MUISTA JOS, SE SINULLE SOPII

Tänään vähän juttua valikoivasta muistista, tai fiilismuistista, kuten itse sitä tykkään kutsua. Fiilismuisti on juuri sitä mitä sen ajattelee olevankin: muistia, joka toimii omistajansa kulloisenkin fiiliksen mukaan.

Ihmismuistin epäluotettavuus tiedon tallennusvälineenä ei ole ollut aikoihin vain muistitutkijoiden ja psykologien yksinoikeustietoa. Kysyt keneltä tahansa että voiko muistiin luottaa tilanteessa kuin tilanteessa, saat aivan oikean vastauksen: ei voi. Tämän tiedostamisesta huolimatta emme tyypillisesti käyttäydy niin kuin tuon tiedostavilta ihmisiltä voisi odottaa. Päinvastoin, tietyissä asioissa me luotamme muistiimme turhankin rohkeasti.

Ja ei siinä mitään, usein muistammekin asioita oikein. Mutta usein muistamme niitä myös väärin. Jälkimmäisen vaihtoehdon mahdollisuus ei vain usein edes käy mielessämme silloin, kun esimerkiksi heitämme ilmoille jonkun muistin varaan nojaavan väitteen.

Siivottomuudesta puolisolleen valittava ihminen voi aivan kirkkain silmin väittää että “sä et KOSKAAN siivoa sun jälkiäs!” täysin unohtaen kaikki ne kerrat, jolloin puoliso on kiltisti siivonnut ne.

Myöhästymisestä toista läksyttävä ihminen taas voi väittää kuinka “suhun ei IKINÄ voi luottaa!”, vaikka sillä kertaa myöhästynyt henkilö ei varmasti ole ollut myöhässä aina.

“Etkös sä vois olla KERRANKIN kiltisti” saattaa lapsensa kiukutteluun kyllästynyt äippä todeta, unohtaen ne kerrat, kun se skidi on oikeasti ollut kiltisti.

Voidaan toki ajatella että tuollaiset väitteet ovat vain kiukuttelusta johtuvaa mielensä osoittamista, ja niin ne varmasti välillä ovatkin. Vaan välillä, niin järjettömältä kuin se kuulostaakin, me seisomme tuollaisten väitteidemme takana aivan äärimmäisen tosissamme. Voimme ihan aidosti olla tuollaisena hetkenä muistamatta sellaisia asioita, joiden luulisi olevan meille ihan itsestään selviä. Kyllähän me tiedämme että puoliso siivoaa välillä, myöhästyjä ei aina myöhästele ja lapsi osaa olla kiltistikin. Tiedämme, vaan emme silti muista.

Minulla ei ole mitään hajua siitä mistä tämä johtuu. Hämmentävän yleistä se silti näyttää olevan. Hämmentävintä on saada itsensäkin kiinni tuollaisesta, siitäkin huolimatta että on tietoinen tuon ilmiön olemassaolosta ja uskoo osaavansa varoa sitä. Joo, luulen että siitä epätietoisena en koskaan edes saisi itseäni kiinni käyttäytymästä noin, että kaipa siitä tietoisuudesta jotain hyötyä on.

Ole tarkkana. Ehkäpä saat itsesi kiinni väitteistä, jotka tiedät valheellisiksi.