mun tuurilla siitä ei tule mitään

Mun tuurilla tänään sataa. Mun tuurilla juna on taas myöhässä. Mun tuurilla tää homma epäonnistuu kuitenkin.

Valtaosa meistä sanoo joskus jotain tuonkaltaista, onneksi enemmän tai vähemmän vitsillä. Välillä kuitenkin törmää myös sellaisiin tapauksiin, jotka silmät kirkkaina väittävät, että juuri heillä on muita huonompi tuuri ja että heillä on siitä pitkä liuta todisteita.

Sanotaan tämä nyt heti alkuun. Ei ole sen huonompi tuuri kuin kenelläkään muulla. Ihan oikeasti.

On totta, että joillekin sattuu enemmän haavereita, tapaturmia, ikäviä tapahtumia ja vastaavia kuin toisille. Tuurilla tässä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä. Teoilla on seurauksensa ja niin edelleen. Aktiivisesti lenkkeilevällä on suurempi mahdollisuus venäyttää reitensä kuin sohvaperunalla ja usein matkustavalla on suurempi mahdollisuus myöhästyä junasta kuin kerran vuodessa matkustavalla.

Miksi muuten kirjoitan tästä?

Siksi, että törmään niin älyttömän usein ihmisiin, jotka uskovat niin vahvasti omaan huonoon tuuriinsa, etteivät halua tai uskalla tavoitella unelmiansa, koska “mun tuurilla se epäonnistuu kuitenkin, ihan turha ees yrittää”.

Kamoon hei! Kenelläkään ei ole sen parempi tai huonompi tuuri kuin kellään muulla. Jokainen voi onnistua ja jokainen voi epäonnistua. Varmasti voidaan sanoa vain, että yrittämättä jättäminen ei ainakaan johda onnistumiseen.

Usein selittelemme elämämme epäkohtia juuri tällä “mun tuurilla”.

“Oon taas flunssassa koska mulla on huono tuuri”

Oletetaan, että tämä flunssa ei johdu jostain omasta mokastasi (et esimerkiksi harrastanut kielipainia flunssaisen ihmisen kanssa), vaan aidosti huonosta tuurista (vastaan kävellyt ihminen aivasti päin näköä). Okei, kävi huono tuuri, sait flunssan. Mutta niin olisi voinut saada kuka tahansa muukin! Et saanut flunssaa siksi, että olet sinä. Sait flunssan siksi, että sinulla oli tällä kertaa huono tuuri. Ensi kerralla sen saa joku muu.

Sinulla on aivan yhtä hyvä ja huono tuuri kuin meillä kaikilla muillakin. Kuka tahansa meistä voi jäädä auton alle, kuka tahansa voi epäonnistua hankkeessaan, kuka tahansa voi saada syövän. Älä anna kuvitellun huonon tuurisi estää sinua tekemästä sitä mitä haluat! Jokaisella meistä on todennäköisesti isompiakin ongelmia selvitettävänä kuin jokin “mun tuuri”.

Kannattanee tottua ajatukseen että joskus käy tosi hyvin, joskus tosi huonosti. Sekään, että sinulle käy kerran hyvin ja kymmenen kertaa tosi huonosti ei tee tuuristasi jotenkin “tavallista huonompaa”. Ja hei, usein nämä asiat eivät edes johdu tuurista. Junasi ei myöhästynyt siksi, että sinulla on huono tuuri, vaan siksi, että VR:n kalusto nyt vaan on aika usein rikki.