millaisiin ajatuksiin pukeudut

Kirjoitin viime kerralla siitä, miten mielenrauha on neurologinen perustilamme ja käytin esimerkkiä, jossa yöuniltaan heräävä ihminen tuntee mielenrauhaa, koska ei ole vielä ehtinyt alkaa ajattelemaan mitään ajatuksia, jotka aiheuttaisivat hänessä jotain muita tunteita. Tänään haluaisin uppoutua tähän tilanteeseen hieman yksityiskohtaisemmin  ja puhua siitä, miten me “pukeudumme” ajatuksiimme.

Ai miten niin pukeudumme?

Tarkoitan sitä, että pukeudumme ajatuksiimme aivan samalla tavalla kuin puemme aamuisin myös vaatteemme (ellet elä jossain alkuasukasheimossa Australian erämailla missä vaatteet eivät välttämättä ole ihan se kuumin juttu). Ajatuksemme eivät ole jatkuvasti aktiivisia, kuten emme ole itsekään jatkuvasti vaatteidemme sisällä. Esimerkiksi syvässä unessa lakkaamme ajattelemasta ja vaivumme oletustilaamme, mielenrauhaan.

Mitä tapahtuu kun aamulla sitten heräämme?

Emme suinkaan ala sillä samalla hetkellä ajattelemaan(*) ja tuntemaan vaan heräilemme pikkuhiljaa, ajelehdimme unen ja valveen rajamailla kunnes pikkuhiljaa, vähä vähältä alkaa päässämme pyöriä jonkinlaisia (yleensä kivoja ja mukavia) ajatuksia, joiden aktiivisuus kasvaa kehomme ja aivojemme heräämisen myötä. Sitten nousemme istumaan siihen sängyn laidalle ja muistamme (alamme ajattelemaan!) että “Ai niin! Mulla ei ole rahaa, kumppani jätti, kämpässä on hirvee sotku ja töihinkin pitäis raahautua”. Tämän tuloksena alammekin todennäköisesti tuntea varsin ikäviä tunteita.

Eli ikään kuin pukeudumme kielteisiin ajatuksiin ja tulemme samalla peittäneeksi niillä mielenrauhamme, jossa olimme, ennen kuin aloimme tuollaisia ajattelemaan. Joo, vaikeaa se on olla ajattelematta, mutta aamuistaan saa halutessaan ratkaisevasti mielekkäämpiä, kun aloittaa ne ajattelemalla kivoja juttuja.

(* On tietysti tilanteita joissa alamme ajattelemaan ja tuntemaan heti heräämisemme hetkellä. Jos olemme esimerkiksi nähneet jotain intensiivistä unta ja herätessämme yhä ajattelemme siihen uneen liittyviä ajatuksia. Tai jos heräämme herätyskelloon ja sillä samalla hetkellä ajattelemme että “ei hitto, mua väsyttää enkä todellakaan halua mennä töihin”. Tai joskus jopa niin, että edellisiltana kovasti päässämme pyörinyt ajatus ikään kuin “jatkuu” suoraan herätessämme. Tätä käy useasti kun illalla on vaikkapa kovasti suunnitellut jotakin ja aamulla herätessään tietää heti tasan tarkkaan mitä alkaa tekemään).