymään isojen juttujen kimppuun. Tästä syystä tekemistä pikkuhiljaa kasaantui sellaiseksi ikäväksi tehtävävuoreksi, jonka koin jatkuvasti vaanivan ja stressaavan minua kaiken muun taustalla.

No, aikaa ei ole nytkään sen enempää, mutta taktiikka on parempi. Päätin  vaihtaa syksyisen pitkällä aikavälillä koetun taustalla luikertelevan stressin- ja paineentunteen lyhytaikaiseen väsymykseen, ja aloin heräämään joka päivä kaksi tuntia vaadittua aikaisemmin, ehtiäkseni sen parin tunnin aikana tekemään juttuja ainakin hieman alta pois.

Pidin huolen siitä, että saan ainakin viisi tuntia unta yössä, joka kokemuksen mukaan on minulle sellainen minimi, jolla kestän noin viikon vielä tarpeeksi suorituskykyisenä. Seitsemän herätystä viikossa (useana yönä ehdin nukkumaan kyllä sen kuusikin tuntia) kahden tunnin voitolla tekee 14 lisätyötuntia. Se on tähän mennessä riittänyt siihen, että urakan määrä on vähentynyt aika kivaa tahtia ja fiilis on pysynyt mallilla “joo nää valmistuu jo paljon ennen deadlinejä” viimesyksyisen “AAAAAAAA MÄ EN EHDI MITÄ MÄ TEEN STRESSI AA”-synkistelyn sijaan.

Vähän kieltämättä väsyttää joo, mutta muutaman päivän päästä kaikki on alta pois ja pääsen taas löysäilemään hyvällä omatunnolla. Pidemmän päälle tämmöinen ei tietenkään toimisi (joskin yrittäjiä näyttää riittävän), mutta lyhytaikaisena urakanpurkuna vaikuttaisi oikein tehokkaalta.

Löytyykö muilta kokemusta vastaavasta? Toimiko? Millä fiiliksillä?