3 tapaa, joilla vähentää kiireen tunnetta

kuinka vahentaa kiireen tunnetta

Kuinka vähentää kiireen tunnetta? Kysymys on ajankohtainen, sillä modernista elämästä tuntuu tulleen valitettavan kiireistä. Elämän tahti on monilla varsin hektinen, osittain itsestäänkin riippumattomista syistä. Jos minun pitäisi listata oman elämäni negatiivisia asioita, niin kiire olisi ehdottomasti yksi niistä.

Erityisen rasittavana koen mahdollisesti sinullekin tutun tunteen, jota voisi kuvailla seuraavalla lauseella: KOKO AJAN TULEE LISÄÄ TEKEMISTÄ, VAIKKA EDELLISISTÄKÄÄN EI OLE SELVITTY! Kyseessä on todella epämiellyttävä fiilis, joka on jonkinlainen epämääräinen sekoitus kiirettä, hätää, kiukkua ja ahdistusta.

Olen itse jonkinlainen “kiireinen yrittäjä”. Tästä ikävästä kiireen ja rasituksen tunteesta olen kärsinyt vuodesta 2011. Nyt minusta on kuitenkin alkanut tuntumaan siltä, että nyt tämä kiireahdistus saa todellakin pikkuhiljaa riittää. On tullut aika ratkaista ongelma. Siksi olen nyt kokeillut erilaisia tekniikoita, joiden avulla voi ainakin väitetysti vähentää kiireen tunnetta. Haluankin esitellä 3 tekniikkaa, jotka olen tähän mennessä kokenut toimiviksi.

1. Ajankäytön suunnittelu: suunnittele viikkosi ja päiväsi etukäteen

Olen sikäli pervo kaveri, että rakastan taulukkolaskentaohjelma Exceliä. Excel on uskollinen kumppanini elämän kaikissa tilanteissa ja nyt se on auttanut minua vähentämään myös kiireen ja rasituksen tunnetta. Exceliin olen piirtänyt viikon ”lukujärjestyksen”, lähes sellaisen joita käytettiin aina koulussa:

excel

Olen jakanut jokaisen päivän 50 minuutin työosioihin. Teen aina 50 min työtä kerralla, minkä jälkeen lepään (eli lepään, en siis katso somea, lue uutisia ym.) noin 10-30 minuuttia. Näin työkyky säilyy läpi päivän ja saan paljon aikaiseksi.

Suunnittelen viikon alussa lukujärjestykseni sisällön, jotta tietäisin jo valmiiksi, mitä minun tulee milloinkin tehdä. Suunniteltu sisältö voi toki muuttua tai tarkentua myöhemmin, mutta jonkinlainen viikon perusrunko on hyvä suunnitella etukäteen. Suunnittelun avulla vältyn merkittävissä määrin siltä kiukkuisen hädän tunteelta (”apua, mitähän mun piti vielä muistaa tänään tehdä, äähh, en millään ehdi tätä kaikkea!”), joka minua on tähän mennessä vaivannut..

Tämän “lukujärjestyksen” käyttöönotto tuntui rehellisesti ottaen aluksi hieman rasittavalta ja ylimääräiseltä vaivalta, mutta koen, että se kannatti. Nyt on ainakin hieman helpompaa!

(Päivitys vuodelta 2021: Lähes sama lukujärjestys on ollut nyt aktiivisessa käytössä jo viiden vuoden ajan, eli tämä on todellakin toiminut!)

2. Opettele sanomaan ”EI NYT” melko turhille pikkuhommille

Kuinka vähentää kiireen tunnetta? Yksi toimivaksi osoittautunut tekniikka on ollut se, että olen alkanut sanomaan “ei nyt” kaikenlaisille pikkuhommille. Puhun tässä tehtävistä, jotka olisi sinänsä ihan kiva tehdä, mutta joiden tekeminen syö aikaa huomattavasti tärkeämmiltä tehtäviltä, ja siten altistaa kiireelle. Esimerkiksi:

Koska olen yrittäjä, on minulle paljon kaltaisiani yrittäjäkavereita. Yrittäjät ovat melko oppimishaluista porukkaa, joten monet heistä lähettelevät minulle jatkuvasti kaikenlaisia linkkivinkkejä ja ehdotuksia:

  • Jevgeni, tässä on artikkeli joka sun todellakin kannattaa lukea!
  • Jevgeni, tässä linkissä kerrotaan uudesta markkinointitekniikasta joka sun tulee ottaa haltuun mahdollisimman nopeasti!
  • Jevgeni, luin just yhden tosi hyvän kirjan ja sullekki olis tästä tosi isoa hyötyä, mä tuon sen sulle huomenna niin voit lukea sen vaikka ensi viikon aikana!

AAAARGH!!!

Olen toki kiitollinen yrittäjäkavereilleni siitä, että he ovat kiinnostuneita onnistumisestani ja kannustavat eteenpäin ja suosittelevat hyviä juttuja. Se lämmittää mieltä! Mutta samalla se ahdistaa! Ei tällaisissa vinkeissä mitään vikaa ole, päinvastoin, mutta kun tehtävälistalla on jo valmiiksi miljoona hommaa ja sitten tulee vielä lisää hommia, niin kyllä siinä henkinen hyvinvointini murenee alta aikayksikön.

Tämä asia on ahdistanut minua viimeiset vuodet, mutta nyt sain vihdoin tehtyä sille jotakin. Sen sijaan että reagoisin kaikkeen ahdistuneen hyväksyvästi (”äähhh joo, no kai mä tän joskus myöhään illalla ehdin tekemään”), reagoin näihin kohteliaan kielteisesti. Kiitän tietysti avusta ja suosituksista, mutta jätän homman joko kokonaan tekemättä tai siirrän sen tekemisen hamaan tulevaisuuteen.

Tämä on tavallaan pieni ja itsestäänselvä tekniikka, mutta sillä on ollut iso ja rauhoittava vaikutus!

3. Opeta ihmiset tuntemaan aikataulusi

Yksi suuri kiireen ja hätäisyyden tunnetta aiheuttava tekijä omassa elämässäni oli se, että olen jatkuvasti ”saatavilla”. Eli puhelimeni, sähköpostini ja sosiaalinen mediani oli jatkuvasti vastausvalmiudessa. Koska olen sekä sosiaalisesti aktiivinen kaveri että yrittäjä, näihin kaikkiin kanaviin tuli jatkuvasti soittoja ja viestejä, mikä sekin ahdisti todella kovasti! Hyvähän se toki on, että viestejä tuli, mutta samalla se silti ahdisti.

Entisestään ahdistusta lisäsi se, että nämä soitot ja viestit tulivat silloin, kun minulla oli jo jotain muuta kesken. Jos esimerkiksi tein keskittymistä vaativia töitä ja samalla puhelin pirisi ja sähköposti pimputti, tuli minulle fiilis siitä, ettei mihinkään saa edes keskittyä rauhassa!

Nyt olen saanut pikkuhiljaa tämän ongelman ratkaistua (hitaasti, mutta varmasti…) sillä, että olen opettanut ihmiset tuntemaan sen, milloin minut saa todennäköisimmin kiinni puhelimella ja millä aikataululla vastailen sähköposti- ja someviesteihin. Tämä onnistui seuraavasti:

  • Lakkasin vastaamista sähköposteihin, someviesteihin ja puheluihin heti.
  • Sähköposteja ja someviestejä saatan lepuuttaa avaamattomina 1-2 päivää, ennen kuin perehdyn ja vastaan niihin.
  • Puheluihin en yleensä vastaa työpäivän aikana (mikäli minulla on jotakin tärkeää työtä kesken) vaan soitan takaisin päivän jälkeen.

Kun aloin tekemään tätä, huomasin sen ärsyttävän joitakuita (onneksi harvoja) ihmisiä. He halusivat minun reagoivan asioihinsa HETI. Ja toki ymmärrän sen. Päätin kuitenkin lopulta laittaa hyvinvointini etusijalle. Tulee ihan hemmetin ahdistunut olo siitä, että pitäisi reagoida asioihin hetihetiheti. Enää en reagoi. Ajan myötä tuttavani ovat ilmeisesti tottuneet tähän, vaan malttavat odottaa vastauksia sähköposteihin päivän tai pari.

Pitkään vastustelin tämän muutoksen tekemistä, sillä pelkäsin, että ihmiset pitäisivät toimintaani jotenkin mulkkuna. Pelkäsin heidän ajattelevan, etten pidä heitä niin tärkeinä, että vastaisin heille heti. Mutta ilmeisesti pelko olikin vain omassa päässäni. Maailma ei ole kaatunut eikä edes mennyt vinoon siitä, että hidastin reagointiani soittoihin ja viesteihin. Päinvastoin, uskon että maailma on parempi paikka nyt, kun täällä on yksi vähän rauhallisempi ihminen enemmän!

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka vähentää kiireen tunnetta” on alunperin ilmestynyt 01.06.2016 ja sitä on päivitetty 12.4.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy tekstiarkistosta.)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia