lähde läsnäolokävelylle

Mikäli sinulle tulee hetkiä, jolloin mielesi tuntuu niin kaoottiselta, ettei yhteen asiaan keskittyminen yksinkertaisesti onnistu, suosittelen uhraamaan pari minuuttia tämän lukemiseen.

Mitä on läsnäolokävely ja mitä hyötyä siitä on?

Läsnäolokävelyllä tarkoitan lähtemistä sellaiselle kävelylenkille, jonka aikana väkisin irroitat mielesi työasioista, huolista, murheista, menneisyydestä ja tulevaisuudesta ja ajattelet ainoastaan nykyhetken synnyttämiä ajatuksia (jotka eivät liity mihinkään edelläluetelluista).

Tämä on aika vaikeaa, sillä olemme aikalailla tottuneita pyörittämään päässämme tuhatta asiaa samaan aikaan. Siksi tämä tehdään kävellessä. Kävellessämme kohtaamamme ympäristö tarjoaa mielellemme tarpeeksi ärsykkeitä joilla viihdyttää itseään niin, ettei se luisu ajattelemaan niitä ikäviä ja kaoottisia asioita. Ärsykkeillä tarkoitan kaikkea näkemäämme ja kuulemaamme: ympäristön yksityiskohtia, asioita, ihmisiä, muotoja, värejä, ääniä jne. Keskittymällä näihin ärsykkeisiin annamme mielellemme muuta tehtävää kuin niiden ikävien juttujen kelailu.

Kuten missä tahansa asiassa, tässäkin harjoitus tekee mestarin. Aluksi huomaat kykeneväsi keskittymään ympäristöösi ehkä yhden tai kahden ajatuksen verran kerrallaan, mutta harjoittelun myötä opit lepuuttamaan mieltäsi tällä tavoin pidempiäkin aikoja.

No mitä hyötyä tästä kaikesta on?

Ensinnäkin tämä tarjoaa meille pienen lepotauon ikävien asioiden kelailusta.  Pystymme näkemään, että stressi ja sekaisuus ei ole mikään mielen perustila; se on poikkeustila jonka aiheutamme itsellemme pelottavilla ja hätäisillä ajatuksilla. Siirtämällä mielemme pois näistä ajatuksista huomaamme melko nopeasti tuntevamme vähemmän stressiä, samalla tavalla kuin huomaamme hellan levyn jäähtyvän kun laitamme lämmön nollalle.

Toiseksi. Opimme siirtämään huomiotamme samalla tavalla muissakin tilanteissa. Mikäli jossain vaiheessa huomaa stressaavansa ja hätäilevänsä vähän turhan paljon, voi siirtää huomiotaan pois niistä stressiä luovista ajatuksista ja nauttia vaihteeksi mielenrauhasta.

Lisäksi tälläisten juttujen myötä oppii huomaamaan kaikenlaisia mukavia ajatuksia ympäristöstään, joihin ei yleensä kaiken kiireen keskellä tule kiinnittäneeksi huomiota. Milloin olet esimerkiksi viimeisen kerran pysähtynyt kuuntelemaan linnunlaulua ihan ajatuksen kanssa?

Eikä siitä itse kävelystäkään mitään haittaa suoranaisesti ole. Suomenkin kansa on sen verran kova herkuttelemaan, että pieni määrä liikuntaa on vain hyväksi ; )