Kuinka tulla toimeen vähemmällä: Oleellinen tekniikka mielihalujen hallintaan

MIELIHALUT

Haluatko oppia tulemaan toimeen vähemmällä ja hallitsemaan mielihalujasi paremmin?

Tänään blogissa todella tiukka vieraskirjoitus psykologiasta ja filosofiasta bloggaavalta Mikko Heikkiseltä, jonka omaan blogiin pääset tutustumaan tästä linkistä. Tässä hänen tehokas tekniikkansa mielihalujen hallintaan liittyen:

KAKSI VAIHTOEHTOA -tekniikka

Itse tajusin tämän tilanteen ensimmäisen kerran hyvin tarkasti ollessani hieman koukussa energiajuomiin. Ostin siis päivittäin yhden energiajuoman. Tajusin, ettei se välttämättä olisi pitkällä tähtäimellä kovinkaan kannattavaa. Sitten huomasin jälleen kaupassa käydessäni ajattelevani: ”jaahas, olen kaupassa ja taas tekee mieli energiajuomaa”. Painiskellessa mielessäni asian kanssa, tuli seuraava skenaario yllättävän selkeänä mieleeni:

Minulla on kaksi vaihtoehtoa:

 1. Jos nyt teen valinnan ja lankean mielihaluuni, niin tulen luultavasti lankeamaan joka kerta jatkossakin. Kärjistäen vahvistan käytöstä, jossa lankean jokaiseen mielitekooni. Jos ostan nyt energiajuoman, niin tulen ostamaan jatkossakin, ikuisesti, kunnes jossain vaiheessa päätän katkaista kierteen. Jos en katkaise kierrettä nyt, se ei koskaan katkea. (koska joka kerta on uusi ”nyt”. Tilanne on aina sama.)

Haluanko olla henkilö joka lankeaa jokaiseen mielitekoonsa, eikä pysty hillitsemään itseään? Haluanko juoda energiajuomia ikuisesti, tuhlata rahojani ja terveyttäni, vaikka voin helposti kävellä kaupasta ulos?

 1. Jos nyt jätän energiajuoman ostamatta, alan vahvistaa toisenlaista käytöstä. Alan vahvistaa tapaa, jossa en osta energiajuomaa joka kerta kaupassa käydessäni. Alan vahvistaa tapaa, jossa en seuraa jokaista mielitekoani.

Mitä jos odotan 15 minuuttia ja katson mitä tapahtuu?

Kuolenko siihen?

Päätin jättää ostamisen välistä, lähdin pois kaupasta kohti kotia ja minuutissa mielihaluni oli kadonnut.

Tämä on oivallinen analogi mielen toiminnasta ylipäänsä. Tunteet menevät aina ohi. Ajatukset menevät aina ohi. Niitä ei ole pakko seurata.

Meillä on kymmeniä tunteita, mielihaluja ja ajatuksia päivittäin. Emme seuraa niistä jokaista. Emme ole tunteidemme tai ajatustemme orjia. Kun seuraavan kerran kohtaat mielihalun ostaa jotain mitä et tarvitse, tarkkaile sitä. Huomaa halusi, ole lempeä sitä kohtaan. Totea:

”Okei, just nyt mun tekee mieli tämmöstä. Mitäpä jos teen tässä hetken jotain muuta ja katson 15 minuutin päästä tekeekö vielä mieli.”

Tämä on yksi tekniikka, jota voit ihan konkreettisesti soveltaa omaan elämääsi vaikka heti. Soveltamiseen pätee seuraava logiikka, jonka haluan alleviivata:

 1. Jos et sovella, et saa tuloksia.
 2. Jos sovellat ja otat tekniikan käyttösi, saat tuloksia.

Nyt on ainoa hetki ottaa käyttöösi tämä tekniikka.

Otatko sen käyttöösi?

Kirjoita vastaus kommentteihin :)

klikkaa verkkokauppaan


3 Comments

 • Borje

  Reply Reply 06.07.2016

  Kyllä! Asiaa!

 • Auli

  Reply Reply 06.07.2016

  Tää on kova! Kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ja pätee kaikissa tilanteissa, myös silloin, kun tekee mieli jättää jotain tekemättä. Esimerkiksi jos treenaa rohkeutta, pitää tehdä aina rohkea teko kun siihen on mahdollisuus, tai muuten vahvistaa nössöilypuoltaan itessään.

  • Jevgeni

   Reply Reply 06.07.2016

   Haha, toi on semmonen kela mikä vainoo mua ihan liian usein. Ku se rohkeen teon tekeminen tuntuu usein hemmetin rasittavalta, mut sit ku on menny ja nimenny ittensä rohkeuskouluttajaks niin ei kehtaa jättää sitä ikinä tekemättäkään ja sit se on vaa tätä jatkuvaa kamppailua ittensä kanssa kokoaika \8D/

Leave A Response

* Denotes Required Field