Ota lepäämisestä täysi hyöty irti: suosi oikeaa lepoa, älä mukalepoa

lepaaminen oikea lepo mukalepo

 

Lepääminen on tärkeää, mutta lepäämmekö aina järkevällä tavalla? Palaudummeko levätessämme, vai epäonnistuuko lepääminen antamaan meille energiaa ja parantamaan jaksamistamme?

Viime aikoina olen tehnyt kokeilua, jossa vertaan oikeaa lepoa ja ”mukalepoa”. Näillä tarkoitan seuraavia asioita:

Oikea lepo

Oikea lepo on sitä, että menen työpäivän aikana pötköttelemään, suljen silmäni, rentoudun ja karkoitan työn kokonaan mielestäni. Ehkä meditoin, ehkä taas annan itseni torkahtaa puoleksi tunniksi. Lepohetken aikana en tee aidosti muuta kuin lepään.

Mukalepo

Lopetan työnteon mutta jään joko tietokoneen tai telkkarin ääreen joko selailemaan facebookkia, katselemaan videoita youtuubista, lukemaan jotakin mukavaa tai katselemaan elokuvaa.

Noin puolen tunnin lepäilyn jälkeen jatkan töitä ja pyrin havainnoimaan, kumpi lepäämisen tavoista auttoi minua palautumaan paremmin. Oikea lepo vai mukalepo? Tästä kokeilustani on tietenkin tieteellisyys hyvin kaukana, mutta henkilökohtaisesti havainnoimmalla tulin kerta kerralta siihen tulokseen, että “oikeasti levättyäni” jaksoin olla pidempään skarppina ja keskittyä työhöni paremmin. Olen kuullut myös muiden raportoivan samanlaisista tuloksista.

Mistä tämä näin maallikkonäkökulmasta voisi johtua?

Ehkä siitä, että mukalevossa aivomme eivät oikeasti lepää. Kun selaamme sosiaalista mediaa tai katselemme elokuvaa, aivot tekevät yhä ajatustyötä, vaikkakin omasta mielestämme mukavaa sellaista. Tällöin emme kuitenkaan lepää yhtä kokonaisvaltaisesti kuin oikeasti irroittautumalla kaikesta tekemisestä ja ottamalla vaikkapa torkut.

En todellakaan tähtää siihen, että kaikki mahdolliset elämän osa-alueet pitää optimoida, eikä tarkoitus ole tietenkään väittää, että emme saisi levätä vaikkapa somea selaamalla tai telkkaria katsomalla. Tottakai saa, mikä vain toimii kohdallasi parhaiten. Tosiasia on kuitenkin myös se, että moni meistä kamppailee oman jaksamisensa kanssa ja kokee, ettei saa tarpeeksi palautumista päivänsä aikana. Siihen tilanteeseen ”oikea lepo” voi olla parempi ratkaisu kuin mukalepo.

Ehkäpä tämä voisi toimia myös sinun kohdallasi?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti ”Ota lepäämisestä täysi hyöty irti: suosi oikeaa lepoa, älä mukalepoa” on alunperin ilmestynyt 27.6.2013 ja sitä on päivitetty 24.5.2021. Lisää vastaavia vinkkitekstejä löytyy blogin arkistosta. Mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »