Vitkuttelu: Etkö saa asioita aikaiseksi? (Miksi me vitkuttelemme?)

vitkuttelu

Onko vitkuttelu turhankin tuttua? Etkö vain saa asioita aikaiseksi, vaikka periaatteessa tiedät, että ne pitäisi saattaa valmiiksi? Tervetuloa joukkoon.

Vitkuttelu on vaivannut itseäni niin pitkään kuin muistan. Olen pohjimmiltani todella laiska kaveri ja kaikenlainen asioiden tekeminen on aina tuntunut haastavalta. Toisaalta ymmärrän, että elämässä ei pärjää, jos antaa periksi laiskuudelleen, joten olen aina pyrkinyt kamppailemaan löysyyttäni ja vitkuttelutaipumuksiani vastaan.

Tämän loputtoman, arkisen kamppailun myötä vitkuttelun olemus on tullut jossain määrin tutuksi. Tässä tekstissä haluan nostaa esiin havaitsemiani syitä siihen, miksi oikeastaan vitkuttelemme. Tulevaisuudessa tulen kirjoittamaan myös siitä, kuinka omaa vitkutteluaan voi vähentää.

Vitkuttelu ja sen tunneseuralaiset

Ensiki muutama sana vitkuttelun seuralaisista, eli tunteista, joita ainakin itselläni on tapana kokea hetkinä, jolloin tiedän vitkuttelevani ja vältteleväni tärkeitä töitä. Niitä ovat kohdallani ainakin

  • Häpeä (“Hävettää kun mä olen näin löysä kaveri”)
  • Ahdistus (“Ahdistaa kun on noi kaikki tehtävät vielä tekemättä ja mä vaan tässä selailen nettiä”)
  • Syyllisyys (“Syyllinen olo kun en oo aloittanut noita hommia, vaikka olis jo pitänyt”)
  • Pettymys (“Oon tosi pettynyt itteeni, kun oon näin saamaton”)

Tällaisia tunteita ei tietenkään haluaisi tuntea yhtään määräänsä sen enempää. Syntyykin kysymys, että miksi ihmeessä me sitten olemme niin taipuvaisia vitkuttelemaan ja välttelemään töiden tekemistä, vaikka aivan hyvin tiedämme, että sen seurauksena joudumme kokemaan näitä ikäviä tunteita?

Vitkuttelu ja sen syyt

Syitä vitkuttelun taustalla on tietenkin useita ja ne ovat jossain määrin yksilöllisiä. Minä saatan vitkutella aivan eri syistä kuin sinä, vaikka lopputulos onkin sama. Seuraava lista perustuu paitsi omiin kokemuksiini, myös siihen, mitä olen kuullut muilta ihmisiltä, kun olemme tästä aiheesta keskustelleet.

Tärkeää on huomata, että seuraavat syyt voivat esiintyä myös samanaikaisesti erilaisina yhdistelminä, eli kyse ei ole aina siitä, että ihminen välttelee asioiden tekemistä jostain yksittäisestä, selkeästä syystä.

1. Prioriteetit

Vitkuttelemme, koska meillä on sillä hetkellä jotain mielekkäämpää tekemistä. Aina tämä mielekkäämpi tekeminen ei todellakaan tarkoita mitään hyödyllistä. Itse saatan esimerkiksi pelata tietokonepelejä tai viettää aikaa ystävieni kanssa, vaikka olen jatkuvasti tietoinen siitä, että kotona työt odottavat tekijäänsä.

2. Kokemattomuus & tiedonpuute

Vitkuttelemme, koska emme tiedä tarkkaan, mitä meidän pitäisi tehdä tai kuinka jokin tehtävä hoidetaan. Tuntuu vaikealta tarttua härkää sarvista, kun ei ole ihan varma siitä, missä ne sarvet sijaitsevat ja kuinka niihin tartutaan.

3. Energian puute

Väsyneenä on vaikeaa olla motivoitunut tekemään mitään yhtään sen vaikeampaa.

4. Voimattomuus työmäärän edessä

Erityisesti suurien projektien aloittaminen voi tuntua lannistavalta, sillä tuntuu uuvuttavalta jo ajatellakaan edessä olevaa työmäärää. Tekee mieli “vielä hetken ajan nauttia siitä, että on vapaa” ennen kuin aloittaa projektin.

5.  Epäonnistumisen pelko

Jokainen tekomme voi päätyä myös epäonnistumiseen ja se lannistaa erityisesti niitä ihmisiä, joille epäonnistuminen on kivulias kokemus. On helpompaa vältellä asioiden tekemistä, koska silloin ei joudu aktiivisesti pohtimaan sitä, että tekemisen seurauksena saattaa olla epäonnistuminen. Mikään hyvä asia tällainen strutsipuolustus ei tietenkään ole, mutta inhimillistä se kyllä on.

6. Onnistumisen pelko

Minua ei ole koskaan erityisemmin vaivannut epäonnistumisen pelko, mutta onnistumisen pelko sitäkin enemmän. Siinä pelon kohteena on asia, joka saattaa tapahtua silloin, kun onnistumme jossakin tehtävässä. Jos joku esimerkiksi onnistuu olemaan työpaikkansa parhaimpia työntekijöitä, on hän “vaarassa” saada esimerkiksi ylennyksen. Voi kuitenkin olla, että kyseinen ihminen pelkää sitä, mitä ylennys toisi mukanaan, eli enemmän vastuuta sekä johtamistehtäviä. Kun välttelemme hommia, joihin liittyy onnistumisen pelkoa, niin emme tule ainakaan onnistumaan. Tämäkin on strutsipuolustusta, johon ei kannata turvautua, vaikkakin on täysin ymmärrettävää, että teemme sitä.

Tulevaisuudessa pyrin kirjoittamaan tekstejä myös siitä, kuinka näistä syistä johtuva vitkuttelu voitaisiin laittaa aisoihin. Mikäli saan aikaiseksi, niin linkittelen niitä tämän tekstin sekaan.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Vitkuttelu: Etkö saa asioita aikaiseksi? (Miksi me vitkuttelemme?)” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia