Mitä tehdä, jos ei saa asioita aikaiseksi, vaikka tiedät, mitä tulisi tehdä?

ei saa asioita aikaiseksi

Mitä jos ei saa asioita aikaiseksi, vaikka tietäisi tasan tarkkaan, mitä tulisi tehdä? Ehkäpä elämässäsi on jotakin tärkeää, joka sinun tulisi hoitaa kuntoon. Ehkäpä se on unelmien työpaikan hakeminen, ehkäpä ihastuksen pyytäminen treffeille, ehkäpä asunnon ostaminen tai jokin muu yhtä tärkeä asia.

Olet todennäköisesti läpikäynyt kyseisen teon monta kertaa mielessäsi. Tiedät viimeistä piirtoa myöten, mitä sinun tulisi tehdä. Tiedät, että sinulla on tekemiseen tarvittavaa tieto ja osaamista. Et vain saa itseäsi liikkeelle. Mistä se johtuu?

Tässä tekstissä haluan esitellä yhden mahdollisen syyn siihen, miksi ei saa asioita aikaiseksi, vaikka niiden tekeminen olisi sinulle hyvinkin tärkeää ja vaikka tasan tarkkaan tietäisit, kuinka se tehdään.

Kyseessä on ilmiö, jota kutsun epätodellisen rajaksi.

Kyse on siitä, ettet ole koskaan aiemmin tehnyt kyseistä asiaa tarpeeksi useaan kertaan, jotta sen tekemisestä olisi tullut sinulle tuttua. Et siis ole tottunut tekemään kyseistä asiaa aiemmin. Tai ehkäpä et ole tehnyt sellaista vielä kertaakaan koko elämäsi aikana. Koska asian tekeminen ei ole sinulle käytännössä tuttua, tunnet kyseisen asian vain mielikuvien tasolla. Konkreettista ja tarkkaa omakohtaista kokemusta sinulla ei siitä ole. Ja koska tätä kokemusta ei ole, tuntuu kyseisen asian tekeminen epämääräisen pelottavalta. Usein tämä pelko ei ole selkeän viiltävä pelko, jota tunnet joissain muissa tilanteissa, vaan pikemminkin hillitty, epämääräisen ahdistava tunne.

Olet siis ikään kuin jumissa tutun ja sitä kautta todellisen ja tuntemattoman eli epätodellisen rajalla.

Mistä tämä epätodellisuuden rajalla koettu ahdistus oikein johtuu? Miksi suurten asioiden tekeminen ensimmäistä kertaa pelottaa?

Ihminen näyttää luonnostaan pelkäävän tuntematonta. Se on usein järkevää, sillä tuntemattomassa piilee aina riski, tuntematon saattaa olla jollain epämääräisellä tavalla vaarallista. Välttelemällä tuntematonta me ikään kuin suojelemme itseämme näiltä mahdollisilta vaaroilta.

Epätodellisen rajalta alkaa epämääräisyys. Kun teet jotakin ensimmäistä kertaa, et voi olla sataprosenttisen varma, kuinka kaikki tuleekan lopulta sujumaan. Mitä jos jokin meneekin vikaan? Osaat ehkä rationaalisesti nähdä asian olevan oikeasti vaaraton ja että sen tekeminen sujuu todennäköisesti hyvin, mutta tämä auttaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Tunne voittaa helposti järjen.

Mikäli odotat, että paljastaisin jonkin taikatempun, jolla tämän epätodellisen rajaan liittyvän pelon voisi voittaa, tuotan nyt pettymyksen. En ole keksinyt sellaista temppua, mikäli sellaista edes on olemassa. Minulla on kuitenkin esitellä kolme toimintamallia, joita olen itse käyttänyt menestyksekkäästi epätodellisen rajan kohtaamiseen:

Mitä tehdä, jos ei saa asioita aikaiseksi?

Toimintamalli 1: Huolipäiväkirjan kirjoittaminen

Epämääräiseen liittyy usein huoli kaikesta siitä, mikä voi mennä huonosti. Emme usein edes osaa sanoittaa niitä kaikkia tapoja, joilla asiat voivat mennä huonosti, vaan tyydymme epämääräisellä tasolla ajattelemaan, että niitä ikäviä tapoja on lukemattomia (ja joku niistä ihan varmasti toteutuu…).

Tähän voi tuoda helpotusta huolipäiväkirjan kirjoittaminen. Huolipäiväkirjaan voit vapaasti kirjoitella kaikista niistä fiiliksistä, jotka kyseiseen asiaan liität. Kenenkään muun ei tarvitse nähdä sitä, mitä kirjoitit, joten olet vapaa kirjoittamaan ihan millaisia ajatuksia tahansa. Aivan sama kuinka oudoilta tai älyttömiltä ne ehkä omastakin mielestäsi kuulostavat, niistä kannattaa silti kirjoittaa. Kirjoittaminen nostaa esiin uusia ajatuksia ja oivalluksia sekä osoittaa monia pelkoja turhiksi. Se, mikä tuntui uhkaavalta pyöriessään päässäsi, tuntuu paperille kirjoitettuna paljon pienemältä ja hallittavammalta.

Jos et aivan saa kiinni siitä, mistä aloittaa, voit aloittaa esimerkiksi listaamalla ne pelon aiheet, jotka ovat tällä hetkellä asiaan liittyen tiedossasi. Voit myös esimerkiksi kirjoittaa pahimmasta mahdollisesta skenaariosta, joka teostasi voi seurata. (Tai mikset kirjoittaisi myös parhaasta mahdollisesta tai todennäköisimmästä skenaariosta. Mikä on parasta mitä voi tapahtua, jos teet sen asian, joka sinua ahdistaa? Entä mitä todennäköisimmin tapahtuu?)

Toimintamalli 2: Muiden vastaavien kokemusten läpikäyminen

Et mitä todennäköisimmin ole ensimmäinen ihminen maailmassa tai edes tuttavapiirissäsi, joka joutuu kohtaamaan kyseisen tilanteen. Moni muu on joutunut kohtaamaan sen ennen sinua ja todennäköisesti oppinut kokemuksestaan kaikenlaista. Itseäni tällaisten tyyppien kokemuksien kuuntelu ja niiden pohdiskelu auttaa epämääräisyyden tunteen ja siihen liittyvän ahdistuksen vähentämisessä. Selvitä siis, ketkä ovat läpikäyneet samanlaisen tilanteen ennen sinua ja lueskele, kuuntele tai keskustele heidän kanssaan tästä aiheesta.

Toimintamalli 3: Väkisin pelkoja kohti käyminen

Kolmas toimintamalli on ehkä tehokkain, mutta samalla hankalin. Siinä kyse on yksinkertaisesti siitä, että teet mitä tehtävä on, siitäkin huolimatta, että se tuntuu epämiellyttävältä. Suosittelen tätä siksi, että valtaosa epämääräiseen ja tuntemattomaan liittyvistä peloista näyttää yleensä osoittautuvan pääasiassa tyhjiksi ja ylimitoitetuiksi. Todella harva asia menee niin huonosti, kuin mitä usein etukäteen ajattelemme.

Tehokkainta on tietysti yhdistää kaikki nämä kolme. Lopulliseen repäisyyn valmistautuminen huolipäiväkirjojen ja muiden ihmisten kokemusten kuuntelun avulla vaikuttaa helpottavasti lopulliseen repäisyyn. Toki tämä vaatii pienen määrän vaivaa, mutta on kyllä sen arvoista. Erityisesti, kun vertaa siihen, että jättäisit sinulle tärkeän asian kokonaan toteuttamatta.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Mitä tehdä jos ei saa asioita aikaiseksi, vaikka tiedät, mitä tulisi tehdä?” on alunperin julkaistu 18.7.2016 ja sitä on päivitetty 25.5.2021. Lisää vastaavia vinkkitekstejä löytyy blogin arkistosta. Mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia