muutto espanjaan

Muutto Espanjaan odottaa, laukut on pakattu ja lähdön aika on huomenna. Vähän jännittää, mutta ehkä se siitä? Todennäköisesti 6-7 kk kestävän vierailun virallisena syynä on vaihto-opiskelu, mutta tärkeämpänä tavoitteena näen elämänkokemuksen kartoittamisen sekä tietenkin elämästä nauttimisen.

(Näin siinä lopulta kävi! Ja ikävä kyllä myös näin…)

Espanjassa asuminen on ollut jo kauan unelmieni listalla. Kun olin nuorempi, kävimme muutaman kerran lomailemassa siellä ja siitä lähtien olen halunnut kokeilla myös Espanjassa asumista. Aivan viime aikoihin mennessä se, milloin tämä tarkalleen ottaen tapahtuisi, oli hämärän peitossa.

Lentokoneen nokka kääntyy kohti Madridia jo huomenaamuna. Jännitys on tähän mennessä pysynyt poissa, mutta kyllä se tässä pikkuhiljaa rupeaa tuntumaan. Mitään todellista syytä jännittämiselle ei kuitenkaan ole ja vähäinenkin jännitys kumpuaa lähinnä siitä, etten ole viitsinyt hankkia etukäteen itselleni asuntoa.

Tämä on ihan tietoinen ratkaisu. Olen monen muun lailla sikäli onnellinen tyyppi, että elämäni on ollut verrattain helppoa. Tämän ikävä sivuvaikutus on tietenkin se, että moni kasvattava hetki on jäänyt kokematta. Pelkään toisinani olevani vähän liian pehmeä ja pumpulissa kasvanut kaveri, joten uskon, että minulle tekee hyvää kokea elämässä vähän vastoinkäymisiä. Ehkäpä “kodittomana” uuteen maahan muuttaminen olisi tällainen pieni haaste. Luulen, että asunnon etsiminen vieraassa maassta tulee olemaan hieman ikävä, mutta kasvattava kokemus. Mahdotonta tämän ei pitäisi kuitenkaan olla, koska espanjalaiset ovat valitettavasti siinä tilanteessa, että asuntoja on tyhjillään vaikka millä mitalla. Ehkäpä jokin niistä löytää minut.

(Päivitys myöhemmältä ajankohdalta: Asunto löytyi lopulta nopeasti. Hetken aikaa ahdisti, mutta joitain puheluja soitettuani löysin kuin löysinkin itselleni kodikkaan pikku luukun!)

Yleinen fiilis on kaiken kaikkiaan varsin positiivinen. Vaihdossa jo olleiden ystävieni kokemukset ovat olleet todella hyviä ja erityisesti vaihdon aikana syntyviä ihmissuhteita on hehkutettu kovasti. Olen ihan hyvä sopeutumaan uusiin tilanteisiin, joten enköhän minäkin tule viihtymään siellä.

Tutuista ihmisistä ja kavereista pitkäksi aikaa eroaminen tuntuu juuri nyt synkältä, mutta ihminen tottuu lähes mihin vain. Tiedän että tulen ikävöimään, mutta tulen myös tutustumaan upeisiin ihmisiin paikan päällä, joten mitään todellista hätää ei ole.

Toinen synkistelyn aihe on myös toisenlaisten ihmissuhteiden taakse jääminen. Kesäkuisen eroni jälkeen ajattelin, että “pitäisin loppuvuoden hauskaa” enkä tapaisi ketään, jonka kanssa syntyisi mitään vakavampaa, mutta toisin kävi. Valitettavasti kyseistä juttua ei voi tässä tilanteessa (useastakin syystä) jatkaa, joten matkaan lähtee yksi vähän surullinen ja todella vapaa Jevgeni. Vaikka fiilikset ovatkin tähän liittyen vähän synkkiä, ne tulevat paranemaan ajan myötä. Ja kukapa tietää, mitä kaikkea perillä odottaa!

Elämänkokemuksen ja muistojen kerryttämisen lisäksi tavoitteenani on oppia paikallinen kieli. Puhun espanjaa jotenkuten ja tulen toki sen verran toimeen, etten koe nälkäkuolemaa, mutta mikään sen syvempi filosofinen keskustelu ei vielä taivu. Tähän tulee toivottavasti muutos. Kielten opettelemisen asiantuntija Benny opiskelee kokonaan uuden kielen kolmen kuukauden välein niin, että kykenee puhumaan kieltä täysin sujuvasti. Hänen ykkösneuvonsa kielen opetteluun on, että kieltä on puhuttava heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Ei siis englantiin turvautumista, vaan vaikeatkin tilanteet on yritettävä selvittää espanjaksi. Katsotaan millaisiin tilanteisiin tämä tulee johtamaan!

Joskus nuorempana olin sellainen kaveri, joka ennen tällaista “suurta elämänmuutosta” selvitti kaiken perinpohjin. Tässä tilanteessa olisin tutustunut esimerkiksi kohdekaupunkiin, sen reitteihin, tapoihin, kulttuuriin ja niin edelleen. En pidä tätä nytkään huonona tapana toimia, mutta oman ihmetykseni maksimoimiseksi päätin nyt tietoisesti olla tutustumatta asioihin etukäteen, vaan kokea ne ensi kertaa vasta paikan päällä. Lähden siis paikalle ihan rehellisesti takki auki ja katson mitä käy. Jos jotain huonoa, niin aika moni ihminen saa aiheen todeta, että “mähän sanoin”. Uuteen maahan muuttaminen ei kuitenkaan järjellä ajateltuna ole kaltaiselleni nuorelle opiskelijalle mikään kauhean iso juttu, joten mitään todella pahaa ei todennäköisesti satu.

Katsotaan mitä käy! Tämä ei ole matkailublogi, joten en tule kirjoittamaan aiheesta sen enempää, mutta luulen ulkomailla asumisen synnyttävän paljon sellaisiakin kehittäviä ajatuksia, joita voi jakaa täällä blogissa asti. Ja bloginhan päivittyminen tulee jatkumaan muutenkin entiseen tapaansa, vaikka tulenkin sijaitsemaan eri maassa.

Tätä juttua viimeistellessä lentokoneen lähtöön on se vajaa seitsemän tuntia. Siispä, kohti uusia seikkailuja!

Rakkautta ja innostavia juttuja jokaisen elämään toivoo,

Jevgeni

(Teksti “Muutto Espanjaan” on alunperin julkaistu