MISTÄ TEHTÄVÄLISTA-AHDISTUS JOHTUU

Olen useampaan otteeseen hehkuttanut, kuinka hyvä diili tehokkuuden opettelu on. Ja onhan se, tietyissä rajoissa. Omasta kokemuksestani voin kuitenkin sanoa, että tehokkuuden tavoittelu menee äärettömän helposti yli. Niin yli, että se ei suinkaan paranna, vaan suorastaan huonontaa elämänlaatua.

Milloin sitten tietää ylittäneensä “terveen tehokkuuden” rajan? Milloin tehokkuuden tavoittelua tulisi vähentää?

1. Kun se alkaa vaikuttamaan terveyteen

Tehokkuus on äärettömän palkitsevaa. Mitä paremmaksi siinä tulee, mitä enemmän ja nopeammin saa aikaan, sitä parempi fiilis koko hommasta jää. Jossain kohti kuitenkin saavutetaan raja, jonka jälkeen enempää ei vain millään meinaa ehtiä. Tässä vaiheessa ainoa ratkaisu on tinkiä ulkoiluun, urheiluun, syömiseen ja nukkumiseen menevästä ajasta. En ainakaan itse oikein onnistu näkemään tätä hyvänä ratkaisuna.

2. Kun siitä alkaa tulemaan stressiä

Tehokkuudesta tulee helposti päähänpinttymä. Enemmän, enemmän, nopeammin, nopeammin-mantra pyörii pääkopassa. Kun lähes kaiken tekemisen yhteydessä tuntee, että se pitäisi tehdä tehokkaammin, koska aikaa kaiken muun tekemiseen ei muka ole tarpeeksi.

3. Kun keskeytykset alkavat ärsyttää

Keskeytykset kuuluvat elämään. Ehkä kännykkä soi kesken työnteon, ehkä kollega tulee kysymään jotain, ehkä tietokone menee juntturaan, ehkä työtilasta katkeaa sähköt. Okei, toki nämä ärsyttävät pienesti joka tapauksessa. Mutta kun kokoajan ajattelee, että pitäisi tehdä tehokkaammin tehokkaammin tehokkaammin, on näistä aiheutuva ärsyyntyminen jo ihan omaa luokkaansa.

4. Kun alkaa suunnittelemaan myös virkistysohjelmaa

Viimeistään tässä vaiheessa tiedetään, että ollaan menty todella metsään. Hauskanpidon on tarkoitus olla hauskaa, ei mitään aikataulutettua suorittamista. Tehokkuusajattelu estää oikein tehokkaasti hauskanpidosta nauttimisen.

5. Kun tehokkuuden tuo mukaan sosiaalisiin tilanteisiin

Tehokkuus ei kuulu vuorovaikutustilanteisiin, joitain poikkeuksia (vauhtideittailu!) lukuunottamatta. Mitä tehokkaammin pyrit sosiaaliset tilanteet hoitamaan, sitä tehokkaammin muut oppivat välttelemään seuraasi :)

6. Kun kokee tarvetta tuoda omaa tehokkuuttaan esiin

Jos olet tehokas, pidä se omana tietonasi. Muille ei tule mitenkään äärettömän hyvä fiilis siitä, kun näytät olevasi helvetisti heitä tehokkaampi ja aikaansaavampi. Eniten arvostusta (ainakin minulta!) saavat he, jotka saavat paljon aikaan ollen samalla todella rentoja.

7. Kun tehokkuus rajoittaa mielikuvitustasi

Uneksiminen ja unelmoiminen on kivaa sekä henkisen tasapainomme kannalta melko oleellista. Tehokkuusajattelu taas pakottaa keskittymään vain ja ainoastaan käsillä oleviin hommiin Ja ne hommathan eivät ole ihan pian loppumassa.