Mitä itsevarmempi olet, sitä motivoituneempi olet

Mitä itsevarmempi olet sitä motivoituneempi olet

Koetko toisinaan pulaa motivaatiosta? Haluaisitko todella kovasti saada asioita aikaiseksi, muttet vain saa tartuttua niihin? Mikäli tämä tunne on tuttu, et todellakaan ole yksin!

Olen koko elämäni kamppailut oman motivaationi ja sen uupumisen kanssa. Myös jokainen tuntemani ihminen tuntuu ainakin puheidensa perusteella käyvän tätä samaa taistelua. Näyttää siltä, että tämä on lähes meidän kaikkien yhteinen kamppailu.

En voi todellakaan väittää, että olisin tätä kamppailua voittanut. Päivittäin minulla on useita hetkiä, joina ei todellakaan tekisi mieli tehdä sitä mitä pitäisi. Olen kuitenkin kehittynyt asiassa paljon. Nykyään tekeminen ja elämässä eteneminen tuntuu moninkertaisesti helpommalta, kuin miltä se tuntui esimerkiksi pari vuotta sitten.

Tänään haluan jakaa kanssasi ehkä suurimman niistä oivalluksista, joiden vuoksi oma motivaationi on kasvanut moninkertaiseksi. Kyseessä ei tälläkään kertaa ole pikatekniikka, joka ratkaisee kaikki murheesi motivaation suhteen, vaan pikemminkin asia, jonka sisäistäminen tulee ajan myötä parantamaan elämää todella paljon.

Itsevarmuus on motivaatiota

Itsevarmuudella ja motivaatiolla ei ensivilkaisulla näyttäisi olevan mitään yhteistä. Motivaatio on tekemisen paloa ja itsevarmuus taas kykyä luottaa itseensä haastavissa tilanteissa. Todellisuudessa itsevarmuus on kuitenkin tärkeimpiä, ellei tärkein motivaation rakennuspalikka!

Näin se toimii:

Motivaatio on tekemisen halua. Tekemisen tiellä on kuitenkin usein jos jonkinlaisia esteitä. Niitä on erityisen paljon silloin, kun pyritään tekemään jotain suurta, uutta ja hankalaa. Esimerkiksi yrityksen perustaminen ja kasvattaminen tai uuden ihmissuhteen saaminen ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Jos tekemisen esteet ovat pieniä, ne voidaan voittaa jo pelkän motivaation ja mielenlujuuden voimin. Niiden läpi voidaan puskea väkisin. Tämä lähestymistapa käy kuitenkin hankalaksi, kun tekemisen esteet kasvavat suuremmiksi.

Moniin esteisiin voi liittyä pelkoja ja epävarmuuksia. Monet saattavat olla sellaisia, ettemme ole koskaan ennen kohdanneet niitä ja joista meillä ei siksi ole aiempaa kokemusta. Monet saattavat olla niin monimutkaisia, ettemme oikein tiedä, kuinka niitä kannattaisi lähestyä.

Yhteinen teema näissä on pelko ja epävarmuus. Kun emme osaa tai luota osaavamme, kun emme tiedä ja hahmota, alkaa haasteen ympärille kertyä pelkoja. Epäonnistumisen pelko, haasteeseen jumiutumisen pelko, itsensä nolaamisen pelko, tuntemattoman pelko, paljastumisen pelko, väärän valinnan tekemisen pelko… Ne kaikki kömpivät esiin varjoista ja asettuvat sinun ja etenemisesti väliin!

Mitä enemmän pelkoja edessäsi olevaan haasteeseen liittyy, sitä vaikempaa siihen tarttuminen on. Pelkojaan vastaan käyminen ei ole usein helppoa eikä kivaa! Käytännössä mitä enemmän pelkoja, sitä vähemmän motivaatiota.

Haasteeseen tarttumisen motivaatiota laskee ennestään se, ettei siihen liittyviä pelkoja usein edes hahmota. Usein haasteeseen tarttuminen vain tuntuu epämääräisen epämiellyttävältä ja inhottavalta, vaikkei itse oikein tiedä,miksi se tuntuu siltä. Tällöin tunnet pelkojen läsnäolon, vaikket niitä suoraan tunnista.

Tästä syystä juuri itsevarmuus ja erilaiset pelonhallintataidot nousevat tässä asiassa valtavaan arvoon. Mitä korkeampi on kykysi käydä tiellesi asettuneita pelkoja vastaan ja päihittää ne, sitä helpompaa sinun on tarttua edessäsi oleviin haasteisiin. Näin motivaatio kohoaa samaan tahtiin itsevarmuutesi kohoamisen kanssa. Siksi itsevarmuuden kehittämiseen on niin tärkeä panostaa.

(“Mitä itsevarmempi olet, sitä motivoituneempi olet” ei tietystikään ole mikään yksiselitteinen, absoluuttinen totuus. Voimme kohdata myös tilanteita, joissa liiallinen itsevarmuus voi häiritä motivoitumista. Esimerkiksi vaikkapa pääsykokeeseen lukeminen voi motivoida enemmän silloin, kun meitä pelottaa siinä epäonnistuminen. Jos taas koemme itsemme turhan itsevarmoiksi, lukeminen ei samalla tavalla kiinnosta, jolloin kokeen tulos saattaa olla kohdallamme lopulta hyvin valitettava…)

Itsereflektiotehtävä: Motivaatio

Hae mieleesi jokin asia, jonka juuri nyt haluaisit saada kovasti tehtyä, mutta jonka tekeminen ei ollenkaan houkuttele käytännössä. Kuvittele, että syy siihen, ettei tekeminen houkuttele, ovat tekemiseen liittyvät pelot. Ota kritiikitön asenne itseäsi kohtaan ja listaa 3-5 pelkoa, jotka tekemiseen liittyvät.

(On tärkeää, että listaat pelot rehellisesti. Varo ottamasta puolustelevaa asennetta, kuten ”en minä mitään pelkää, minua ei vain kiinnosta tarpeeksi”. Me kaikki pelkäämme valtavaa määrää asioita, siinä ei ole mitään väärää tai noloa :))

Lopuksi

En tarjoa tässä tekstissä ratkaisuja itsevarmuuden kohottamiseen, sillä teksti venähtäisi liikaa. Olen kuitenkin jo usean vuoden ajan kirjoitellut näistä asioista blogissani. Olen koonnut ne tämän linkin taakse, jotta löytäisit ne kätevästi yhdestä paikasta. Mukavia lukuhetkiä, toivottavasti joistain näistä on iloa ja hyötyä!

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia