Linnakundista kirurgiksi ja lääketieteen tohtoriksi (Kirja-arvostelu)

veitsen teralla kirja arvostelu christer lyback arno kotro

Luin äskettäin Arno Kontron kirjan “Veitsen terällä”. Kertoo eräästä Christer Lybäckistä, entisestä päihderiippuvaisesta väkivaltarikollisesta ja linnakundista, josta monien käänteiden kautta tuli arvostettu kirurgi ja lääketieteen tohtori. Alla on kirjoittamani lyhyt tiivistelmä kirjan juonesta sekä joitain omia ajatuksiani siihen liittyen.

Christerin isä kuoli sydäninfarktiin Christerin ollessa 9-vuotias. Poika päätyy järkytyksen seurauksena hakemaan lohtua viinasta. Asia johtaa toiseen ja 12-vuotiaana hänellä on jo vakava alkoholiongelma. Myös tappelut maistuvat ja elämään tulevat myös rikokset, kuten ryöstely ja pahoinpitelyt.

Myöhemmin edessä on lastenkoti ja sen jälkeen vankila. Posessa Christer istuu lopulta useita kertoja yhteensä seitsemän vuoden ajan.

Myös ihmissuhteissa on vaikeaa. Naisia ja parisuhteita tulee, mutta Christerin parhaista yrityksistä huolimatta kaikki suhteet kaatuvat lopulta juomiseen ja rikolliseen elämään.

Christer on kuitenkin kaveri, joka ei pelkää koviakaan haasteita. Jossain vaiheessa hän käy vankilassa koulut loppuun, pistää korkin kiinni ja lukee itsensä lopulta lääkikseen. Hänestä tulee arvostettu kirurgi ja lopulta hän väittelee myös lääketieteen tohtoriksi.

Melkoinen suunnanmuutos siis. Hemmetin vaikeasta lähtötilanteesta hän onnistuu tekemään jotakin, mihin useimpien rahkeet eivät parhaimmillaankaan riittäisi. Erittäin inspiroiva tarina siitä, kuinka paljon potentiaalia ihmisessä voi parhaimmillaan olla!

Kirja-itsessään oli viihdyttävä, vauhdikas ja helppolukuinen. Eteneminen tapahtuu kronologisessa järjestyksessä Christerin lapsuudesta aina näihin päiviin saakka.

Kertojana toimii milloin Christer itse, milloin taas ulkopuolinen kertoja. Tarinan seuraaminen on kuitenkin helppoa kaiken aikaa.

Varsinaisten rikollisuus- ja päihdekertomusten lisäksi pidin Helsinki-kuvauksista, sillä tapahtumat keskittyvät pitkälti 60- ja 70-luvun Helsinkiin, joskin myöskin ulkomailla piipahdetaan muutamia kertoja.

Myös vaihe, jossa Christer pyrkii pänttäämään lääkikseen hakemista varten ja hajoilee anatomian tentissä oli itselleni hyvin hauska ja antoisa, sillä satun olemaan lääkärin puoliso ja aikoinaan samat asiat tulivat itsellenikin tutuiksi.

Omasta puolestani erittäin vahva suositus tälle teokselle!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »