muutos ei ole oman aidon itsensä pettämistä

Moi!

Muutosvastarinta. Jokaisen parempaa elämää ja muutosta halajavan arkkivihollinen. Muutosvastarintaa löytyy useaa laatua, mutta tänään käsittelemme niistä ehkä perusteettominta.

Tämän takaa törmään niin päivittäisissä keskusteluissa kuin valmennustilanteissakin siihen, että muutosta sanotaan haluavan, mutta kun tulee aika käydä toimeen, alkaakin epäröinti.

“No emmä nyt tiiäkkään… Tää tuntuu jotenkin epäaidolta, emmä oikeesti oo tollanen…”

Kun lähdetään kaivautumaan syvemmälle ja metsästämään vastarinnan todellista syytä, yllättävänkin usein löytyy ajatus siitä, että väkinäinen itsensä muuttaminen ei ole aitoa ja että se “todellinen aito minä” on jotenkin arvokkaampi.

Mistä tämä voi ja näyttää johtuvan?

Siitä, että ihmisen mieli on koodattu nauttimaan tutuista asioista. Mikäli evoluutio- sekä neuropsykologiassa on perää,  on ihmisaivot suunniteltu havaitsemaan pienetkin muutokset ja poikkeamat totutusta. Tämän tarkoitus on suojella meitä oudoilta, yllättäviltä ja siten mahdollisesti vaarallisilta tilanteilta.

Kehomme toiminta tukee tätä. Kun teemme meille tuttuja asioita, joista lisäksi pidämme, kehomme erittää mielihyvähormonia. Tästä syystä kaikenlaiset rutiinit sekä perinteet tuntuvat joko rauhoittavilta tai miellyttäviltä. Kun taas teemme uusia asioita, keho erittää stressihormonia. Tämä on osasyy siihen, että uusia asioita tehdessä on usein epävarma olo.

Vastaavasti, koska emme ole tottuneet tulevaan persoonaamme eli ajatukseen itsestämme muutoksen jälkeen, tuntuu kyseinen tyyppi oudolta ja vieraalta. On kuitenkin turha pelko, että siltä tuntuisi vielä muutoksen toteutumisen jälkeenkin, sillä muutokset toteutuvat yleensä hitaasti ja “uuteen itseensä” ehtii tottua.

Joku on saattanut kuulla myös tämän “fake it till you make it”-lausahduksen. Se tarkoittaa kutakuinkin “esitä, kunnes onnistut”. Jos yrität esimerkiksi vapautua pelosta, täytyy tuon lausahduksen mukaan alkaa elämään ja käyttäytymään siten, kuten käyttäytyisit jos olisit jo peloton. Tämä toimii usein siksi, että “esittäessäsi” osittain jo elät haluamasi kaltaista elämää sekä pääset kokemaan käytännössä, miltä “sellaisesta tyypistä” tuntuu. Kun muutos lopulta toteutuu kokonaisuudessa, olet jo tullut häneksi, ilman mitään tietoista “aidon minän” hylkäämistä. Yksi aito minä vaan korvautuu toisella ja vieläpä paremmalla aidolla minällä.

Ja mikä parasta, tämä uusi aito minä saattaa tuolloin vilkaista taaksensa ja miettiä, että kuinka hölmö joskus olikaan, kun halusi jatkaa samaa vanhaa puuduttavaa rataa muuttumisen sijasta ;-)

maisema

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0