Joulumässäily ahdistaa! 3 ajatusta, joiden avulla selviät mässäilyahdistuksesta

massaily joulumassaily ahdistaa

On taas se aika vuodesta, että joulumässäily ahdistaa monia. Tuliko jouluna heittäydyttyä suorastaan hurmahenkisellä antaumuksella herkkujen kimppuun? Oliko täydellinen mässäily täyttä todellisuutta? Onko jälkeenpäin huono fiilis ja ruokamorkkis? Ei se mitään, se on ihan okei. Tässä muutama ajatus herkuttelumorkkista helpottamaan.

1. Jouluinen mässäily on hyvä juttu

Tykkään mässäilystä. Mässäily on kivaa. Rakastan hyvää ruokaa ja herkkuja. Ihmiselle on hyväksi tehdä asioita, joista hän nauttii täysillä. Kunhan niitä ei tee niin jatkuvasti, että ne olisivat haitaksi itselleen tai muille. Se, että imuroit jouluna kilokaupalla herkkuja suuhun, on täysin okei, kunhan siitä nauttii. Ei elämän tarvitse olle kärsimystä, vaan siinä saa myös iloitella. Hallitsematon hetken kestävä mässäily on iloittelun tapa siinä missä jokin muukin.

Miksi alleviivaan sitä, että hallittu mässäily on okei? Ainakin siksi, että ruotuun palaaminen on paljon helpompaa ja varmempaa hyvästä olosta käsin. Vertaa seuraavia esimerkkejä:

“Okei, tuli mässäiltyä, oli tosi kivaa, mutta nyt palataan arkeen”.

“Voi ei, mä olen hirveä mässäilijäsika, ei musta oo mihinkään, ihan sama, jatkan sitten samalla linjalla!”

Se, että mässäilit täysillä, on täysin okei. Se, että siitä seuraava epäonnistumisen tunne antaa bensaa liekkeihin tulevallekin haitalliselle mässäilylle ja elämänhallinnan vähenemiselle taas on vähemmän okei.

2. Useimmat muutkin onnistuvat palaamaan ruotuun

Me ihmiset olemme vähän sellaisia keskiarvo-olentoja. Valtaosa meistä elää elämäänsä suurinpiirtein samoin tavoin kuin useimmat muutkin. Tätä taustaa vasten on hyvä peilailla myös näitä ruokamorkkisjuttuja.

Kyllä, todella monet sortuvat vaikkapa jouluna tai juhannuksen liialliseen mässäilyyn. Mutta valtaosa myös pääsee varsin nopeasti takaisin ruotuun. Näin ollen tilastojen valossa ajoittainen mässäilyyn sortuminen on täysin okei. Useimpien muiden lailla todennäköisesti hoidat kuitenkin asian pian kuntoon ja jatkat verrattain terveellistä elämää.

Lohduttava ajatus on mielestäni myös se, että jaamme tässä tietynlaisen sisarsuhteen kanssaihmisiimme. Tiedät, että todella moni muukin läpikäy tänä ajankohtana näitä samoja ajatuksia. Todella monella muullakin on mässäilymorkkis. Me käymme samaa taistelua. Tässä ajatuksessa on jotain viehättävää.

3. Lyhyen aikavälin valinnat eivät ole kovin merkityksellisiä

Sorruit herkuttelemaan pariksi päiväksi ja tuloksena on herkkumorkkis. Näkisin kuitenkin, että olisi okei, vaikka olisit sortunut herkuttelemaan täydellä antaumuksella vaikka kahdeksi viikoksikin!

Ihmiskeho vaikuttaa yllättävän kestävältä ja palautumiskykyiseltä järjestelmältä. Se, että kaltoinkohtelet sitä parin viikon ajan on täysin okei, jos kunnioitat ja hoidat sitä muuna aikana verrattain hyvin. En ole mikään terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija, mutta uskaltaudun väittämään, että lyhyellä aikavälillä on mässäilyllä verrattain hankalaa tehdä itselleen peruuttamatonta vahinkoa. Kunhan homma on muutoin suhteellisen lapasessa, ei parin päivän tai parin viikon mässäilystä tarvitse tuntea mitään kovin suurta morkkista.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Joulumässäily ahdistaa! 3 ajatusta, joiden avulla selviät mässäilyahdistuksesta” on julkaistu alunperin

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »