Kuinka kohdata ongelmansa

ONGELMAT

Me ihmiset olemme hyviä pakenemaan. Jotkut pakenevat ongelmiaan ihmissuhteissa, toiset rahahuoliaan, kolmannet tunteitaan, neljännet ajatuksiaan. Lopulta kyse on aina pelosta epämukavuutta kohtaan. Pakenemme jotain, minkä koemme epämiellyttäväksi.

Paeta voi moneen paikkaan. Jotkut pakenevat työn pariin, saadakseen ajatuksensa hetkeksi keskitetyksi johonkin muuhun. Ihmissuhdeongelmiaan taas saatetaan paeta toisen ihmisen syliin . Jotkut pakenevat päihteiden maailmaan, jotkut suoraan pois tästä elämästä. Jotkut pakenevat mukaansatempaavaan ja sytyttävään toimintaan kuten rahapeleihin.

Pako ei pääty aina hyvin. Työhön on vaikea paeta loputtomiin, sen tien päässä on loppuun palaminen. Pako toisen ihmisen syliin taas johtaa herkästi vain uusiin, ehkä jopa entistä pahempiin ihmissuhdeongelmiin. Päihteisiin pakeneminen johtaa herkästi elämänhallinnan menetykseen.

Miksi pakenemme?

Ehkäpä siksi, että se tuntuu sillä hetkellä helpommalta ratkaisulta kuin ongelmiensa kohtaaminen. Moni on valmis kohtaamaan ongelmansa vasta, kun niiden välttely muuttuu kohtaamista kivuttomammaksi.

Pakeneminen on kuitenkin valtaosan ajasta ongelmien kohtaamista huonompi vaihtoehto. Se on sitä siksi, että asioiden välttelykään ei ole helppoa, vaan tuntuu usein pahalta ja vaikealta. Mitä pidempään välttelyä jatkuu, sitä pidempään kärsimme tästä pahasta olosta.

Toki myös ongelmiensa kohtaaminen saattaa olla äärimmäisen kivuliasta. Ei ole olemassa oikeaa vastausta siihen, kannattaako ongelmat mieluummin kohdata vai paeta niitä. Kohtaaminen näyttää kuitenkin olevan pidemmällä aikavälillä järkevä vaihtoehto siksi, että siihen sisältyy yhteensä vähäisempi määrä tuskaa. Ongelmien kohtaaminen sattuu yleensä paljon ja lyhyen aikaa. Pakeneminen taas vähemmän, mutta pitkiä aikoja.

Pakenemalla me siis ikään kuin suojelemme itseämme näiltä lyhytkestoisilta, mutta vahvoilta ikäviltä fiiliksiltä. Ongelma on kuitenkin seuraava: Ongelmamme eivät yleensä katoa minnekään, ennen kuin oikeasti selvitämme ne! Vaihtoehtona on paeta pitkiäkin aikoja tai kohdata ongelmansa ja selvittää ne. Mikä pahinta, selvittämättömillä ongelmilla on toisinaan ikävä tapa nostaa aina välillä päätänsä mahdollisimman epäsopivissa tilanteissa. Ei ole tavatonta, että joku alkaisi pelätä myös tätä: selvittämättömien ongelmiensa yllättäviä esiintuloja.

Niin kauan kuin ongelmia ei ole selvitetty, niiden vaikutus elämäämme saattaa jatkua. Päädymme yhä uudestaan ja uudestaan tilanteisiin, jollaisia olemme jo yrittäneet paeta.

Esimerkiksi henkilöllä X voi olla ongelmia ihmissuhteissa. Ne kaatuvat aina massiiviseen luottamuspulaan. Koska X ei halua olla yksin, hoitaa hän itsensä uuteen ihmissuhteeseen, joka sekin pian kaatuu. Sama tapahtuu yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes X lopulta uskaltautuu kohtaamaan ongelmansa, eli esimerkiksi ne toiminta- ja ajatusmallit, jotka tähän luottamuspulaan johtavat.

Kuinka kohdata ongelmansa

Jos ongelmien kohtaaminen olisi helppoa, emme joutuisi pakenemaankaan. Helppoa se taas ei ole kahdesta syystä: Siksi, että se on ihan hemmetin pelottavaa ja epämiellyttävää ja siksi, ettemme aina tiedä, miten ne tulisi kohdata.

Ratkaisu ensimmäiseen ei ole sen kummempi, kuin sen sisäistäminen, että jättämällä ongelmamme ratkaisematta ja niitä pakenemalla me aiheutamme itsellemme pitkällä aikavälillä suurempaa kärsimystä kuin ne kohtaamalla. Rohkeus ja itsevarmuus ovat opeteltavissa olevia taitoja ja jos ne eivät toistaiseksi riitä ongelmiensa kohtaamiseen, niitä voi pyrkiä saamaan lisää.

Toiseen taas voivat auttaa seuraavat ajatukset:

Ensimmäinen askel on ongelmien kartoitus. Usein näemme pelkästään niiden oireet kuten ylläolevan esimerkin luottamuspulan, mutta emme itse ongelmaa, eli siihen johtavia ajatus- ja toimintamalleja. Ongelman alkuperää voi pyrkiä kaivamaan esiin esimerkiksi erilaisten keskustelujen tai kysymysten avulla. Itsetutkiskelu, terapia, opiskelu, lukeminen, kaikki voivat olla hyviä keinoja itsetuntemuksensa lisäämiseen.

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä enemmän kykyä sinulla on tunnistaa omat ongelmasi sekä päästä lähemmäksi niiden ratkaisemista. Mitä enemmän ja pidempään yrität, sitä todennäköisempää on, että ratkaisu lopulta löytyy. Kaikkea ei saa heti eikä helposti, mutta jatkuva työ johtaa yleensä ainakin jonkinlaisiin tuloksiin. Näin elämä paranee askel askeleelta.

Sisua ja menestystä itsetuntemuksesi lisäämiseksi!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia