Kuinka tehdä aamuista mukavia? (8 vinkkiä)

kuinka tehda aamuista mukavia

Kuinka tehdä aamuista mukavia? Tämä on tärkeä kysymys, sillä monille meistä aamut ovat ylivoimaisesti päivän ahdistavin ja piinaavin osa. Aamut ovat usein kiireisiä, kylmiä, väsyneitä ja monin muun tavoin ahdistavia. Onneksi omista aamuistaan voi tehdä muutamalla tempulla ainakin hieman helpompia. Työaamusi eivät todennäköisesti muutu näilläkään ohjeilla varsinaiksi onnen- ja nautinnon hetkiksi, mutta ainakin hieman mukavammiksi ja siedättävimmiksi.

Kuten yleensäkin, on osa seuraavista vinkeistä erittäin simppeleitä ja itsestäänselviä, mutta kuitenkin toimivia. Palautteen mukaan moni ei tykkäisi lukea itsestäänselvistä asioista. Samalla valitettava tosiasia on kuitenkin se, etteivät monet meistä toteuta omassa arjessaan edes niitä itsestäänselvimpiä toimintatapoja. Siksi on hyvä, että niitäkin tuodaan esiin.

Kuinka tehdä aamuista mukavia?

1. Esivalmistele aamu jo edellisenä päivänä ja iltana

Koska aamuihin väsyttää ja on paha mieli, kannattaa mahdollisimman suuri osa aamutoimista hoitaa jo edellisenä päivänä ja iltana. Työvaatteet kannattaa laittaa valmiiksi, laukut pakata, aamiaistarpeet laittaa valmiiksi pöydälle ja niin edelleen. Itse teen myös aamiaisen ainakin osittain valmiiksi ja jätän sen jääkaappiin odottamaan aamua. Mahdollisimman suuren osan tästä kaikesta esivalmistelusta hoidan mieluusti jo edellisenä päivänä, enkä iltana. Syy on se, että iltaisin olen jo sen verran väsynyt ja laiska, ettei aamun valmisteleminen todellakaan huvita.

2. Nuku tarpeeksi

Tämä on itsestäänselvyydestään huolimatta erittäin vaikeasti toteutettavissa oleva vinkki. Me kaikki tiedämme, että olisi hyvä nukkua tarpeeksi, mutta siinä onnistuminen on yllättävän vaikeaa. Nukahtamiseen ja uneen liittyy paljon yksilöllisiä eroja, minkä vuoksi osalle ihmisistä nukahtaminen saattaa olla erittäin vaikeaa, vaikka he huolehtisivat täydellisesti kaikista nukkumisen edellytyksistä. Siksi ei tule ajatella, että hyvät yöunet ovat vain ja ainoastaan itsestään kiinni.

Samalla on kuitenkin kiistatonta, että useimmat ihmiset voivat parantaa nukahtamisensa nopeutta ja unen laatua monilla pienillä, yksittäisillä parannuksilla, jotka ovat tässä vaiheessa monille jo tuttuja. Kofeiini ja muut päihteet, iltaisin tapahtuva näyttöjen tuijottaminen, hektinen ja stressaava elämänrytmi, liian lämmin tai valoisa makuuhuone, erilaiset häiritsevät huolet… Uneen vaikuttavia muuttujia on paljon ja voi olla tärkeää, että aiheeseen pyrkii tutustumaan, jotta omasta unesta saisi edes vähän parempaa ja palauttavampaa. Siten myös aamuista tulee merkittävästi helpompia.

3. Herää 15 minuuttia aiemmin

Aikaisemmin herääminen on luonnollisestikin ikävää, mutta jo pienellä heräämisen aikaistuksella on usein merkittävän myönteinen vaikutus aamuun. Kun aamu ei ole jatkuvaa kiireistä hosumista, vaan edes hieman rennompaa tekemistä, on sekin on tosi kiva juttu.

4. Juo herättyäsi vettä tai mehua

Itse herään yleensä aamuisin kuivuneena ja lievästä nestehukka-päänsärystä kärsivänä, mikä luo ikävän yleisfiiliksen koko aamuun. Ihan ykkösjuttu onkin itselleni se, että juon heti herättyäni kunnollisen, ison lasillisen nestettä. Vesi tai mehu paitsi vähentää nestehukasta johtuvaa särkyä, myös nostaa vireystilaa, näin nopeuttaen väsymyksen vähenemistä.

5.  Käy suihkussa

Kaikkein brutaaleimpina aamuina suuntaan herättyäni suoraan suihkuun. Vesi tuntuu herättävän ja virkistävän. En ole sellainen sankari, joka ottaisi aamuisin viileitä suihkuja (vaikka ne varmastikin herättäisivät tehokkaammin), vaan annan lämpimän veden herättää minut hellästi ja mukavasti.

6. Soita mukavaa tai energistä musiikkia

Energisellä musiikilla on usein vaikutusta vireystilaamme. Kokeile aamuisin musiikkia, joka saa sinut iloisemmaksi, motivoituneemmaksi ja energisemmäksi.

7. Venyttele ja verryttele

Paitsi että venyttely ja verryttely ovat hyvää kehonhuoltoa, auttavat ne myös heräämään. Omalla kohdallani merkittävä osa aamujen ikävyydestä johtuu siitä, että kehossani on juminen ja kankea fiilis. Siksi teen aamuisin noin 10 minuutin rauhallisen venyttely-verryttelyn. Ei mitään repimistä, vaan rentoa ja mukavaa kehon liikuttelua, joka poistaa epämiellyttävän kankeuden ja tekee ainakin minusta myös merkittävästi vähemmän kiukkuisen ja ärsyttävän.

8. Luo toimiva aamurituaali (tee aamusta järjestelmällinen ja mukava)

Hyvä teksti aamurituaalin luomiseen löytyy tämän linkin takaa. Siinä tuottavuusbloggaaja ja tietokirjailija Timo Kiander kertoo omat vinkkinsä siihen, kuinka tehdä aamuista mukavia.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on julkaistu 29.08.2011 ja päivitetty 16.4.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta.)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »