LUO HYDYLLINEN TAPA 5 MINUUTISSA

Tämä vinkki kuulostaa kuin suoraan Ostos-TV:stä repäistyltä, mutta siitäkin huolimatta haluan jakaa sen kanssanne.

Kuinka monesti olet yrittänyt luoda elämääsi jotakin uutta, hyödyllistä tapaa (kuten päivittäin lukeminen, kuntoilu tai vaikkapa venyttely), mutta lopulta epäonnistunut surkeasti, koska siihen päivittäin vaadittava aika on ollut joko niin pitkä, ettet ole onnistunut löytämään sopivaa aikaa sen vaalimiseen? Tai ehkä aikaa olisi, mutta jaksamista kaiken muun tekemisen jälkeen ei enää löydy?

Tässä mahdollinen ratkaisu, joka on ainakin itseni kohdalla osoittautunut hyödylliseksi.

01

Valitse asia, jonka haluat muuttuvan tavaksi

Haluatko alkaa kuntoilemaan enemmän? Ehkä lukea kirjoja päivittäin? Meditoida ja mietiskellä? Venytellä? Opiskella?  Valitse mitä vain ikinä haluat, mutta mieluusti vain yksi asia kerralla, sillä onnistuminen on tällöin helpointa ja todennäköisintä.

02

Varaa 5 minuuttia jokaisesta päivästäsi

Voisi ajatella että viisi minuuttia voidaan ottaa milloin mistäkin vaiheesta päivää, mutta itsekin ehkä kokemuksesta tiedät, tuppaavat “no teen tän jossakin vaiheessa päivää”-tyyliset hommat unohtumaan. Tästä syystä suosittelen päättämään päivästä jonkin tietyn hetken, jona uutta tapaasi vaalit. Esimerkiksi aamiaisen jälkeen, ruokalevon jälkeen tai ennen iltatoimia voi olla mitä sopivin hetki.

03

Toteuta ilman paineita

Se, mitä haluamme tässä erityisesti välttää, on uuden tavan toteuttamisen muuttumista pakkopullaksi. Toteuttamiselle varataan näin lyhyt aika juuri siksi, ettei “ähh, taas pitää alkaa lukemaan/kuntoilemaan/tekemään”-tyylisiä fiiliksiä synny.

Viisi minuuttia on ohi hyvin, hyvin nopeasti, eikä tuloksellakaan ole niin väliä. Kyse on nimittäin uuden tavan vakiinnuttamisesta eikä niinkään täydellisten tulosten saamisesta. Niiden aika tulee myöhään, sitten, kun et enää joudu pakottamaan itseäsi uuden tavan pariin.

Mikäli jonakin päivänä (tai vaikka useampana) et ehdi uutta tapaasi vaalia tai satut sen unohtamaan, ei hätää. Uskomatonta tuhlausta on jättää yritys kesken siksi, että sattuu välillä vähän mokailemaa. Sillä ei ole niin mitään väliä, kuinka täydellinen suorituksesi on, kunhan onnistut pääsemään sillä tavoitteeseen, joka on valitsemasi hyödyllisen tavan vakiinnuttaminen.

Miksi vain viisi minuuttia?

Siksi, että keskittymällä tapaamme vain viiden minuutin ajan, poistamme itseltämme tarpeen

  • Keskittyä mahdollisesti alussa vaikeaan asiaan niin pitkään, että siitä tulee epämiellyttävää pakkopullaa
  • Varata sille niin paljon aikaa, että syntyy ajatuksia jättää se välistä tai vaikeuksia mahduttaa se kalenteriin
  • Toteuttaa kyseistä tapaa täydellisen hyvin. Viidessä minuutissa täydellisiin tuloksiin harvemmin pääsee, jolloin mahdollinen tarpeemme perfektionismiin ei pääse tässä toteutumaan, jolloin vältymme “no en tee ollenkaan ku en kerta voi tehdä täydellisesti”-ajatuksilta.

Kenellä tahansa, olet sitten millainen supersuorittaja tahansa, löytyy päivästä viisi minuuttia. Lähes kuka tahansa kykenee myös keskittymään viiden minuutin ajan täydellisesti yhteen asiaan.

Sitä mukaa kun asiasta tulee tapa, huomaat myös käyttäväsi siihen yhä enemmän ja enemmän aikaa ilman, että mukana on pakkopullan tuntua.

Ja viisi minuuttia, päivittäin toteutettuna, ei ole edes mikään ihan hirveän pieni aika. Viikossa se on 35 minuuttia, kuukaudessa 140 minuuttia, puolessa vuodessa jo 840 minuuttia, mikä on jo täysin riittävä aika vaikkapa jonkun hyödyllisen taidon oppimiseen. Ja tavan vakiintumisen myötä nuo ajathan vain kasvavat. Väitän, ettet tule katumaan ;)

Vaivatonta ja nautinnollista suoriutumista toivoo,

nimmari

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0