lisää motivaatiota

Kuinka saada lisää motivaatiota? Juttelin ystävieni kanssa liikunnasta ja pohdimme keinoja, joilla motivoitua liikkumaan enemmän (tai edes tarpeeksi). Keskustelussa nousi esiin muutama keino, jota minä tai ystäväni olimme onnistuneet soveltaneet omassa elämässämme. Olet todennäköisesti törmännyt osaan näistä jo muualla, mutta ihan hyvää tavaraa nämä silti ovat.

5 helppoa tapaa saada lisää motivaatiota

1. Käytä siihen rahaa

Kaverini tuskaili sitä, kannattaako hänen maksaa korkeaa salimaksua, kun halvempiakin vaihtoehtoja olisi. Totesimme, että sen maksaminen voi hyvin kannattaakin. Ei siksi, että korkeammalla hinnalla sisi välttämättä parempia tuloksia, vaan siksi, että käytetty raha saattaa motivoida liikkumaan. Kun kerta maksettu on, niin kannattaa urheilla koko rahan edestä.

2. Anna pantti kaverille

Tätä käytän itse usein ja se on palvellut minua hyvin. Kun minun on motivoiduttava tekemään jotakin, mitä en halua tehdä, annan jollekin ystävälleni pantiksi riittävän suuren summan rahaa. Sovimme, että jos en tee luvattua asiaa, en saa rahojani takaisin. Summan on oltava riittävän suuri, jotta sen menettäminen sattuu tarpeeksi. Ainaisena tyhjätaskuna tämä motivoi ainakin minua panemaan parastani ja saattamaan tärkeät hommat valmiiksi.

3. Hanki vastuukaveri

Myös tätä käytän jatkuvasti itse. Yksi syistä, jonka vuoksi on vaikeaa motivoitua tekemään jotain asiaa on se, että olemme sen tekemisestä vastuussa vain itsellemme. Siksi pyrin hankkimaan itselleni “vastuukaverin”, jonka kanssa sovimme, että olen tekemisistäni vastuussa itseni lisäksi myös hänelle. Vastuukaverin tehtävänä on kysellä säännöllisin väliajoin edistymisestäni sekä läksyttää minua, jos olen luistanut velvollisuuksistani.

4. Kerro projektistasi kaikille muille

Joku muinaiskreikkalainen viisas varoitteli tavoitteiden hehkuttamisesta etukäteen, sillä niissä epäonnistumisen tapauksessa voisi joutua naurunalaiseksi. Julistat suureen ääneen tekeväsi jotakin ja jätät sen silti tekemättä. Suuret puheet, pienet teot. Noloa!

Tämä on mielestäni juuri sitä, mitä moni tarvitsisi motivoituakseen. Minä kerron tavoitteistani suureen ääneen jokaiselle, joka vain suostuu kuuntelemaan. Tämä sitoo minut tavoitteeseen ja motivoi onnistumaan siinä, sillä en halua olla se kaveri, jolla on suuret puheet, mutta pienet teot.

5. Konkretisoi itsellesi se, mihin toiminta tai toimettomuus johtaa

Usein asetamme itsellemme tavoitteita, mutta emme tosissaan hahmota niiden tekemisen tai tekemättä jättämisen seuraamuksia. Ihmisinä meidän on vaikeaa kokea omistajuutta sellaisesta, mikä tulee tapahtumaan vasta tulevaisuudessa. On helppoa aloittaa “kesäkuntoon 2013” -liikuntaprojekti, mutta on vaikeaa samaistua etukäteen siihen, miltä meistä tulee oikeasti tuntumaan, kun lopulta pääsemme haluttuun kesäkuntoon.

Lisää motivaatiota pyrin hakemaan sillä, että mielessäni visualisoin erilaisia lopputulemia. Jos olen aloittanut kesäkuntoon 2013 -projektin ja toteutan kunto-ohjelmaani säntillisesti, voin mennä ottamaan kesäbiitsit haltuun hyväkuntoisena ja täydessä iskussa. Jos taas välttelen asian eteen uurrastamista, tulen lojumaan kesäni sohvalla aivan samanlaisena löllömakkarana, jollainen olen tälläkin hetkellä.

Tällaisella visualisointitekniikalla pyrin siis tekemään tavoitteista tai niistä lipsumisesta itselleni konkreettisempaa. Kyse ei ole mistään hähmäisestä “katsotaan sitten joskus miten tässä käy” -tyyppisestä asiasta, vaan todellisista seuraamuksista, joista pääsen nauttimaan tai kärsimään aivan lähitulevaisuudessa.

(Teksti “5 helppoa tapaa saada lisää motivaatiota” on ilmestynyt 12.1.2013 ja sitä on muokattu 26.6.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0