3tapaaluovuus

Luovuus ei mitä ilmeisimmin ole ominaisuus, jota ihmisellä joko on tai ei ole. Sen sijaan näyttää siltä, että luovuutta voi vaalia ja kehittää. Oikein tavoin kohdeltuna se virtaa vapaammin ja voimakkaammin, mutta väärin kohdeltuna se kuivahtaa ja jämähtää. Siksi haluan jakaa seuraavaksi 3 tapaa, joilla pyrin itse hieman varmistelemaan omaa luovuuttani, toivottavasti näistä on inspistä myös jollekulle muulle :)

1. Huolehdi siitä, että saat paljon MONIPUOLISTA informaatiota

Jokainen varmaan kokee luovuuden hieman eri tavoin, mutta omasta mielestäni luovuus on pääosin kykyä keksiä ja jalostaa uusia ja erilaisia ajatuksia, ideoita ja näkemyksiä. Ne ovat ikään kuin lopputuote, mutta tarvitaan myös jotain, mikä toimii kimmokkeena niiden syntymiselle, tarvitaan eräänlaista polttoainetta. Mielestäni tätä polttoainetta on jo hallussamme oleva tieto: Mitä enemmän ja mitä monipuolisempaa tietoa meillä on, sitä laajempi on kykymme luovuuteen.

Siksi pyrin itse haalimaan käyttööni mahdollisimman monipuolista tietoa. Olen varannut joka päivänä vartin sitä varten, että luen itselleni jostain täysin uudesta aiheesta. Esimerkiksi tänään luin siitä, kuinka puut kommunikoivat toistensa kanssa juuristonsa avulla. En tiedä, tulenko ikinä tekemään tällä tiedolla varsinaisesti mitään, mutta onpahan nyt sellaistakin varastossa. Lisäksi on aina kivaa oppia hemmetin kiinnostavia juttuja ja kyetä hahmottamaan maailmaa astetta paremmin.

Ideoiden törmäyttäminen on aivan huippua hommaa. Kun äiti-ihminen ja iskä-ihminen harrastavat seksiä, tuloksena putkahtaa muutaman kuukauden jälkeen ihka uusi pikkuihminen. Ideat toimivat samoin: Kun kaksi ideaa tai informaatiohippusta törmäävät toisiinsa, voi syntyä niistä molemmista vaikutteita saanut uusi idea. Erityisesti itseäni viehättää törmäyttää näennäisesti täysin toisiinsa liittymättömiä ideoita yhteen. Luovassa ideoinnissa parasta on se, ettei siinä tarvitse olla mitään sääntöjä, voit tehdä aivan mitä haluat. Yleinen luovuutta rajoittava ajatusmalli onkin mielestäni se, että ideoita ja inspiraatiota haetaan pääasiassa itselleen tutuista aiheista. Ei tarvitse. Maailma on oisterisi, voit väännellä ihan mitä tahansa tietoa ihan mihin tahansa muotoon ja katsoa, mitä sen seurauksena tapahtuu.

2. Varo huolta provosoivalle informaatiolle ylialtistumista

En tiedä kuinka universaali ilmiö tämä on, mutta oma kokemukseni on vahvasti se, että huolissaan oleminen rajoittaa vahvasti luovuutta. Silloin kun elämässäni on huolia, kuten vaikkapa ongelmat raha-asioissa tai ihmissuhteissa, ei olo ole kovinkaan luova. Tästäkin syystä pyrin ratkaisemaan ongelmat elämästä mahdollisimman nopeasti, sillä on hemmetin nihkeää, että muun aiheuttamansa vahingon lisäksi ne vieläpä tekevät minusta tylsemmän tyypin.

Samasta syystä varon nykyään hieman sitä, millaista informaatiota syötän aivoilleni. Vaikka minusta periaatteessa olisikin kiinnostavaa lukea aina aamun uutiset, rajoitan sitä ainakin niinä päivinä, jolloin tiedän tarvitsevani luovuutta. Luovuus kun ei virtaa kovin hyvin, jos kaiken taustalla mietin sitä, kuinka Syyriassa on taas pommitettu sairaala paskaksi tai kuinka Venäjä ja NATO ovat yrittäneet selventää toisilleen, että mistä se kana oikein pissiikään.

3. Rajoita pelokkaiden ja jämähtäneiden ihmisten vaikutukselle altistumista

Nykyään lauseet kuten “no mutta ei noin voi tehdä” ja “ei noin ole ennenkään toimittu joten ei toimita nytkään” ja muu vastaava luovuutta ja uusia ratkaisuja rajoittava bullshitti lähinnä hymyilyttää. Eipä tosin ole hymyilyttänyt aina. Kovin montaa vuotta ei ole kuulunut siitäkään, että antoi tuollaisen lannistaja-asenteen luikerrella tiensä omaankin ajatteluun asti ja ajatella itsekin, että joo, eipä sitten tehdä, kun se ei kerta ole tuon pelokkaan ja jämähtäneen porukan mielestä hyvä asia.

“Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä”. Tässä tapauksessa niitä, jotka tekevät ja niitä, jotka kommentoivat muiden tekemisiä, usein varsin negatiiviseen sävyyn. Kun tämän jälkimmäisen jengin näkemykset päätyy ottamaan turhan tosissaan, vaaraksi muodostuu se, että pääset itsekin jakamaan heidän kohtalonsa: Et saa itsekään mitään aikaan.

Jos aikaansaamattomuus ei tunnu omalta jutulta, on aina hyvä pallotella sitäkin ajatusta, että kaikkien ihmisten seura ei ole ihan samanarvoista ja että erilaisten lannistaja-heimoon kuuluvat tyypit on hyvä pitää edes muutaman kädenmitan päässä.

Näin. Entä miten itse näet tämän aiheen, millä keinoin itse varmistat, että luovuutesi virtaa voimakkaana?

Rakkaudella,

Jevgeni