Miksi motivaatio vähenee ajan kuluessa? (Harrastukset, projektit, laihduttaminen yms.)

miksi motivaatio vahenee ajan kuluessa harrastukset laihduttaminen projektit

Miksi motivaatio vähenee ajan kuluessa?

Monelle on varmasti tuttu tilanne, jossa olemme ensin aloittaneet motivoituneina jonkun projektin, mutta ajan myötä huomaamme, että sen jatkaminen tuntuu yhä vaikeammalta ja vaikeammalta. Ihana, innostava alkumotivaatio katoaa kuin tuhka tuuleen.

Miksi näin käy? Yksi selitys tälle on seuraava:

Fysiologisella tasolla motivoitunut olo liittyy dopamiini -nimisen hormonin eritykseen. Kyllä, kyseessä on se sama aine, jota mediassa nimitetään usein mielihyvähormoniksi. Se samainen aine, joka saa meidät tuntemaan hyvää oloa.

Meitä palkitsevat ne asiat, joiden tekemisen yhteydessä tätä ainetta erittyy. Esimerkiksi vaikkapa onnistumiset ja kiinnostavissa asioissa eteneminen. Kun onnistumme jossakin, kehomme yleensä erittää annoksen dopamiinia.

Samalla se ylläpitää motivaatiota. Ihminen on koodattu toistamaan niitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Haluamme tehdä niitä yhä uudestaan ja uudestaan. Ikävältä tuntuvia asioita taas haluamme vältellä.

Erilaisissa harrastuksissa tai muita projekteja tehdessämme saamme yleensä suhteettoman paljon dopamiinia tekemisen alkuvaiheissa, sillä silloin onnistumisia tulee nopeaa tahtia ja etenemme niissä nopeasti.

Laihduttaminen ja erilaiset kuntoiluprojektit ovat tästä hyvä esimerkki. Aluksi kunto kohoaa nopeasti ja kiloja katoaa vyötäröltä nopeaan tahtiin. Olemme iloisia onnistumisistamme ja saamme jatkuvasti uuden dopamiiniannoksemme.

Ajan myötä eteneminen kuitenkin hidastuu ja vaikeutuu. Työtä joutuu tekemään yhä enemmän. Onnistumisia tulee yhä harvemmin.

Samalla saamme harvemmin myös ihanan dopamiiniannoksemme.

Käytännössä alati vaikeutuvat ja hidastuvat projektit eivät palkitse meitä entiseen tahtiin. Samalla vähenee myös motivaatio.

Tärkeää onkin varautua henkisesti tähän vaikeutumiseen jo etukäteen. Pitää pyrkiä hyväksymään sen, että “palkintojen” saantiväli pitenee.

Hyvä keino on myös se, että hajottaa tavoitteensa osiin. Ei odota koko projektin valmistumista, vaan huomioi pienenkin etenemisen ja pienetkin onnistumiset. Isotkin projektit koostuvat lopulta lukuisista pienistä onnistumisista. Vähäinenkin eteneminen on hieno asia!

Paljon tsemppiä teille kaikille! Muistakaa, että olette hemmetin kovia tyyppejä ja teissä on valtava potentiaali!

Rakkkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia