näin olet kiinnostavampi

Mikä tekee meistä kiinnostavia? Miksi toiset ihmiset ovat kiinnostavampia kuin toiset? Miksi toiset ovat esiintyjinä kiinnostavampia kuin toiset? Entä miksi joku esimerkiksi kirjoittaa kiinnostavammin kuin toinen?

(Ja ei, otsikko ei viittaa sellaiseen “antamiseen”. Heti luulit.)

Kiinnostavuuteen on monia, monia syitä, mutta tänään haluan paljastaa yhden sellaisen, joka jää monelta huomaamatta. Sitä voivat soveltaa heti ensi hetkestä lähtien erityisesti he, jotka tekevät sellaista luovaa työtä, joka on tarkoitettu muiden ihmisten nähtäväksi: esiintyjät, kirjoittajat, videobloggaajat, muusikot ja muut.

Mikä erottaa monen sosiaalisesti suositun ihmisen vähemmän suosituista? Mikä saa sinut kuuntelemaan jonkin kappaleen kokonaan, kun taas jonkin toisen ohitat jo muutaman tahdin jälkeen? Miksi katsot jonkin youtube-videon loppuun asti, kun taas jonkin jätät kesken jo alkumetreillä? Miksi luet jonkin blogikirjoituksen loppuun asti ja jotain toista et?

Siksi, että otteessaan pitävä materiaali on kiinnostavaa heti alusta asti.

Kiinnostava materiaali antaa kuluttajalleen jotain HETI KÄTTELYSSÄ, kun taas vähemmän kiinnostava ehkä vasta myöhemmin. (Ja ehkä ei ollenkaan, siksi moni ei jää edes tutkimaan asiaa!)

Taitavasti sanoja käyttävät, karismaattiset ja ulospäinsuuntautuneet ihmiset ovat kiinnostavia usein jo siitä hetkestä, kun avaavat suunsa. Tämä alkuvaiheen kiinnostus saattaa pitää muut ihmiset heidän lähellään niin pitkään, että ehtii syntyä syvempi tuttavuus tai viehättyminen. Samasta syystä myös hyvännäköiset ihmiset ovat monien silmissä heti kiinnostavia, sillä he “antavat” jotain (kivan visuaalisen kokemuksen) jo ennen kuin edes avaavat suutaan.

Moni ujompi ja hiljaisempi ihminen taas saa vähemmän huomiota ja sitä kautta tuttavuuksia ja muita inhimillisiä iloja ja hyötyjä siksi, että avautuu hitaasti, mitä moni ei valitettavasti jaksa odottaa.

Kuvittele radiossa suosittuja musiikkikappaleita. Useimmat niistä kuulostavat verrattain hyviltä jo heti ensi tahdeista alkaen. Sen sijaan esimerkiksi jokin progekappale voi vaatia kymmenen minuuttia, ennen kuin siihen alkaa edes päästä sisään.

Samoin suosituimmat Youtube-videot. Ne ovat kiinnostavia heti ensi sekunneista lähtien. Vähemmän suositut taas käynnistyvät usein hitaammin eikä niiden kiinnostavinta sisältöä ole aseteltu heti videon ensi sekunneille.

Samoin erilaiset tekstit. Suosituimmat blogikirjoitukset ovat kiinnostavia jo ensi kappaleesta alkaen. Monet kirjat taas vangitsevat lukijansa jo ensimmäisessä luvussa. Sen sijaan kirjat, joiden ensimmäiset luvut ovat varovaista lämmittelyä jäävät monella hitaan alun vuoksi kesken (vaikka myöhemmin muuttuisivatkin loistaviksi!).

“Voi voi tätä nykymaailmaa! Kaiken pitäisi olla niin nopeaa, eikö nuorisolla ole yhtään kärsivällisyyttä!” saattaa joku ihan ansaitusti huudahtaa! Kamalaa!

Kamalaa, ehkä. Totta, kyllä. Totumme yhä enemmän nopeaan ja heti ensi hetkestä palkitsevaan sisältöön niin ihmisten kuin erilaisten luomustenkin kohdalla. Se on ikävää, mutta ilmeisen totta. Sitä voi voivotella, mutta sellaiseksi maailma on mennyt. “Vanhat hyvät ajat” eivät välttämättä enää palaa (jos sellaisia on koskaan ollutkaan).

Asiaa voi harmitella, tai siitä voi ottaa koppia ja valjastaa sen voimavaraksi. Haluatko olla kiinnostavampi luomistyössäsi tai ihan vain ihmisenä? Opettele olemaan kiinnostava heti ensi hetkistä.

Rasittavaa? Kieltämättä. Minusta olisi kovin kivaa, jos saisin samanlaista huomiota ihmisenä, bloggaajana ja esiintyjänä ottamalla rauhassa ja vetämällä rentoja, hitaita alkuja pitkine johdantoineen. Asia kuitenkin on niinkuin asia on. Ihmiset haluavat tiukkaa, heti ensi hetkistä palkitsevaa sisältöä. Jos sitä onnistuu antamaan, saa suosiota. Jos ei onnistu, suosiota tippuu vähemmän. Jos haluat enemmän suosiota lähes millä tahansa elämänalueella, on hyvä opetella olemaan kiinnostavampi heti ensi hetkistä.

Rakkaudella,

Jevgeni